Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś niezłego, czeskiego większego od arn150 do monitorków.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Coś niezłego, czeskiego większego od arn150 do monitorków.

Czy jest jakiś wiekszy od arn150 czeski głośnik nadający się do bass reflexu, na którym mógłym zrobić monitorki? Bo 130mm głośnika to dla mnie troche mało- nie imponująco .
    http://www.akkus.com.pl/glosniki/szc...l=ARN-188-05-4 qts nie dyskryminuje do bass reflexu- chyba ciekawy...

Re: Coś niezłego, czeskiego większego od arn150 do monitorkó

Zamieszczone przez Spacestar
    Czy jest jakiś wiekszy od arn150 czeski głośnik nadający się do bass reflexu, na którym mógłym zrobić monitorki? Bo 130mm głośnika to dla mnie troche mało- nie imponująco .
    http://www.akkus.com.pl/glosniki/szc...l=ARN-188-05-4 qts nie dyskryminuje do bass reflexu- chyba ciekawy...
    Dobry wybur ... niestety glosnik jes primarovo urczony do closed obudovy.

V obudove bassreflxovej jest trzeba bardzo tlumit okolo bassreflexu - kompenzujes tym "peak" na charce SPL.

Skomentuj

20 litrów strojone na 45 i wygląda dobrze, impuls dobry ... podbicie ... lekkie niezauważalne na słuch zresztą t osatelitki wiecn isko niemuszą schodzi a efektywnośc tesli mała wiectakie pdobicie moze nawet polepszyc dźwiek

Skomentuj

Spacestar, ja na 90% chce kupic arn188 05/8, a obojętości mój wątek. 15-20l closed, i tak też chyba zrobie bo lubie zamknięte :)

najtansze widziałem w www.empire.com.pl
        w ogole mają najtansze głosniki

Skomentuj

nagle wszyscy na tesle hehehe dziwne so

sam nad tą teselką myslałem od pewnego czasu zeby ją do br ustawicsobie ale wzieło mnie nasprawdzenie mojego alfreda sw607 w br w 18 litrach bo tyle teraz mam closed i ciekawei to wyglada bede musiał najpierw go przetestowac ... tego MAŁO SPL -owca

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli
            Spacestar, ja na 90% chce kupic arn188 05/8, a obojętości mój wątek. 15-20l closed, i tak też chyba zrobie bo lubie zamknięte :)

najtansze widziałem w www.empire.com.pl
            w ogole mają najtansze głosniki
            Moze do obudovy closed benzde lepsi ARN 188-08/8 jest pienkniesza :) Ale qtc:0,75 :(

Jmenovitý šumový příkon 60 W
            Krátkodobý maximální příkon 120 W
            Jmenovitá impedance 8 Ohm
            Rezonanční kmitočet 50 Hz
            Jmenovitý kmitočtový rozsah 55 - 4000 Hz
            Charakteristická citlivost 86 dB
            Ekvivalentní objem 18.83 dm3
            Elektrický činitel jakosti 0.97
            Mechanický činitel jakosti 3.28
            Celkový činitel jakosti 0.75

Skomentuj

chyba Qts=0,75 czyli do closed jak najbardziej , o wiele lepi jniż tamta arnka

Skomentuj

ale im wiekszy stosujesz midbass tym nizej musisz dac podzial zwrotnicy

jaka masz koncepcje na tweetery? bo tesla odpada, pewnie wybierzesz cos z tonsila? czy pokusisz sie o cos lepszego?

Skomentuj

Podpisuje sie pod Budzikiem ale mam pytanie,po co w monitorach b-r?Sama nazwa wskazuje do czego mają służyć więc tunel może wnieść tylko więcej zamieszania niż korzyści.Uważam że do przetwarzania niskich rejestrów przeznaczone są suby bądź podłogówki z głośnikiem min.20cm.Monitor ma być wierny w odtwarzaniu więc ten b-r jest pod znakiem zapytania.Ale to moje zdanie i zawsze można je poprawić.
                  PZDR

Skomentuj

Zgadzam się tu z Budzikiem i Umberto. Zadaniem monitorków jest jak najdokładniejsze odwzorowanie dźwięków i b-r może psuć ten efekt. Pozdro

p.s. Chcesz basu to zrób sobie subwoffer

Skomentuj

basu jak na wielkośc głosnika bedzie wkocnu duze QTc bo az 0,75 jak na lcosed to superancko ... niesprawdzałem symulacji wiec jak to sie ma z pozostałymi parametrami iewiem a niejestem aż taki spec żeby po 3 pamaterach na oko stwierdzic cz ygłośnik zagra fajnie czy nie

Skomentuj

Monitory , nie monitory , chyba zawsze zależy na jak najbardziej wiermym odtworzeniem dzwięku. BR czasem pomaga czasem psuje wszystko zależy jak się go zastosuje.
                        Jedno jest pewnie w zamknietej bedzie słabawy bas. W BR mogą być problemy z podbiciem i kiepską odpowiedzią impulsową.

Skomentuj

Dlatego stawiałbym na zamkniętą. Lepiej mniej basu, niż zryty impuls i górki przy 65-100Hz.

Skomentuj

Przeciez bass to tez muzyka czy jezeli nie bedzie on odtwarzany to monitory beda graly wiernie? Ja robiłem malutkie monitory na gdn13/50/1 obudowa byla ok 7 litrów i basu wogóle nie było nie szło tego słuchać, jak dołożyłem bass reflex to sie troche poprawiło ale i tak ciężko sie tego sluchało, dzwiek az porażał czystościa...bezbasową. Wg mnie to nie było wierne.

Skomentuj

Dlatego napisałem o subwofferze:P Do małych monitorków subwoffer to chyba najlepsze rozwiązanie

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik
                                chyba Qts=0,75 czyli do closed jak najbardziej , o wiele lepi jniż tamta arnka
                                Tak ja myslalem ze ARN 188/08 -nie jest do bassrefelxu v closed bendze grat lepiej nez ARN 188/05

Skomentuj

czyli arn 188 w closed niżej nie zejdzie niz arn150 w BR...

Skomentuj

Zamieszczone przez Spacestar
                                    czyli arn 188 w closed niżej nie zejdzie niz arn150 w BR...
                                    Tak ARN 150 v obuwie bassreflex bendze nizzej

Skomentuj

ja cie piernicze , ludzie podstaw se jeden i drugi głosnik do symulatora i zobacz jak sie zachowuje w jakiej obudowie i se wybierz bo po tytule topicu widac że ktos tu chce przylizac naszym nowym gościom z zagranicy !! parodia

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik
                                        ja cie piernicze , ludzie podstaw se jeden i drugi głosnik do symulatora i zobacz jak sie zachowuje w jakiej obudowie i se wybierz bo po tytule topicu widac że ktos tu chce przylizac naszym nowym gościom z zagranicy !! parodia

hehe ja niemyszle ze by nam ktas chcial "przylizac" :) I mas racje s symulatorom

Skomentuj

Czaruję...
                                        X