Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BOOMBOX na głośnikach samochodowych 165mm - problem z obudową

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BOOMBOX na głośnikach samochodowych 165mm - problem z obudową

Cześć Ekipa,
    Chciałbym zrobić sobie boomboxa, który będzie napędzany dosyć tanimi głośnikami samochodowymi, a dokładnie BLOW VR160.
    Pytanie moje brzmi, w jaki sposób dopasować do nich obudowę i długośc rury bass reflex lub wielkość membrany biernej? Generalnie zdecydowana większość 165mm głosników nie ma podanych parametrów. Czy zdecydowałbym się na głośniki firmy blow czy hertz problem będzie ten sam i nie wiadomo jak liczyć obudowę.
    Proszę o waszą pomoc :)
    Miłego dnia!
    Last edited by bater; 06.04.2022, 17:41.

Nie przesadzaj z tym brakiem parametrów T/S.
    Fakt, że do chińszczyzny, tej taniej, raczej nic nie znajdziesz, lecz do znanych marek niemal do 90% są dostępne parametry T/S.

Skomentuj

Dzięki za odp. Dobra odejdę od chińczyka i w miejsce BLOW wrzucę TONSILA ze względu na podane parametry. Szkoda, że cena sporo wyższa :|
      Tylko teraz mam zagwozdkę i zastanawiam się nad dwoma głośnikami.
      Zacznę od początku i elementów składowych.
      Zestaw będzie zasilany akumulatorem Li-Ion 24V, dalej do amplifiera na układzie TPA3116 tj. 2x 50W + 1x 100W.
      Pod wyjścia 50W chciałbym wrzucić TONSILA GDN 20/60/3 4 Ohm lub GDN 17/50/2 4 ohm połączonego zwrotnicą gotową z ali YLY-2088 z głośnikiem wysokotonowym STX T.10.150.4.MS. Komory tonsili będą osobne i zakończone membraną bierną.
      Pod wyjście 100W chcę wrzucić połączone równolegle dwie sztuki STX W.18.140.4.MCX w osobnych komorach bass-reflex.

Cel: dużo basu i czysta niemęcząca góra

Pytanie mam do Was następujące:
      - co o tym zestawie myślicie?
      - który z tonsili wybrać?
      - czy ktoś mógłby policzyć objętość komór dla tonsili i długość BR dla niskotonowego STX'a?

Zapraszam do dyskusji.
      Miłego wieczoru! :)
      Last edited by bater; 25.03.2022, 19:47.

Skomentuj

Robienie czegoś takiego na uniwersalnej zwrotnicy nie ma sensu.
        Wykorzystaj do tego jakiś gotowy projekt małych kolumn
        np.
        https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...l-s#post648495
        lub
        https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...-ms#post648729
        A jako subwoofer wykorzystaj jeden gośnik https://stx.pl/w-20-300-2x2-mc.html
        cewki szeregowo w 4ohm.

Jakiej pojemności jest ten akumulator?

Skomentuj

Bardzo dziękuję za konkrety!
          Zacznę od dołu czyli subwoofer. W google znalazłem wpis Pawel S. o tym głośniku na portalu SCA(kropka)pl, aby najlepiej dla niego zrobić skrzynię oscylującą w pojemnościach:
          23 litry b-r 35Hz
          nisko schodzi o dobry kop
          25 litrow strojenie 31Hz - uniwersalny do niskiego (naprawde niskiego!) grania sub
          Natomiast Dawid-SS zaproponował:
          25L@35Hz - tunel, wystarczający to rura PVC 75mm srednicy o długości 37,5cm, w przypadku gdy rura w środku ma mniej jak 75, np 73 skracamy tunel do 35,5cm Czyli oscyluj wokół tej granicy długości.
          Ja obecnie mam 70mm 30cm i nic nie swiszczy.
          Czy potwierdzacie te informacje? Niestety dokumenty .pdf oraz zdjęcia z projektów wygasły :( Czy ten tunel po odpowiednim docięciu byłby odpowiedni: https://stx.pl/tunel-bass-reflex-75x110.html ?
          Kolejna sprawa czy ten mój "amplifierek" zasili takiego kolosa 200W... Po zapoznaniu się z forami i konstrukcjami skrzynek pewnie lepiej byłoby zrobić dwa subwoofery na tym głośniku i podłączyć do pod mój wzmacniacz Yamaha A-720 :)) ale na chwilę obecną konstruuję przenośny głośnik.

Akumulator będzie miał dokładnie paramtery: 25.2V, 8Ah lub 10Ah, ok 10A prąd rozładowania dokładnie ten: https://pl.aliexpress.com/item/32880412028.html . Choć przy takim zapotrzebowaniu na prąd zastanawiam się nad użyciem zasilacza 8-10A, ale wówczas maleje cecha mobilności.

Co do zwrotnic pewnie muszę zwrócić uwagę na dopasowanie charakterystyki głośników z projektów do charakterystyki moich głośników? Czy to jest bez większego znaczenia?

Liczę na waszą pomoc. Miłego dnia!
          Last edited by bater; 26.03.2022, 13:01.

Skomentuj

Czy dobry tunel b-r?
            A jak się Tobie wydaje, jakie cyferki i co opisujące widzisz?
            Czy 75mm jest tymi samymi milimetrami co w cytatach powyżej?

Ten port nie nadaje się.
            Ma mieć wewnątrz 75mm, długość min. 370mm

Ten z twojego linka ma za mała pole przekroju.

A odnośnie STX 2x2 ohm, to jest spoko. Kiedyś pracował w aucie w netto 24 litry strojone na 36Hz.
            Jego praca w b-r, a np. 18 netto clozet, to jak Wooow, a Eeee tam.

Skomentuj

https://stx.pl/tunel-bass-reflex-101x185.html 2szt polaczone w szereg w lustrzanym odbiciu
              albo 2x hd-18 jak moze byc wyzsze strojenie
              wiecej rurek juz nie ma u nas na rynku :(

Skomentuj

Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
                Czy dobry tunel b-r?
                A jak się Tobie wydaje, jakie cyferki i co opisujące widzisz?
                Czy 75mm jest tymi samymi milimetrami co w cytatach powyżej?
                Rozumiem Twoje poirytowanie, mam takie samo w dziedzinie mechaniki, ale schowaj sobie je do kieszeni ładnie mówiąc...
                Ten port nie nadaje się.
                Ma mieć wewnątrz 75mm, długość min. 370mm

Ten z twojego linka ma za mała pole przekroju.
                Zamieszczone przez [B
                Pawel S.[/B]]
                (...)wyzsze strojenie
                wiecej rurek juz nie ma u nas na rynku :(
                Wyższe strojenie to rozumiem wyższa dolna częstotliwość? Mi zależy na jak najniższej dolnej częstotliwości.
                Ale są jeszcze rury kanalizacyjne, a u mnie akurat jest ich pod dostatkiem i można powiedzieć za darmo, bo to pozostałości po docięciach :) Mam jedną Fi75

A odnośnie STX 2x2 ohm, to jest spoko. Kiedyś pracował w aucie w netto 24 litry strojone na 36Hz.
                Jego praca w b-r, a np. 18 netto clozet, to jak Wooow, a Eeee tam.
                Spoko w jakim znaczeniu? Pracował w aucie podłączony pod radio czy wzmacniacz? Czepiasz się mnie czy widzę literki, a sam piszesz ogólniki..

Pozostaje jeszcze pytanie co do zwrotnicy:
                Co do zwrotnic pewnie muszę zwrócić uwagę na dopasowanie charakterystyki głośników z projektów do charakterystyki moich głośników? Czy to jest bez większego znaczenia?
                Dzięki za udział w dyskusji i proszę o dalszą pomoc :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bater Zobacz posta

Jak korzystasz z projektu to schemat zwrotnicy, użyte głośniki, objętość i strojenie obudowy musisz zachować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta

Jak korzystasz z projektu to schemat zwrotnicy, użyte głośniki, objętość i strojenie obudowy musisz zachować.
                    Szkoda, że głośniki z projektów są 8ohm. Zdecydowanie ogranicza to moc, a ja jej za dużo nie mam. Poszukam jakichś monitorów na 4ohm lub w ostateczności użyję gotowej zwrotnicy z możliwością regulacji...

Skomentuj

Znalazłem na SCAkropkapl jedną z propozycji przenośnego głośnika, ale na bazie wzmacniacza 2x100W
                      Na tym forum jest od razu zaproponowana przez grzeczny_52 zwrotnica.
                      Pytanie tylko czy zaproponowany przeze mnie układ 2x50W pociągnie te głośniki? A dodatkowo jeszcze subwoofer...
                      Czy lepiej zrezygnować z subwoofera i przesiąść się na układ 2x80W lub 2x100W?
                      Mam mętlik w głowie, ponieważ nie mogę znaleźć danych tonsila GDN 17/50/2 4ohm ani żadnego projektu na tym głośniku. Jego parametry są bardzo dobre, ale nie chcę się wpakować na minę za 250zł...

Pomóżcie proszę!

Skomentuj

https://manualzz.com/doc/39280490/woofer-gdn-17-50-2
                        ... tu masz tego Tonsila.

Skomentuj

Dziękuję
                          Wprowadzam dane tonsila do winisd, ale brakuje mi kilku parametrów: Xmax, Xlim, Vd i z zakładki o wymiarach głośnika: Thick, VCd i Dvol.
                          Pomógłby ktoś odczytać te dane z karty technicznej?
                          Czy od razy mógłby ktoś skontrolować wprowadzone przeze mnie dane do programu?

https://ibb.co/qp803mS

https://ibb.co/tQgFWqY

Miłego wieczoru! :)

Edit.
                          Program obliczył mi dla GDN 17/50/2 4ohm obudowę o objętości 12,7l przy 48,9Hz oraz BR 8,2cmx46cm lub 6,8cmx30,8cm. Co myślicie o tych parametrach?
                          Załączone pliki
                          Last edited by bater; 31.03.2022, 18:37.

Skomentuj

Przy takich parametrach obudowy jakiegoś specjalnie niskiego zejścia nie będzie.
                            F3 51.5Hz.

Natomiast w 19 litrach netto i Fs 47Hz będziesz miał F3 44,3Hz.

Można dopasować tunel:
                            https://blackdotaudio.eu/port-bass-r...154,10272.html
                            Jest ciut za długi, ale sprawdzisz czy warto go skracać.

Może być również i ten, jednak pompa przy RMS głośnika może pracować na granicy hałasu:
                            https://blackdotaudio.eu/port-bass-r...154,10269.html

Wymaga przycięcia, albo poszukaj innej, bardziej pasującego portu - symulacja.
                            Jednak wewnętrznego wymiaru nie zmniejszaj.

Skomentuj

grzeczny_52 bardzo Ci dziękuję za pomoc! Projektuję w takim razie skrzynię 19l i BR HP 900018A
                              Gdybyś znalazł chwilę i napisał pokrótce jak osiągnąłeś w programie finalny wynik objętości skrzyni i BR, to bardzo byłbym wdzięczny. Interesuje mnie ten temat i chciałbym się nauczyć na przyszłość. Wpisuje w WinISD te parametry i nie wiem jak osiągnąć automatycznie pojemność skrzyni 19l...

Prosiłbym was jeszcze o potwierdzenie czy ten tonsil GDN 17/50/2 4ohm + STX T.10.150.4.MS pod kanał 50W do boomboxa będzie dobry wybór?

Kolejny element to zwrotnica...

Dziękuję jeszcze raz wam za pomoc! :)
                              Miłego dnia!
                              Last edited by bater; 18.04.2022, 17:57.

Skomentuj

Ogarnąłem :) znalazłem twój grzeczny_52 wpis na innym forum i parametry zmienia się przesuwając na rysunku obudowy. Sukces!

Wrzucam wstępny szkic całego pudełka. Bardzo proszę m.in Pawel S., Adzik94, raven1985 oraz wszystkich, którzy czytają ten wątek o ocenę.
                                Dwie sekcje STX + Tonsil mają po 20l netto, ponieważ chodzą objętości głośników, br oraz ewentualnego wzmocnienia ścianek góra-dół i prawo-lewo.
                                Wymiary: 23 x 29 x 30cm. Bass-reflex o wymiarach 220 x 68mm
                                Na dole sekcja subwoofera o pojemności ok 25l, do tego dojdą wzmocnienia, br
                                Wymiary 46 x 25 x 22cm. Bass-reflex o wymiarach 370 x 75mm, otwór umiejscowiony lekko na górze sekcji, a rura wewnątrz będzie zawijana w dół i do przodu

Do tego należy dodać grubość MDF. U mnie prawdopodobnie będzie to 18-19mm. Z tyłu za subwooferem będzie miejsce na zasilanie.

https://ibb.co/s9tT89T

Pytania:
                                - jaka może być minimalna odległość między otworami na głośniki? W moim przypadku w sytuacji gdy dwa głośniki będą dotykały się obudowami otwory będą w odległości minimum 18mm, czy to wystarczy?
                                - wlot br powinien być oddalony od ścianki przynajmniej o jedną średnicę br?
                                - czy takie umiejscowienie głośników jest poprawne?
                                - co zmienilibyście w projekcie?

Teraz widzę, że przydałoby się zwiększyć wysokość sekcji subwoofera kosztem głębokości, aby zrobić więcej miejsca na całą elektronikę z tyłu...
                                Pozdrawiam!
                                Last edited by bater; 27.04.2022, 20:09.

Skomentuj

Nie rób obudowy z MDF 18-19, tylko ze sklejki. Grubość 10-15mm max.

Skomentuj

Niestety głośnik STX W.20.300.2x2.MC jest niedostępny, a po zapytaniu o dostępność STX nie odpowiada :|
                                    Szukam innego głośnika... W STX jedyny głośnik niskotonowy 4ohm to W.20.80.4.MC. Jak z jakością tego głośnika? STX zaleca obudowę zamkniętą 25l, potwierdzacie te informacje?
                                    Proszę o pomoc, bo mój projekt podupadł :(

Skomentuj

Możesz zerknąć na nieco droższy:
                                      https://allegro.pl/oferta/audio-syst...SABEgK1G_D_BwE
                                      Symulacja wygląda następująco:
                                      - Vn = 25 litrów;
                                      - Fs = 40Hz;
                                      - F3 wynosi 37Hz
                                      - port o S min. 60cm2 - zrób szczelinowy o takim przekroju i L = 384mm

Tu masz jego T/S:
                                      https://en.audio-system.de/products/...ies-subwoofer/
                                      Ten -> CO 08 EVO
                                      Last edited by grzeczny_52; 17.06.2022, 09:15.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X