Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Strojenie obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strojenie obudowy

Chciałem porównać różne rodzaje obudów, zrobiłem skrzynkę 79l i w WinISD zaprojektowałem trzy opcje: zamkniętą, bass reflex oraz z otworem stratnym. Program pięknie pokazuje różnice tak jak mówi teoria.

Pomierzyłem więc te 3 opcje i wyniki odbiegają od oczekiwanych:

Mierzę w odległości 60cm, wycinam odbicia.

Pytanie do osób bardzie doświadczonych: Czemu tak mierne wyniki uzyskuję?

Napisz czym mierzyłeś i w jaki sposób.

Skomentuj

Zamieszczone przez Smichal Zobacz posta

Pytanie do osób bardzie doświadczonych: Czemu tak mierne wyniki uzyskuję?
      ten dokument powinien pomoc White Paper - Accurate In-Room Frequency Response to 10Hz.pdf

Skomentuj

Winisd to nie jest dobry program do symulacji obudowy stratnej. Ogolnie mowiac ten rodzaj obudowy jest trudny w symulacji, oraz trudny w pomiarach.

Natomiast klasyczne obudowy zamkniete czy BR mierzymy w polu bliskim, a w przypadku obudowy BR nalezy w poprawny sposob dodac do siebie odpowiedz portu i glosnika.

Z tego co widze zalozyszles bramke, wiec jak chcesz mierzyc odpowiedz basu? Do pomiaru basu potrzebujemy pelnego pasma, ktore nie jest bramkowane, a sekwencja pomiarowa powinna byc mozliwe najdluzsza, dla osiagniecia wlasciwej rozdzielczosci.

Generalnie taka proba skorelowania symulacji z pomiarem zawiera bardzo wiele czynnikow, ktore beda wplywac na dokladnosc calego procesu. Kolega Dudeusz podlikowal dobry dokument obrazujacy poblem pomiaru niskich czestotliwosci oraz jego rozwiazanie.

Skomentuj

Kiedyś producenci podawali w karcie zalecany litraż dla danego głośnika w określonych widełkach, dziś bywa z tym różnie.

Visaton podaje opcje strojenia danego głośnika dla 20, 40 i 60l

U mnie wygląda to w ten sposób, że wypośrodkowuje zalecany litraż dla danego głośnika jeśli takowy producent podaje w datasheet. Jest to być może prymitywna forma doboru litrażu dla danego głośnika ale jednak warto podeprzeć się tym co producent zaleca. A dalej to już stroję BR na podstawie pomiaru impedancji głośnika w docelowej obudowie i na tej podstawie wytyczam długość i średnicę portu BR.

Co do samego późniejszego pomiaru to staram się umieścić kolumnę jak najwyżej na stelażu, który generuje jak najmniej niepożądanych odbić, nawet 2,5-3m ponad ziemią i pomiar w osi z 1m, wtedy w zasadzie nie muszę zakładać bramki.
          Last edited by allure09; 25.01.2022, 19:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Napisz czym mierzyłeś i w jaki sposób.
            zgodnie z wytycznymi ARTA, mikrofon, karta. Pomieszczenie ok 150m2, do podłogi ok 1,4m od centrum głośnika, 60cm od głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dudeusz Zobacz posta

ten dokument powinien pomoc [ATTACH]n647309[/ATTACH]
              Dziękuję, tego mi było trzeba, widzę, że interesuje mnie tylko nearfield.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Winisd to nie jest dobry program do symulacji obudowy stratnej. Ogolnie mowiac ten rodzaj obudowy jest trudny w symulacji, oraz trudny w pomiarach.

Natomiast klasyczne obudowy zamkniete czy BR mierzymy w polu bliskim, a w przypadku obudowy BR nalezy w poprawny sposob dodac do siebie odpowiedz portu i glosnika.

Z tego co widze zalozyszles bramke, wiec jak chcesz mierzyc odpowiedz basu? Do pomiaru basu potrzebujemy pelnego pasma, ktore nie jest bramkowane, a sekwencja pomiarowa powinna byc mozliwe najdluzsza, dla osiagniecia wlasciwej rozdzielczosci.

Generalnie taka proba skorelowania symulacji z pomiarem zawiera bardzo wiele czynnikow, ktore beda wplywac na dokladnosc calego procesu. Kolega Dudeusz podlikowal dobry dokument obrazujacy poblem pomiaru niskich czestotliwosci oraz jego rozwiazanie.
                Tak, teraz rozumiem mój błąd.
                Czy istnieje jakieś opracowanie odnośnie BR - jak mierzyć, jak rozmieszczać, dobierać średnicę?
                Czy przy otworze stratnym też powinienem mierzyć otwór i dodawać? Wydaje mi się, że będzie miał wpływ.
                Podsumowując:
                BR - mierzę blisko głośnik i otwór, sumuję wyniki
                stratna - analogicznie
                zamknięta - tylko głośnik?

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                  Kiedyś producenci podawali w karcie zalecany litraż dla danego głośnika w określonych widełkach, dziś bywa z tym różnie.

Visaton podaje opcje strojenia danego głośnika dla 20, 40 i 60l

U mnie wygląda to w ten sposób, że wypośrodkowuje zalecany litraż dla danego głośnika jeśli takowy producent podaje w datasheet. Jest to być może prymitywna forma doboru litrażu dla danego głośnika ale jednak warto podeprzeć się tym co producent zaleca. A dalej to już stroję BR na podstawie pomiaru impedancji głośnika w docelowej obudowie i na tej podstawie wytyczam długość i średnicę portu BR.

Co do samego późniejszego pomiaru to staram się umieścić kolumnę jak najwyżej na stelażu, który generuje jak najmniej niepożądanych odbić, nawet 2,5-3m ponad ziemią i pomiar w osi z 1m, wtedy w zasadzie nie muszę zakładać bramki.
                  Zalecany litraż to 169l, skorzystałem z kalkulatora litrażu dla kolumny zamkniętej, zakładając dobroć 0,7.
                  Czy wiesz może co oznacza F3 i Fc? Wyszło 45Hz, nie wiem co mam zrobić z ta informacją?

Co do strojenia, mam kilka pytań:
                  Na jakie f należy stroić i dlaczego?
                  Fs mam 25Hz, powinienem pomierzyć impedancję w obudowie, i stroić na taką wartość czy na 25Hz?

Skomentuj

Od czego zacząć? Może od tego

https://www.google.com/search?q=elek...client=gws-wiz

Skomentuj

Wszyscy, co zaczynają tą przygodę nie powinni czytać części pierwszej.
                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Czaruję...
                      X