Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejne kolumny na STX'ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejne kolumny na STX'ach

Witam serdecznie, ładnych parę lat temu popełniłem kopię kolumn STX FX300 których nigdy nie wykończyłem wizualnie, grało mi to bardzo satysfakcjonująco przez ok 9 lat z różnymi klockami audio, pod koniec zeszłego roku zakupiłem trochę wyższej klasy elektronikę(wzmacniacz stereo Denon PMA-A110 plus wzmacniacz kina domowego Denon AVC-A110) i gryzł mnie wygląd moich kolumn więc ze względu na to iż dotychczasowe STX'y mi grały fajnie poczyniłem 'bezpieczny zakup' w postaci fabrycznych STX Foton FX 300, ponieważ znowu mnie nosi żeby coś wyskrobać samemu pomyślałem o eksperymencie w postaci kolumn trójdrożnych na przetwornikach marki STX, kusi mnie coś w stylu:
    2x W.27.500.8.FCX + 1x M.15.250.8.FCX + 1x T.10.250.8.PCX(bądź jakiś ciekawy tweeter innej marki)
    2x W.27.500.8.FCX + 1x W.18.180.16.FCX_v2 + 1x T.10.250.8.PCX(bądź jakiś ciekawy tweeter innej marki)
    2x W.22.250.8.FCX + 1x M.15.250.8.FCX + 1x T.10.250.8.PCX(bądź jakiś ciekawy tweeter innej marki)
    2x W.22.250.8.FCX + 1x W.18.180.16.FCX_v2 + 1x T.10.250.8.PCX(bądź jakiś ciekawy tweeter innej marki)

Wybór 18 centymetrowego woofera na średnie jest kwestią estetyczną zwłaszcza w przypadku wariantu na W.27.500.8.FCX, czy istnieje może jakaś gotowa zwrotnica do którejś z tych konfiguracji, czy stosowanie 2 xW.27.500.8.FCX to nie będzie overkill? Widziałem że dużo osób o te przetworniki opiera konstrukcje subwoofera. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Pozdrawiam Wszystkich.

Witay.
    Jakie pomieszczenie chcesz nagłśnić ?
    W miejsce dwóch W.27.500.8.FCX wolał bym 2 sztuki TIW200SX .
    A jeszcze lepiej to 2 x Seas CD22RN4X w BR i miał byś przyzwoitą sprawność.
    Do pomieszczenia do 50 m2 spokojnie wystarczą 2 x 8 cali tej klasy.
    Do tego coś minimum SB17CAC lub Satori16 i jakąś fajną wysokotonówkę.

Ze wzmacniacza masz jakieś 200W/4ohm to też bym miał na uwadze .
    Last edited by toopcool; 08.03.2022, 12:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez belin87 Zobacz posta
      czy istnieje może jakaś gotowa zwrotnica do którejś z tych konfiguracji
      Ja takowej konstrukcji nie widziałem.

Skomentuj

Te STX'y są aż tak kiepskie? Jak kupowałem elektronikę to w salonie miałem okazję posłuchać jakiś kolumn Wilson Audio w przedziale 10-20kpln za parę i kolumn Canton Reference 7K, te Cantony mi się spodobały i brzmieniowo i estetycznie, Wilsony totalnie nie dla mnie, myślałem o zrobieniu czegoś na Scan Speak'ach lub SB Acounstics jako że w świecie DIY mają dobre opinie, ale nigdy nic na nich nie słuchałem, moje doświadczenia...STX, Tonsil/Unitra, czeska Tesla i to by było na tyle, jako że zacząłem teraz przygodę z trochę wyższej klasy sprzętem(rzeczone Denony) chciałbym jakieś adekwatne kolumny do tych klocków, mogę wydać na przetworniki ok 8-10kpln, nie chciał bym przekroczyć budżetu całkowitego 25-30kpln, myślałem o zakupie z gotowców Canton 7K/5K, ewentualnie chciałem posłuchać jeszcze Dali Epicon 6 / Wharfedale Elysian 4, pokój obecnie mam 18mkw, ale docelowo będę kupował dom za ok rok i będzie pewnie salon z aneksem w przedziale 30-50mkw.

Skomentuj

To chcesz robić kolumny czy kupić gotowe ?

Skomentuj

Chcę zrobić coś co zagra sensownie z moją elektroniką, po prostu napisałem na jakie gotowe produkty patrzyłem, ale chcę zbudować coś we własnym zakresie, fajnie by było jak by się udało uzyskać efekt lepszy niż przy gotowcach za podobną kasę.

Skomentuj

Wzmak za 20 klocków a on kolumny na stx ach będzie kleił...Człowieku,albo fantazjujesz z tym sprzętem albo totalnie błądzisz we mgle.Jak nie fantazjujesz to weź wzmak pod pachę,idź do salonu i na pewno coś sobie dobierzesz.Sory ale z Twoich pytań jasno wynika że sam nie zrobisz nic poza zmarnowaniem pieniędzy.Trzeba mierzyć siły na zamiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto Zobacz posta
                Wzmak za 20 klocków a on kolumny na stx ach będzie kleił...Człowieku,albo fantazjujesz z tym sprzętem albo totalnie błądzisz we mgle.Jak nie fantazjujesz to weź wzmak pod pachę,idź do salonu i na pewno coś sobie dobierzesz.Sory ale z Twoich pytań jasno wynika że sam nie zrobisz nic poza zmarnowaniem pieniędzy.Trzeba mierzyć siły na zamiary.
                Dokładnie :)

Po za tym, kto robi kolumny na STX-ach do elektroniki 10x droższej.
                Last edited by marian; 10.03.2022, 08:22.

Skomentuj

STX' wydawał mi się nie taki zły, FX300 obecnie kosztują ponad 7k...więc nie są to badziewne kolumny raczej, a głośniki potrzebne do ich budowy to 1504zł, więc idąc tym tokiem myślenia sądziłem że kupując przetworniki za ok 2500-3000 uzyskam efekt podobny jak z kolumn sklepowych za ok 10-12kpln, napisałem z resztą że jeżeli to zły pomysł to mogę zaryzykować zakup przetworników innej marki za ok.8-10kpln, chciałbym zbudować jakieś 3 drogi podłogowe.

Skomentuj

To może jak nie zaprojektujesz sam zwrotnicy do wybranych przez siebie głośników i pytasz o dostępne schematy a chcesz przeznaczyć budżet na przetworniki o którym piszesz zleć wykonanie kolumn na zamówienie firmie specjalizującej się tym.

​​​​​

Skomentuj

Zamieszczone przez belin87 Zobacz posta
                      ... więc idąc tym tokiem myślenia sądziłem że kupując przetworniki za ok 2500-3000 uzyskam efekt podobny jak z kolumn sklepowych za ok 10-12kpln...
                      To tak nie działa.
                      Efekt końcowy jest uzależniony od jakości głośników oraz samego projektu, czyli obudowy i zwrotnicy.
                      Firmowe kolumny na Teslach mogą kosztować krocie, a grać słabo, bo to nadal głośniki Tesli. To samo inne kolumny na droższych głośnikach... co z tego że głośniki drogie jak zwrotnica skopana. Więc nie sugeruj się ceną końcową w sklepie.
                      Temat marży sklepowej pomijam (a tu mógłbyś się bardzo zdziwić ile faktycznie kolumny kosztują).

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                      To może jak nie zaprojektujesz sam zwrotnicy do wybranych przez siebie głośników i pytasz o dostępne schematy a chcesz przeznaczyć budżet na przetworniki o którym piszesz zleć wykonanie kolumn na zamówienie firmie specjalizującej się tym.
                      Zły pomysł jak się wybiera złe głośniki.
                      Lepiej nie fantazjować i szukać po prostu kolumn w salonie audio.
                      Po latach jest większa szansa na sprzedaż.

Skomentuj

Sam jestem na etapie budowania kilku zestawów na STX (trochę to potrwa) na zasadzie "zacznijmy" zabawę od zera i zobaczmy co uda się z tego wycisnąć. Na tapecie są nowe wysokotonowki MS/MSX i MCX na midbasie. Nie oczekuję cudów. Przerabiałem już SB, Scan Speak (w tym wysokie serie), vify czy dayton audio. Chwila przerwy była więc trzeba odświeżyć warsztat. Żeby też nie robić spamu i też koledze pomóc bo każdy od czegoś zaczynał swoją przygodę w DIY - pisz na PW.

Skomentuj

Czaruję...
                        X