Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi - dobór głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drogi - dobór głośników

Cześć, chciałbym zrobić sobie 3 drogi, najlepiej korzystając z głośników, które już mam.
    Na wysokie SB29RDC-C000-4 https://sbacoustics.com/wp-content/u...4-OEM-only.pdf
    Na średnie Dayton rs125-8 http://www.zap-audio.pl/parametry/rs125-8.pdf
    Niskotonowych nie mam, ale myślałem o TB W8-1747 z promocja ZapA http://www.zap-audio.pl/parametry/TB-W8-1747A.pdf
    Czy da się to zgrać?

Koszmarnie niska efektywność Tangbanda. To jest glosnik do suba, nie 3 way.

Skomentuj

A co powiesz o http://sbacoustics.com/wp-content/up...3NBACS45-8.pdf
      Lubię aluminiowe membrany :)
      I czy to problem, że głośniki mają inną impedancję nominalną?

Skomentuj

Aluminiak 23 to bardzo dobry glosnik. Wg wielu osob gra lepiej niz drozszy Satori WO24.. U mnie gra w TL ( w obudowie zamkniętej tez sie sprawdzi ) i złego słowa nie powiem. 4 ohmowy tweeter to nie problem.

Skomentuj

No to fajnie, chyba się zdecyduję.
          Jeszcze potrzebuję kogoś, kto mi zwrotnicę zaprojektuje, bo ja jestem ciemny w tym temacie...
          ​​​​​

Skomentuj

Jest gotowy projekt z metalowymi SB
            https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ekt#post510796
            powstały już chyba 3 kopie tej konstrukcji - wiele osób ją słuchało. Prosta i tania zaciągnij języka.
            Będziesz chciał to zgłoś się do nas po zwrotnice.

WO24 jest lepszy od SB23 niestety cudów nie ma ....

Skomentuj

Na papierze WO24 jest lepszy, co do tego nie ma wątpliwości, ale juz jego brzmienie niekoniecznie pokazuję te przewagę.

Skomentuj

Temat rzeka , jeden woli cókę inny mamuśkę ...

Skomentuj

Pogromco, miałeś może porównanie do Daytona RS225? Bo jest w podobnej cenie jak SB.
                  Jak duża jest twoja obudowa TL dla SB?
                  Chciałbym wykorzystać głośniki, które mam, dlatego sb29 i rs125 zostają. Kwestia dołu jest otwarta

Skomentuj

Nie mam porownania do Daytona, ale to rowniez ciekawy glosnik.

Obudowa do sba 23 nbac nie jest mala z dwoch powodow. Parametry podawane przez producenta, sa nieco zbyt optymistyczne i w rzeczywistosci glosnik potrzebuje wiekszej objetosci, dla uzyskania dobrej odpowiedzi impulsowej oraz rownomiernego pasma przenoszenia. Ten projekt robilem dosc dawno i jesli mnie pamiec nie myli, to objetosc tunelu wynosi jakies 50-53 litry. W klasycznym BR, przy malej ilosci wytlumienia mialbys jedna, wielka bule zamiast basu, ale przy TL, w ktorej sposob strojenia jest troszke inny, wytlumienie i jego ilosc odgrywa ogroma role w ksztaltowaniu brzmienia. Bas jest wartki, przypominajacy bardziej obudowe zamknieta lecz ze wspomaganiem najnizszych czestotliwosci. Jest to bardzo fajnie slyszalne na sciezkach filmowych, w ktorych zakres basu ponizej 30hz potrafi byc bardzo zywy, w przeciwienstwie do wiekszosci typowej muzyki, w ktorej ten zakres niemal nie istnieje.

Dobry projekt na sba 23 nac czy nbac napedzisz dosc przecietnej jakosci wzmacniaczem, ale WO24 zeby trzymac go w ryzach, potrzebuje juz naprawde konkretnej amplifikacji.

Skomentuj

Kusi mnie też jeden rs270 w zamkniętej, albo po dwa sb23 lub rs225

Skomentuj

Dwa sb23 beda potrzebowaly sporej obudowy, rs225 nie wiem, bo nie sprawdzalem tych modeli. Natomiast Dayton ma ciekawy woofer do obudowy zamknietej https://www.daytonaudio.com/product/...ubwoofer-4-ohm

Mozna na nim zrobic nieduze i zgrabne 3 way, tylko trzeba do tego dosc mocny wzmacniacz, bo efektywnosc glosnika jest niska. Na tym modelu ludzie buduja nawet 2 way oversize.

Skomentuj

Mam klon acuphase e450, to o zasilanie jestem spokojny. Lata temu kupiłem rss315hf-4 i mam go w zamkniętej do kina 5.1
                          Jest kilka możliwości. Przez święta będę szukał dalej.

Skomentuj

Po lekturze internetów mam większy mętlik w głowie.
                            Raven gdzieś pisał, że do mojej preferowanej muzyki (metal w różnych odmianach) nie nadaje się RS270, a inni użytkownicy forum nie polecają też SB Acoustics...

W takim razie jakie polecacie woofery do mojego zastosowania?

Czy bardzo problematyczne jest ustawienie woofera na bocznej ściance? (chodzi mi o 10-12 cali)

Skomentuj

Nie jest problematyczne, o ile jest właściwie filtrowany. Osobiście wolałbym dwa mniejsze po obu stronach obudowy, niż jeden większy, na jednym boku.

Skomentuj

Bebok, do muzyki, której słuchasz, to nawet nie bierz pod uwagę "domowych" głośników, a już na pewno nie patrz na Daytony na aluminiowych karkasach. Szukaj w segmencie pro, lub semi-pro. Potrzebujesz głośnika o niskiej wartość Rms i wysokiej sprawności - to jest podstawa do uzyskania brzmienia, o którym myślisz. Z tych "domowych" to najbliżej nowe Scany (Elipticor) są ;-).
                                Jedyny problem tutaj to taki, że poniżej 12 cali może być ciężko znaleźć coś, co będzie miało sensowne zejście.
                                Dodatkowo - nie polecam montowania basu z boku.
                                Last edited by Racjonalny; 22.04.2022, 19:59.

Skomentuj

Niby wszystko się zgadza, ale jakiś złoty środek trzeba znaleźć. Urzęduję w niewielkim pokoju (16m^2) i skrzynki na 15 calowych Eminence czy innych Beymach zajmą sporo miejsca. Dlatego celuję w 2x8, 10 lub max 12 cali (tu już na pewno na bocznej ściance). Jeśli możesz polecić jakieś przetworniki lub projekty, to poproszę :)

Edit:
                                  Czy SB34NRX75-6 nada się do moich "potrzeb"?
                                  Na górę zostałby 29rdc, a na średnie mam rs125-8 lub rs180-4. No chyba, że jakiś inny średniak?
                                  Last edited by Bebok; 23.04.2022, 11:02.

Skomentuj

Gdyby tak kierować się wyborem głośnika po niskim Rms, to temat wygląda interesująco: Sba WO24 Rms 1.2, Ellipticor 21WE Rms 1, SB23 NAC Rms 0.8, Wavecor WF223 Rms 0.48.

Skomentuj

Scan Speak Discovery 26W ma Rms 0.8 :)
                                      Myślałem o nim na początku gdy zastanawiałem się nad wyborem woofera do moich kolumn do metalu.
                                      Mam teraz 22W i jest to spoko głośnik do takiej muzyki.
                                      Brakuje mu jednak "mięsa".
                                      Może jego większy brat gra bardziej "mocarnie" :)

Skomentuj

Bebok, pamiętaj, że głośnik dopiero wtedy jest za duży, gdy nie mieści się w drzwiach wejsciowych ;-).
                                        Podane wyżej głośniki to głośniki domowe, więc nie ma co się spodziewać cudów.
                                        Jaki masz budżet na basy?
                                        No i jeśli metal, to dobrze byłoby też też dobrać pozostałe głośniki odpowiednie charakterem brzmienia ;-). Jesteś tu elastyczny, czy te podane w pierwszych postach muszą zostać?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X