Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomoc w obliczeniu obudowy do maleńkich głośniczków

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o pomoc w obliczeniu obudowy do maleńkich głośniczków

Dzień dobry
    Mam takie dwa maleństwa: https://www.monacor.com/products/com...spx-21m/?r=pdf
    Cel: mają sobie siedzieć w obudowie do rasbperry pi z wzmacniaczem hifiberry mini i coś tam sobie grać. Żadne hi fi, ale chciałbym zrobić to poprawnie dla tych głośników.
    Obudowa zamknięta. Ostatecznie bass refleks, ale to trochę skomplikuje konstrukcję (ech, te rurki).
    Z tej strony: http://kolumny.prv.pl/obudowak.php
    zacząłem to sobie obliczać, i mi jakieś brednie wychodzą, obudowa po 20 cm3.
    Czy ktoś z doświadczonych kreatorów mógłby mnie pokierować, albo doradzić?
    aha, i nie mam windowsa, tylko linuksy albo macos, więc ten polecany program windows odpada.

Mały głośnik, mała obudowa.

Skomentuj

Faktycznie tak wychodzi.
      Całkiem dobrze wychodzi dla pojemności 0.28 litra przy strojeniu 150Hz.
      Fi 19mm i L 90,2mm lub 20mm i 100,7mm

Skomentuj

grzeczny_52 pytanie czysto konstrukcyjne - czy te rurki muszą być wewnątrz tej mikroobudowy (trudno będzie), czy też mogę w tej obudowie 0,28 l wywiercić otwór, a te rurki wyprowadzić na wystające na zewnątrz (słowem, jako taki niby trzonek :-)), upchnąłbym je wewnątrz reszty bebechów tego planowanego komputerka.
        Czy te rurki muszą wychodzić na tył, a nie np. na dół albo górę lub bok?
        Dzięki za obliczenia!

Skomentuj

Mogą być na zewnątrz, w dowolnym kierunku.

Skomentuj

Nie muszą. Mogą trochę lub w całości wystawać. Można też zagiąć tunel (skomplikowane). Objętość obudowę należy powiększyć o sumę objętości portu wraz z jego ścianką (tego co znajdzie się w środku objętości obudowy).

Skomentuj

Wspaniałe wiadomości.
              Dziękuję za pomoc

Skomentuj

Czaruję...
              X