Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawostka-dobre połączenie Tesla+STX-prawda czy fałsz?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciekawostka-dobre połączenie Tesla+STX-prawda czy fałsz?

Czyżby mnie oczy mylily, redakcji "HI-FI i muzyka" spodobalo sie polaczenie ARN-165-05/8 i STX GDWK-11-200-8-AJ ?
    Niech mi teraz ktos powie, ze STXior robi tanakowate wysokotonowki, a Tesla ma nosową średnicę duuuuzy lol
    Strasznie mnie rozbawila ta opinia i maksymalna liczba kropek w kazdej dziedzinie (procz ostatniej)
    Pewnie posypie sie teraz masa klonów tych BMNów M1, tak jak na audiostereo klonów Totem Mite, które ja również właśnie popełniam :)
    Zapraszam do lektury

http://img136.imageshack.us/my.php?image=heh2nr.jpg

ja tam nie mam zastrzezen co do tesli, akurat preferuje XW165 albo 5604 ale wszystkie tesle sa podobne. Maja dosc rowne charakterystyki nieco wznoszace co latwo sie koryguje filtrami. Ostry rezonans na koncu pasma tez mozna latwo skorygowac.
    Co do STX-a to jest to duzo lepszy model od standarowych plastikow. Wyrownana charakterystyka i niskie znieksztalcenia. Rosna ponizej 3khz wiec nie nalezy ciac nizej. Jest to glownie spowodowane wyprowadzeniami na linkach ktore zawsze wprowadzaja wieksze znieksztalcenia za to zwiekszaja wytrzymalosc mocowa. Ten model glosnika ma w ukladzie magnetycznym pierscienie faradaya co skutkuje niskimi znieksztalceniami. Efektywnosc zmierzona to 88-89dB wiec niezbyt duza ale w wiekszosci wystarczy.

Skomentuj

co do tych M1 to interesująca jest zwrota 1 rzędu ;]
      jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś dawał STXowi zwrote 6dB/oct...
      No chyba że ma 2 rzędu, za to tesla jest niefiltrowana

Skomentuj

999zł to drogo za taką kase można złożyć coś o wiele lepiej grającego

Skomentuj

Ciekawe ile musieli zapłacić za tą opinię, w końcu wszyskie opisy kolumn ukazujące się w takich czasopismach musimy brać z dużym przymrużeniem oka. Gdyby taka konstrukcja pojawiłe się na forum jestem pweien, ze nie została by zbyt dobrze przyjęta (pisaliby że lepiej dać arn150 lub xw albo 18/120 i arv lub sc w sumie dobre jest to co sprawdzone)

Skomentuj

sdp, przypomnij mi, bo juź nie pamietam czy to w tym numerze przeglądłem czy w innym, mianowicie konstrukcja na 2X czeski XW165 i jakaś vifka za rowniez "ciezkie" pieniadze. Kto jest producentem??

Skomentuj

Dokładnie w tym numerze. Łódzkie Audio Academy kolumny Mimas II za 2200,- Dwa XW165 + Seas KT25F, poprzednie wersja mimas miala ARVke.
              Ja uwazam, ze to normalna cena, jakby firma chciala dodawac do kosztow czesci 200zl, to od razu by mogla zamknac dzialalnosc. Dla wielu z nas DIYowcow ta cena wydaje sie smieszna, ale to przeciez nie sa kolumny dla nas. Nie kazdy para sie stolarka i nie kazdemu sie chce konstruowac.
              Skad u wielu taka opinia, ze jak cos ma dobra opinie w prasie, to na pewno redakcja dostala gruba koperte z "honorarium"..? Wydaje mi sie, ze ELAC, KODA i WHARFEDALE (bo z monitorkami tych firm testowane byly M1) mają wiecej kasy niz nasza rodzima firemka, wiec z powyzszego myslenia kolegi zajaranego, one powinny przescignac w grubosci koperty rodzimego BNMa i miec po 100 000 kropek w kazdej rubryczce.

Skomentuj

Łódzkie Audio Academy kolumny Mimas II za 2200,- Dwa XW165 + Seas KT25F, poprzednie wersja mimas miala ARVke.
                Wybacz mi, ale jak dla mnie kolumny z ARVką to powinny w takiej cenie być:
                http://www.allegro.pl/item99653580_k...gwarancja.html
                bo dużo wyższej jakości to one nie zapewniają ...
                Za ponad 2 kafle XW to też dla mnie śmieszne jest...
                Tonsil 16 50 6 jest niewiele droższy - ok 50zł, a zapewnia zupełnie co innego niż XW,
                który muli basem i ma kiepską średnice...
                I do tego połączyli go z seasem...
                XW to naprawde niska półka...

Skomentuj

Normalnie kusi mnie żeby napisać do redakcji hi-fi maila z zapytaniem ile trzeba zapłacić za dobrą opinie? przecież to masakra stx i tvm za 1000pln i maksymalna ilość gwiazdek.

Skomentuj

moze ktoś wrzuci jakiegoś skana poczytał bym chętnie :]

Skomentuj

ŁukaszN:
                      http://img136.imageshack.us/my.php?image=heh2nr.jpg
                      pierwszy post w temacie ;]

Skomentuj

Sory niezauwazyłem chwilowa zaćma

Niezła padaka , wystarczy ze założymy jedną wspólna firme i pod jej logiem będziemy składac ARN150 +SC10N i sprzedawać za 1,5kzł normalnie złoty interes :] aha no i oczywiście opinie jakiegoś pisma zasponsorowac

Jak tak pomyslec to nasze kolumny na teslach to niezły hi end :lol:

Skomentuj

Takero, sądzę że słuchałes obydwu głosnikw, mowa o tonsil 16/50/6 i XW tesli, może napiszesz konkretniej czym te głośniki się różnią, jak jest z zejsciem i ogólnie basem tych przetworników, oczywiscie jeden w stosunku do drugiego

Skomentuj

hmmm Budzik Ja Ci powiem jedno ten Tonsil nie nadaje sie za bardzo na kolumny 2wey, on nie ma wogóle basu :P Chyba żeby zmontowac jakiegos fajnego suba do niego to by było może spoko ale bez suba kaszana jak cholera. Za to eleganckie średnie ma, wszytsko wyraziste

Aha i daremnie troche on wygląda głosnik 16 z koszem 20 cm :/

Pozdro

Skomentuj

zastanawiam sie dlaczego kżdy mówi ze niema basu, niedlugo u mnie bedzie i zapewne i bas bedzie, zastanówmy sie jak wyglada jego charka jest lepsz prcy niskich f niż np tesli arn150 a tesla ma bas, więc czemu niby tonsil ma niemiec, jedynie co to wymaga sporej obudowy bo ma wyższe Qts, i co dodatkowo ma wysokii spl dlatego aby uzyskac z niego przyzwoite zejscie i odpowiedni bas trzeba odpowiendio dorbaz zwrotnicę która obetnie kilka db ale bas bedzie, takie zabiegi robi chocby visaton którego 170tki mająspl 86 db gdzie w kolumnie już zestrojonej z reszta głosników spl jest równy tylko 80 db ale dół ma pewnie elegancki, niesugerowałbym sie opinią np SW bo on chyba niejets zwolennikiem takiego typu zwrotnic bo nielubie tracic db na głosnikach, tak sądze i wnioskuje po jego wypowiedziach, natomiast gdyby rzucic w łapy Yoshiego tego tonsila jestem pewniej że wyciagnałby z niego taki bas jaki nikt inny niesłyszał z tego głosnika i to z splem większym o wiele niz np arn150

teselka tak tylko dla porównania bo to znany głosnik

ale może ktos sie wypowie kto miał tego tonsila np w 25 litrach na ile strojona była obudowa niech powie i jaką zwrotnice zastosował przy współpracy z jakim wysokotonowcem, chętnie wysłucham ,bo mam wielkie oko na niego.

Skomentuj

Takero, sądzę że słuchałes obydwu głosnikw, mowa o tonsil 16/50/6 i XW tesli, może napiszesz konkretniej czym te głośniki się różnią, jak jest z zejsciem i ogólnie basem tych przetworników, oczywiscie jeden w stosunku do drugiego
                                tesla muli, ale ma bas, a tonsil basu ma mało, ale za to ma b. dobrą średnice - kładzie tesle bez problemu...
                                XW słuchałem z arvką więc n/c, za to tonsila z 10 80 czy podobnym... Dokładnie nie pamiętam...

Skomentuj

Mówie że nie ma basu bo go miałem :P

Najpierw w budzie 16 l potem w 22 czy jakos tak i dalej basu było mało niezbedny sub :]

Skomentuj

wiele głosników ma mało basu bez odpowiedniej zwrotki, napisz jaką zwrote miałes do tego tonsila skoro mówisz że miał mało basu oczywiscie interesuje mnie zwrota calego zestawu, pomiar tezm ile widziany ktorego raczej brak ale schemat zwrotki byłby miel widziany

a dokładnie móie o dwóch tonsilach w podłogówce bo zalezy na spl, jedyen co to martwi mnie własnie to czy da sie tego słuchac bez suba

Skomentuj

Odnośnie Tonsili, to mam u siebie GDN 13/40/2 i co do basu, to nie potrzebuje suba, mam pokoj ok. 7m^2, oczywiscie nie osiaga najnizszego zejscia, ale srednica przemawia sama za siebie, jest wspaniala.
                                      Mialem akurat stycznosc z ARN 5618 i to naprawde fajny glosnik, nie umywa sie ze srednica oczywiscie do GDNow, ale i tak stoi na stosunkowo wysokim poziomie, a o tym GDWK kraza niezle opinie na forum.

Skomentuj

Budzik nie robilem zwrotki ani nic,bo jak usłyszałem jak ten głosnik gra i poczytaniu troche o nim to zrezygnowałem sie zapuszczać dalej

Skomentuj

Czaruję...
                                        X