Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Projekt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy Projekt

Witam,

W związku z tym ,że przystanek ziemia się skończył https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ge3#post646343 ,a kolumny cieszą kolegę :)

,trzeba odlecieć w kosmos i zrobić coś z fantazją

Rozmiar ma być przyziemny , kolumny mają być małe , ale grać z rozmachem ,i cieszyc
    nie tylko oko.

Po kilku konwersacjach , wybór padł na Revelatora 15 jako midwoofera

w parze z czymś jak najdrobniejszym ze względu na typ obudowy ,ale koncepcja dalej otwarta ...

Bliesma mała t2b-6 beryl

Bliesma mała alu T25A-6,jak opinie na temat tego głośnika?

Może coś całkiem innego ??

Co myślicie na temat tego typu obudowy?
    https://www.tophifi.pl/glosniki/glos...tml?color=3084

Myślałem środek zalać betonem na kilka centymetrów, , sam dół, kratownice ,nie równości w środku...i walec, a na górze tubka i w niej tweeter ...

Last edited by Cebanczyk; 02.10.2022, 04:52.

Do tego zestawienia dołóż niskotonowca i rób 3 drogi. Z tych 15 cm albo uzyskasz trochę basu albo środka taki kompromis i znów będziesz pisał, że aluminiowy czy ceramik sb był lepszy na średnicy.

Skomentuj

Poprawiłem trochę opis Filip ,kolumny mają być małe , zmieniło mi się miejsce zamieszania i warunki co prawda pozwalają na trzy drożne ,ale ich sensowne ustawienie będzie już kłopotliwe ,dlatego idę w monitory na razie .

Średnica z sb mi się podoba ale Seasa u 16 była znacznie ciekawsza …,

Zgodzę się z Tobą ,że dwie drogi to kompromis ,ale obecny kompromis mi bardzo sprzyja i chciałbym iść w monitory dalej :)
      Last edited by Cebanczyk; 02.10.2022, 05:11.

Skomentuj

SS 15W akurat jeśli chodzi o niskie tony to jest mocarna, sprawdź portfolio chłopaków z YB audio jak ładnie zrobili 2waya wolnostojącego. Mała bliesme berylowy krótko słuchałem także się nie wypowiem ale Pogromca był zachwycony, stosował WG do niej.

Pomysł z obudowami jak bowersy to trochę pomylony, będzie walka z dyfrakcja przez te pierścienie i mocowanie tweetera. Nie polecam. :)
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ja bym jednak próbował. Bliesma berylowa ta mała do tego revelatora będzie ok. Do 18 byłaby w teorii za słaba. 15 Revelatora ma tyle basu co inne głośniki 18 więc o bass bym się nie martwił. Możesz też dać beryla satori albo scana. Też będzie dobre granie. Co do samej obudowy ala BW to będzie dłubaniny i tak jak Pteterycz napisał jazda z dystrakcją i zgraniem fazowym ale..... jak wiesz ma kto ci tą zwrotkę ogarnąć więc o to bym się nie martwił Rozumiem że 806 diamond od BW inspiracja?

Skomentuj

A coś takiego ?
            https://www.abcav.pl/triangle-signat...on-poznan.html

,inspiruje się bowersami 805d ,ale jeżeli to będzie generowało problemy z dyfrakcją ,to przy takiej cenie głośników ,to bez sensu…chciałbym z nich wyciągnąć jak najwięcej i mam nadzieje , że coś doradzicie…

Jest jakaś szansa na tubkę i uniknięcia
            problemów z dyfrakcją?
            Last edited by Cebanczyk; 02.10.2022, 19:12.

Skomentuj

Ta wersja już spoko. Jak chcesz „tubkę” na tweetera to musisz zrobić ją jak w większych Bowersach jest zrobiony średniak.
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Skomentuj

Odsłuchałem coś niecoś po avs ,reve 15 jest mocny na basie i dobry na średnicy ,tutaj już raczej kombinować nie będę , co do wyboru tweetera ,mam jeszcze niepewności

Mała bliesma w wg vs scan szpilka co myślicie ?

obudowa 14 litrów z czego trzy litry to piasek na samym spodzie , daje to około 4 ,5 kilo więcej , jak podoba Wam się model bryły ?

uda się wygiąć sklejke na tych zaokrągleniach ?
                  Załączone pliki

Skomentuj

Jeśli mogę coś doradzić...
                    Warstwowe materiały są ogólnie bardzo sztywne, więc bez pewnej "sztuczki" - nie. Tym bardziej że to element o stosunkowo niewielkich wymiarach i grubości zapewne 18-22mm.
                    Sztuczka ogólnie polega na ponacinaniu pilarką tarczową giętej sklejki równoległymi cięciami, na głębokość ok.3/4 grubości i odległości między nimi 10-20mm. Odległość nacięć ma znaczenie dla "płynności" giętego łuku - poza tym dla mniejszego promienia gięcia ta odległość powinna być mniejsza.
                    Po ponacinaniu można spróbować "przyzwyczaić" gięty element do nowego kształtu ściskami stolarskimi - wzornik powinien mieć łuk o mniejszym promieniu niż "na gotowo", bo i tak element się częściowo wyprostuje. Nie wyprostowałby się, gdyby od strony nacięć - po ustaleniu krzywizny - podkleić cienką sklejkę (wykorzystując wzornik już o dokładnym promieniu). Wtedy element po zdjęciu z wzornika zachowałby kształt.
                    Po sklejeniu kolumny (ale - bez podklejania cienką sklejką od spodu - osobiście dałbym oprócz kleju na wszelki wypadek paręnaście dobrych krytych wkrętów, żeby po jakimś czasie boczki kolumny się nie wyprostowały i nie oderwały) trzeba by jakoś zaszpachlować wszystkie szczeliny/nacięcia od wewnątrz.
                    W przypadku podklejenia, trudno mi powiedzieć, czy pozostawione szczeliny powietrzne miałyby jakiś (pozytywny lub negatywny) wpływ na współczynnik tłumienia materiału ścian kolumny - bo raczej trudno byłoby je "załatać" czy wypełnić. Może czymś pod ciśnieniem?
                    Jeden obraz - więcej niż tysiąc słów:
                    https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/co...GAN5JdaTXp.jpg

Druga, inna metoda - ale pytałeś o gięcie - to klejenie grubej "krzywej" DIY-sklejki 20-50mm z kilku(nastu) cienkich sklejek (także z litego materiału, z cienkich 4-5mm deseczek) z wykorzystaniem dwóch lustrzanych wzorników (kopyta i docisku) oraz porządnych ścisków stolarskich. I raczej polecam Ci tą metodę, kiedyś kilka razy asystowałem mojemu Staruszkowi przy takich pracach, a i sam dla siebie kleiłem łuki z dębiny do łukowych futryn drzwi. To daje doskonałe rezultaty, kształt jest zachowany, gotowy łuk w zasadzie nie "odpręża" się prawie w ogóle.

Skomentuj

od 4 min masz sklejanie elementów , ale cały film tez warto obejrzeć

Skomentuj

Czaruję...
                      X