Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klony Totem czy coś innego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klony Totem czy coś innego.

Witam szanowne grono, przychodzę do was z dylematem.

Jakiś czas temu wpadły mi w ręce kolumny Tonsila- sonata 100 (całkowicie za darmo, nie licząc paliwa ) Po odsłuchu tego "wynalazku" stwierdziłem, no nie nadają się...

Kolumny rozebrałem, zostały same głośniki i zwrotnica.

Pytanie co robić? Robić klona Totem czy może jestem w stanie zrobić coś jakościowo lepszego za nie wiele większe pieniądze ( zarobione ze sprzedaży plus jakaś dokładka)

Totemów nigdy nie słyszałem, ale czytając opinie... sam nie wiem. Jedni się zachwycają inni mniej...

Poradzicie coś.

Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka

Tonsilem raczej nie warto sobie głowy zawracać niemniej co do Twojego pytania, zadam swoje, co ma do tego wszystkiego sonata 100? Siedzą tam inne głośniki niż w totem. Więc na ich bazie totemów nie zbudujesz… Trzeba było ich nie rozbierać, pogonić i coś sobie zrobić ciekawszego. Pytanie do czego chcesz to podłączać, jaki budżet, jakie pomieszczenie, monitory czy wolnostojące, jaka muzyka? Naświetl coś więcej.
    Last edited by daniel69; 08.09.2022, 15:29.

Skomentuj

Co ma wspólnego sonata z Totem? Nie wiem, może to, że sporo konstrukcji powstała na bazie GDN 13/40/2 które siedzia w tych kolumnach i ludzie nazywają je klonami...

Co do reszty, celowo nie podałem wytycznych o które pytasz, ponieważ nie wydaje mi się żeby w tym przypadku miały one znacznie. Pytanie było inne.

Ale jeżeli już chcesz wiedzieć, to wzmacniacz, 3 Kenwood-y z lat 90, jeden Denon, dwa jeszcze inne, UniAmp 1.0 oraz BG1 na bipolarach.

Pomieszczenie? Dziś 12m, może jutro 20. Kto wie...

Muzyka, od a do z serio. Słucham wszystkiego co mi się spodoba. Rock, metal, techno, klasyka itd.

Tak wiem, ciężka sprawa

Skomentuj

Kolego, ciut mniej arogancji. Pytania moje nie są bez sensu jak Ci się obecnie wydaje

Ale wyjaśnię Ci. Pytam o napęd ze względu na moc czy obsługę np 4r. Nie jestem jasnowidzem i nie wiem pod co chcesz to podłączyć. To pierwsza sprawa.

druga, powtórzę - w totem są inne głośniki.

pomieszczenie, kto ma wiedzieć? Bo najlepiej byś Ty wiedział gdzie to będzie grało i nie dlatego by Ci źle doradzić tylko po to by dawały radę. W 12 metrach bardzo fajnie poradzą sobie monitorki i to nawet na 12cm niskim (wszystko zależy od wymagań) w 20 już niekoniecznie. Muzyka też ma tutaj kolosalne znaczenie - małe głośniki nie sprawdzą się w „ ciężkiej” muzyce ale za to w innych rodzajach jak najbardziej. I jeśli słuchasz wszystkiego to trzeba konstrukcji bardziej uniwersalnej. Typu 18cm monitor ale wtedy warto pomyśleć o małej zamkniętej obudowie bo w 12 metrach 18cm monitory br potrafią zalać pomieszczenie basem… może fakt faktem w swojej głowie myślę o sprzęcie wyższej klasy ale jednak.

ciężka sprawa? Chyba po prostu oczekujesz odpowiedzi : rób totem a nie prawdziwej porady, ale ja osobiście bym napisał (bez urazy) wrzuć to do śmieci i zrób coś fajniejszego. Ale może to kogoś urazić… niemniej dalej jestem zdania że te głośniki powinny wrócić do swoich obudów i zostać sprzedane więc przejdźmy do meritum - jak chcesz coś taniego, uniwersalnego co fajnie zagra i np nie będzie za duże (12m pomieszczenie) to od siebie mogę polecić daytony. Nawet niewielkie (15cm) potrafią zaskoczyć. A cenowo przynajmniej nie zwalają z nóg jak dzisiaj np seas itp. Uważam że jak już poświęcić swój czas na robotę obudów to chociaż dla czegoś co zagra i da jakiś uśmiech na twarzy. No chyba że szukasz konstrukcji nie wymagającej wkładu finansowego ale wtedy bym nie oczekiwał że wyjęte głośniki z jednej skrzynki wsadzone nawet nie wszystkie do innej i to nie takie jakie totem ma, zagrają lepiej

dayton rs150 bardzo przyjemny niski, znajdziesz na nim wiele konstrukcji od aluminiowych wysokich, po miękkie kopułki. To też zależy co lubisz…

ale muszę bo nie będę sobą:
        jak 3 kenwoody i jeden denon to rób totem do rocka, metalu i techno są prima sort. Oczywiście to żart.
        Last edited by daniel69; 08.09.2022, 21:20.

Skomentuj

To nie arogancja, porostu nie lubię słuchać, w tym przypadku czytać, czegoś o czym już dawno wiem. Dlatego celowo pominąłem informacje odnośnie wzmacniacza, pomieszczenia itd. Wzmacniacz można wymienić, pomieszczenie rďż˝wnież. Oczywiście kolumny też, ale czy naprawdę trzeba przy każdej przeprowadzce? Nie wydaje mi się ;⁠-⁠)

Bardziej skłaniał bym się ku monitorom. Myślałem że sprzedam głośniki ktďż˝re mam, dołożę trochę grosza i coś może z tego będzie, chociaż średniej klasy, cudďż˝w nie wymagam.

Co do sonata, uwierz mi prędzej sprzedam same głośniki, niż całe kolumny a w dodatku, całkiem możliwe że dostanę odrobinę więcej za same przetworniki.

Jeśli chodzi o wzmacniacze, jestem świadomy ich jakości. W zasadzie to zostały kupione za grosze do ewentualnej naprawy i puszczenia dalej, ale jakoś czasu nie ma :⁠-⁠)

Co do muzyki to przepraszam bo skłamałem, disco-polo nie słucham, to jest chyba jedyny gatunek który do mnie zupełnie nie trafia.

Last edited by Black; 08.09.2022, 23:09.

Skomentuj

Klony mite ci nie wyjdą z tego zestawu głośników.

Zresztą pewnie niskotonowce jeszcze jakoś da się porównać do współczesnych niedrogich głośników, ale wysokotonówki Tonsila to... (odpowiednie słowo sobie sam wstaw )
            Krótko mówiąc, jeśli chcesz zrobić cos co da ci frajdę z roboty i da ci jakie takie zadowolenie ze słuchania, to:
            - Kup jakąś niedrogą wysokotonówkę,
            - zrób obudowy
            - zacznij uczyć się pomiarów i projektowania zwrotnic.

Nawet jeśli masz zaplecze stolarskie i będziesz robił obudowy z wystawek meblowych sąsiadów (chociaż przy obecnych cenach opału może być trudniej pozyskać darmowy materiał), nie będzie to tanio, bo trzeba skombinować graty do pomiarów, elementy do 2-3 wersji zwrotnicy trzeba kupić, ale da frajdę z nauczenia się czegoś nowego. Wspólnie z pomocą kolegów na forum i osobistym uporem coś z tego da się ulepić z sukcesem.

Alternatywnie możesz do tych sonat kupić jakąś lepszą wysokotonówkę, pomierzyć, zaprojektować zwrotnicę i też powinno być znaacznie lepiej niż oryginał. Bez zabawy w stolarkę za to z nauczeniem się nowych rzeczy i z sensownym efektem akustycznym.

Lub, na pierwszy raz, znacznie łatwiejszą ścieżką jest zrobić jakiś gotowy projekt z tych które wiszą na forum.

Skomentuj

Lub, na pierwszy raz, znacznie łatwiejszą ścieżką jest zrobić jakiś gotowy projekt z tych kt�re wiszą na forum.
              Skąd pomysł, że będzie to mój pierwszy raz? :⁠-⁠) Na forum jestem już długi czas i choć nie udzielam się jakoś specjalnie, to sporo czytam interesujących mnie tematów. Poradzę sobie z wykonaniem prostych kolum. Wiedza jest, smykałkę do majsterkowania mam, myślę że jak mało kto, więc tym bym się nie przejmował.

Co do sonat, akurat Gdwk nie jest w nich problemem, wiadomo że jakością nie grzeszy, ale chodzi o problemy z basem. Przy spokojnej muzyce jest jeszcze w miare ok ale jeżeli chodzi o szybsze kawałki- jest tragedia... Dlatego kolumny rozebrałem, jak już wspomniałem w pierwszym poście... Zostały głośniki, które chyba jednak sprzedam.

Do meritum...

Kolega zaproponował Dayton rs150.
              Ktoś ma jakieś inne propozycje?

Moje preferencje muzyczne są takie a nie inne, słucham wszystkiego co mi się spodoba, dlatego kolumny muszą być mniej lub bardziej uniwersalne.

Co mogę dodać, lubię gitarę elektryczną, syntezator, pianino ale i smyczkami nie pogardzę. Może to w czymś pomoże.

Skomentuj

Zamieszczone przez Black Zobacz posta

Skąd pomysł, że będzie to mój pierwszy raz? :⁠-⁠) Na forum jestem już długi czas i choć nie udzielam się jakoś specjalnie, to sporo czytam interesujących mnie tematów. Poradzę sobie z wykonaniem prostych kolum. Wiedza jest, smykałkę do majsterkowania mam, myślę że jak mało kto, więc tym bym się nie przejmował.

Co do sonat, akurat Gdwk nie jest w nich problemem, wiadomo że jakością nie grzeszy, ale chodzi o problemy z basem. Przy spokojnej muzyce jest jeszcze w miare ok ale jeżeli chodzi o szybsze kawałki- jest tragedia... Dlatego kolumny rozebrałem, jak już wspomniałem w pierwszym poście... Zostały głośniki, które chyba jednak sprzedam.

Do meritum...

Kolega zaproponował Dayton rs150.
                Ktoś ma jakieś inne propozycje?

Moje preferencje muzyczne są takie a nie inne, słucham wszystkiego co mi się spodoba, dlatego kolumny muszą być mniej lub bardziej uniwersalne.

Co mogę dodać, lubię gitarę elektryczną, syntezator, pianino ale i smyczkami nie pogardzę. Może to w czymś pomoże.

Daytony zaproponowałem jako małe monitory ale nie wiem dalej czy spełnią Twoje oczekiwania. Można też rs180 i zaproponowałem je ze względu cena jakość, i to że mi osobiście przypadły do gustu. Radzą sobie na basie bardzo dobrze. Średnica przyjemna i normalnie jak papier nie jak alu. Może daytony nie są tak popularne jak seas czy inne ale niczym nie ustępują w tej klasie. Pytanie jak bardzo zależy Ci na robocie samemu. Na rynku wtórnym DIY ostatnio przewinęło mi się wiele konstrukcji do 1000zł. Aż szczerze? Mi by się nie chciało robić i kupiłbym gotowca. Może już zdziadziałem ;p ale jak mam się tyle narobić dla taniej konstrukcji to już na upartego wolę gotowy i np odrestaurować budy. Stx nie polecam bo mi osobiście te awx się nie podobają. A dlaczego o tym wspominam a no dlatego że właśnie one wpadły mi ostatnio na olx w cenie do 1000

https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-fx...9-IDOtDzo.html

z jednej strony ekstra cena, z drugiej co z tego jak grają nie po mojemu
                Last edited by daniel69; 10.09.2022, 01:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez Black Zobacz posta

Skąd pomysł, że będzie to mój pierwszy raz? :⁠-⁠)
                  [...]

Hm.. nie znamy się bliżej stąd moje przeświadczenie o dziewictwie kolumnowym

A jeśli chodzi o preferencje muzyczne to nie pomagasz :)

Wg mnie jak ma być uniwersalnie to trzeba iść w 3 drogi.. Wszystkie monitorki to jednak spory kompromis. Chyba że wyłożysz pierdyliard na niskośredniaka.

Skomentuj

Czaruję...
                  X