Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY

Witam ideą wątku było to abyście podzielili się z innymi waszymi sugestiami ,spostrzeżeniami ,poradami w wykonywaniu kolumn DIY. Jeżeli macie za sobą parę konstrukcji to na co byście zwracali szczególną uwagę przy następnych. Jakie jak zmieniały się wasze konstrukcje i jaka była różnica w dźwięku. Jak to jest naprawdę z samodzielną budową czy:
    Im grubsza ścianka obudowy tym lepiej ale dlaczego czy jak wejdzie przeciętny słuchacz to zobaczy różnice między taką a taką czy dźwięk się różni ale czym?
    Co daje solidne wytłumienie a jak różnica jest między takim a słabym czy może ono pogorszyć bas, wysokie itp. – jak zmienia się dźwięk z różnymi grubościami co jest najlepsze do wytłumiania ?
    Jak bardzo pomagają pochylone ścianki czy jest to odczuwalne ?
    Czy duża jest różnica między zaprojektowaną zwrotką a kupioną gotową dla przeciętnego ucha i jak duża przy np.12dB/oct i 18db/oct – da się odczuć różnice?
    Co dają kolce jak jest różnica między z nimi a bez nich?
    Kolejną rzeczą jest bliskość głośników – czuć różnice ?
    Kable - czy duże znaczenie ma grubość kabla czy jest to odczuwalne czy warto inwestować w jakieś drogie?
    Czy ktoś miał głośniki lub głośnik w nie liczonej budzie a potem w wyliczonej – czy duża jest różnica w dźwięku?
    Czy poczujemy różnice mając taki sam głośnik w budzie np. 40l i 50l
    Jak się mają niektóre głośniki no name do TVM czy STX czy celnie się na coś lepszego?
    Czy warto kupować drogie głośniki typu Vifa itp. Dla przeciętnego słuchacza czy będzie czuł duża różnice?
    Czy podłączenie głośnika w odwrotny sposób + do- i –do+ będzie odczuwalne ?
    I jedno z częstszych pytań czy warto budować kolumny samemu ?
    Jest jeszcze wiele innych pytań i spraw dotyczących DIY Audio o których chciałbym abyście się wypowiedzieli mając za sobą parę kolumny DIY czy nawet jedną.
    Jakie są wasze doświadczenia dotyczące powyższych pytań?

Zobaczymy czy temat się rozwinie ?
    Pozdrawiam

Jesli chodzi o pochylona scianke w subach to moim zdaniem to wynik niewiedzy konstruktora.
    Jej istnienie może byc porzadane np w samochodzie aby lepiej wpasować sie w bagaznik tuż za siedzeniem.
    Innego celu nie widze.
    Fale stojące w subach ciętych nisko nie wystepują.

Jeśli chodzi o róznice w głosnikach markowych a np STX to jedyną osobą zdolną do odpowiedzi jesteś Ty sam. Nikt tutaj przecież nie wie jaki masz słuch, jakim budżetem dysponujesz i jakie masz wymagania. To niestety trzeba sprawdzić w praktyce.

Pozdrawiam

Skomentuj

O tym jest całe forum a ty chcesz wszystko zmieścić w jednym wątku. Jak masz pytanie odnośnie grugości sciany to zadajesz takie pytanie jak masz inne to zadajesz inne a nie jednym wątkiem chcesz zgromadzić cała wiedze forum.

Skomentuj

Ło bosze ile pytań :]
        no to tak po kolei:
        Grube ścniaki są stabilnijsze dlatego trudniej wpadają w pasożytnicze rezonanse w wyniku duzych ciśnień panujacych wewnatrz obudowy. Cienkie ścianki i duży potężny głośnik obudowa będzie skakac po cąłym pokoju do tego dojda jej rezonanse i całkiem klapa

Pochylenie ścianki wyrównuje centra akustyczne głosników, nie zawsze to jest wskazane gdyż konstruktor zwrotki mógł to uwzględnić przy jej projekcie. WIęcej ci nie powiem bo sam nie wiem

Roznice między zwrotkami no name a DIY z poządnego projektu napewno będa i powiny być słyszalen. 12dB/okt czy 18dB/okt to jest skutecznosc filtracji filtru ozncza o ile spadnie efektywnosc przetwarzania głośnika w przedziale jednej oktawy. Jesli nie wiesz co to oktawa - google.pl

Kolce izoluja kolumne od podłogi dzięki czemu drgania kolumny i bass nie przenoszą sie na podłoge i nie grają razem z kolumną, co powoduje że bass nie przeciaga sie, coś w tym stylu.

Ideałem źrodła dźwieku jest punkt daltego głośniki powinny być jak najblizej siebie by tworzyć punktowe źródło dźwieku, poprawia to stereofonie i wpływa ogólnie na koncowy efekt jaki usłyszymy.

Kable jedno z woodu Audio Im grubszy kablel tym mnijszy opór= mnijsze straty na kablu. Jesli chcemy kupic kable o długiej długości to wtedy ważna jest jego grubość. Im dłuższy droga tym wieksze straty i możliwości łapania zakłucen. Ja dla swietego spokoju daje 4mm^2

Co do lepszych głośnikow to mam takie zdanie, aby odczuc ich prawdziwe zalety nalezy najpierw przejsc przez tesle STXa i stopniowo w góre

Odwrotne podlaczenie głosników z przeciwna fazą bedzie odczówalne. Zapoznaj sie ze zjakwiskiem interferencji fal a zrozumiesz

A tak wogle arty, opcja szukaj

Skomentuj

Temat na ksiazke ktorych pare mam na polce, jak i na cale to forum.
          Jedno pytanie warte jest odpowiedzi. Wielu ludzi nie slyszy wielkiej roznicy jesli hcodzi do dobrze czy zle wykonana zwrotke (nie mowimy o skrajnych miazgach), jednak glosniki roznie wytrzymuja obciazenia jesli zastosuje sie zla zwrotke a uzytkownik odkreci galke - to najczestszy powod zauwazenia ze cos w konstrukcji jest nie tak, podobnie jak z reka polozona na galkach (szczegolnie regulatorach barwy).
          Dopiero duzy przeskok technologiczny konstrukcji w porownaniu , daje sluchaczowi przecietnemu pojecie o roznicy.
          Osobiscie takze nie widze nic zdroznego w kreowaniu ch-ki zestawow lekko wykonturowanych, ze wzgledy na fizjologie sluchu ludzkiego i ograniczenia pomieszczen odsluchowych. Wszystko zalezy od odbiorcy i finansow.

Skomentuj

róznica jest zawsze gdy porównasz jedno z drugim ,p 40 litrów i 50, bezposrednio ze soba o ile porównasz czy np vife i tvm, dopiero pomiar, wiedza i ucho podpowiedza czy zestaw spełnia narzucone mu oczekiwania bo jak wiadmo każdy głosnik można uzyc w wielu róznych aplikacjach z róznym zastosowaniem

dużo pytan z ktorych chyba chcesz odrazu zrobic wszystko, niema tak :) robi sie po kolei a odpowiedź na pytania przyjdzie sama

Skomentuj

wszystkie odpowiedzi znajduja sie na forum....wszysciutkie.
              a wiekszosc w artykulach,np podlaczenie glosników.wytlumienie....

Skomentuj

Widze, ze sie tych N-ow rozmozyloo!...

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic500296.html

Skomentuj

A jak
                  Już tłumacze ten ŁukaszN z elektrody to brat JackaN
                  ŁukaszN z audioamnia i diyaudio, to nie ŁukaszN z elektrody na elktrodzie mam inny nick ot co :]

Skomentuj

A mnie to i tak śmierdzi...to ta sama osoba na 100% i tyle.

Skomentuj

Co śmierdzi :> mam nadzije ze nie myślicie ze ŁukaszN z elektrody to ja zreszto macie dowów:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic384201.html
                      http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=982

Tak bywa jak sie nie można zdecydowac na jeden nick :] hyh...

Skomentuj

I to ma być dowód?Jak dla mnie dowodem jest IDENTYCZNY WPIS tu i na elce.Po co ta maskarada?

Skomentuj

qfa umberto nie dobijaj mnie elektroda jest wielka jak wszechswiat wiec o zbierznosć nickow nie trudno.
                          Ja chem udowodnic tylko ze ŁukaszN z elktrody to nie ŁukaszN z audiomni i diyaudio bo jakoś ostatnio wszyscy nas mylą i to juz mnie troche zaczyna denerwować.

Zreszto ja na elektrodzie za wiele nie pisze tylko przegladam konstrukcje.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...90de18ed25b189
                          to jeszcze zobcz to i odrazu mówie to nie moja konstrukcja chcociaż jakoś wszyscy tak myśla.

Skomentuj

to czemu topice sa identyczne?
                            sa IDENTYCZNE pod tym samym nickiem,tu i na elektrodzie.

Skomentuj

pytac sie autora :]

Skomentuj

Pytam sie wiec Ciebie.

Skomentuj

ło boshe Tasior nc....

Już tłumacze ten ŁukaszN z elektrody to brat JackaN
                                  tak mi powiedził owy JacekN który pewnego dnia zawitał na audiomnie powiedział też ze korzysta z konta brata bo ma problemy ze swoim.

Zreszto róbcie co chcecie ja juz pokazalem ze na elktrodzie mam inny nick a jak wy nie chce mi wierzyć to trudno martwić sie nie będe, powoli zaczynm nie dziwić sie Budzikowi :]

Skomentuj

niewiem po jaka cholere te insynujaje do NICKA, Umberto niewierzysz to nie, a moze najgorszy ... koles na elektrodzie który wqrza ludzi to jest twój drugi nick ??? niezastanowiłes sie nad tym czy to przypadkiem nie ty ? a jak nie to niby skad mam w to wierzyc, dlatego prosze mi sie odpierniczyc od chłopa Z Audiomani, bo kiedys ktos bedzie płąkał ... :>

Skomentuj

Hehehe... Budzik a jednak cos napisales :P hehe:P
                                      A sprawa nicka prosta:
                                      ŁukaszN na DIY i Audiomani to nei ŁukaszN z elektrody - proste?

Skomentuj

hehhe dzięki chłopaki

Maxi niby poste ale nie dla wszytkich jak widac jeszcze troche a nick będe musiał zmienić.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X