Zamarzyła mi się konstrukcja oparta o Satori MW16P i Bliesmę T25B w falowodzie. Już praktycznie się zdecydowałem, ale niestety projekt legł w gruzach, bo okazuje się że Bliesmy nie sprzedają na sztuki, tylko parami. Ja potrzebuję zbudować trzy kolumienki, by mieć też centralkę do kina. Może ktoś z forumowiczów ma podobny problem i chciałby kupić ze mną jedną parę na spółkę?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ktoś chętny na Bliesmę T25B?
Collapse
X
-
Jest taka mozliwosc, jesli zamowisz glosniki u producenta. Znam oba glosniki i one znacznie sie od siebie roznia. Domyslam sie, ze do T25B chcialbys uzyc WG od Somasonus, wiec wez pod uwage fakt, ze wysokiej jakosci wydruk takich WG moze kosztowac parę stówek. Z T25B jest taki problem, ze trzeba ja ciac powyzej 2 khz, najlepiej kolo 3 lub wyzej i nie lagodnym filtrem. Domyslam sie ze z Satori 16 bedziesz chcial uzyc filtracji niskim rzedem, jak w wiekszosci projektow i wg mnie to nie jest dobre polaczenie dla T25B. Beryl Satori z WG daje bardzo szerokie pole manewru przy filtrowaniu. Maly beryl od Bliesmy tego nie umozliwia. Od tego jest wiekszy, do ktorego niebawem ma byc zrobiony WG od Somasonus.
Skomentuj
-
Tak. Waveguide od Somasonus. Na jego wątku o waveguide ktoś pokazywał projekt T25B z Purifi i cięcie robił LR24 @2.5kHz. Chciałbym zrobić podobnie tylko z MW16P.
Ja drukowałem waveguide do SB26ADC i wyszło 70zł sztuka. Co prawda trzeba będzie go trochę poszpachlować, przyszlifować i pomalować, ale tragedii nie ma.
Mysłałem wcześniej o Bliesmie T34B, ale raz cena, a dwa ciągle ten sam problem. Sprzedawane parami.
Skomentuj
-
Należy też dodać, że brzmienie obu tych głośników jest diametralnie odmienne. Bliesma jest dużo żywsza, SB łagodne do bólu. I tak jak ja lubię beryle i miałem ich kilka, stroiłem jeszcze więcej, tak tych od SB raczej w swoim projekcie nigdy nie zastosuję. Dla mnie to takie kluchy z olejem :PAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Cięcie 2.5 lr4 powinno dać radę, choc trzeba już zachować duża ostrożność, aby dziwiek nie był zbyt ofensywny.
Beryl SB w ich WG jak dla mnie oferują bardzo duża rozdzielczość i ekspresję dźwięku. Do tego jest dość głęboki co daje dobra integrację fazową z większymi midwooferami. Nigdy bym nie pomyślał, że to może brzmieć kluchowato.
Skomentuj
-
Duże kopułki, jak TW29 czy T34B trochę kiepsko wypadają na pomiarach w waveguide, bo psują charakterystykę powyżej kilkunastu kHz. Chociaż zdaję sobie sprawę, że większość dorosłych już praktycznie nie słyszy tego zakresu (w tym ja 40+) i w muzyce to śladowa składowa, ale... Małe kopułki jak SB26ADC czy Bliesma T25 wypadają lepiej.
Mi się wydaje że TW29BNWG to bardziej do MW19 się nadaje niż do MW16. Trochę za duża ta tuba i kolumna zaczyna wyglądać komicznie :)
Ja chyba jednak nie mam wyboru i spróbuję pójść w stronę TW29D + waveguide Visation WG148R: https://pkaudio.webnode.cz/wg-meas/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postadziwiek ofensywny.
Skomentuj
-
Panowie. Rozmawiałem ze Stanislavem z Bliesmy i sprzeda mi tą jedną dodatkową sztukę głośnika :)
Poradźcie mi natomiast, czy lepiej zrobić kolumny na MW16P-8 (które już mam kupione) + Bliesma T25B, czy lepiej dołożyć 1000zł do konstrukcji z T34B?
Małą Bliesmę trzeba będzie ciąć LR24 @2.5kHz, a dużą pewnie można by podzielić nawet i LR12 @2000Hz, tym bardziej że trzeba będzie ją sporo przyciszyć do moich Satori.
Mam w planie porównać w wersji z waveguide i bez. Nie wiem jeszcze na 100% co wybiorę, bo jedna i druga konstrukcja ma swoje wady i zalety
Skomentuj
Skomentuj