Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głośników do 3way do Faital 15FH500

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głośników do 3way do Faital 15FH500

Cześć,

Chciałbym wykonać samodzielnie kolumnę 2 lub 3 drożną. Aktualnie posiadam 2 woofery Faital Pro 15FH500 4Ohm.

Wizualnie chciałbym osiągnąć coś w stylu :
    - Tonsil Altus 380s - https://www.skleptonsil.pl/altus-380...row,id504.html
    - Troels Loudspeaker III - http://www.troelsgravesen.dk/The-Loudspeaker-III.htm
    - Calpamos (jeśli 2 way) - https://www.humblehomemadehifi.com/Mezzo-Calpamos.html

Śledziłem różne fora internetowe np "Open Source Tower XL", gdzie w większości przypadków tematy zostają porzucone i projekty podobnego typu zostają zwieszone.
    Mam chęci, czas, narzędzia i miejsce. Może z waszą pomocą uda się coś konkretnego wymyślić.

Pomieszczenie, w którym to będzie grało to salon około 50 m2 + otwarta kuchnia 10 m2. Kanapa oddalona około 3m od głośników.
    Budżet to około 1k zł na jeden przetwornik.

Zanim zacznę to mam kilka tematów:

1. Jaka impedancja pozostałych głośników? Skoro woofer jest 4 Ohm to pozostałe też 4 Ohm czy może 8 Ohm ?
    2. Jaka moc pozostałych głośników ?
    3. Jakie głośniki (przeglądałem tylko Faital ale inne propozycje mile widziane)?4. W jakim celu stosuje się driver np 110 db skoro pozostałe głośniki mają np 98 db ? Czy to jest tylko dla maniaków podbitego górnego pasma?

Dalsze pytania się na pewno pojawią...

PS. Zauważyłem że zarejestrowałem się na forum w 2004 roku i jeszcze ono działa. Tak trzymać :)
    Last edited by Tomek; 19.01.2023, 18:18.

Czemu te głośniki? To pro audio, zdaje się za duża armata do domowego zastosowania. Znaczy zakazu nie ma, ale woofer o dużej efektywności. A na środek i górę jednak brałbym coś z domowych głośników. Tyle że trzeba byłoby dobrać średniaki i kopułki nie cichsze, co może być kłopotliwe...
    z resztą, próbowałeś już policzyć jakąś obudowę? Jaka objętość ci wychodzi?
    Last edited by Micwoj; 19.01.2023, 21:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
      Czemu te głośniki? To pro audio, zdaje się za duża armata do domowego zastosowania. Znaczy zakazu nie ma, ale woofer o dużej efektywności. A na środek i górę jednak brałbym coś z domowych głośników. Tyle że trzeba byłoby dobrać średniaki i kopułki nie cichsze, co może być kłopotliwe...
      z resztą, próbowałeś już policzyć jakąś obudowę? Jaka objętość ci wychodzi?
      Ostatnio pojawia się bardzo wiele wątków na zagranicznych forach w temacie uzywania głośników PA dla home audio. Duża efektywność, wieksza moc. W związku z tym pomyślałem - dlaczego nie :)

Przykład tutaj:
      http://www.troelsgravesen.dk/The-Loudspeaker-2_Noam.htm .
      https://www.diyaudio.com/community/t...-specs.353091/

Odnośnie objętości to tak około 180l
      Last edited by Tomek; 19.01.2023, 22:30.

Skomentuj

15" estradowy woofer będzie mocno bił wysokim basem, a niskiego będzie niewiele. Trzeba by zastosować aktywną korekcję, albo wybrać inny głośnik. Proponowałbym użyć np. 2 lub 3x 8" woofer + środek i tweeter. Takie zestawienie zagra przyjemniej.
        Ci którzy mnie kojarzą, wiedzą, że wywodzę się z pro-audio. Miałem trochę do czynienia z głośnikami estradowymi ;-)

Co do driverów i ich 110dB. Na pewno nie jest to dla fanów wysokich tonów :) Są różne powody, ale przede wszystkim nie jest to 110dB w całym paśmie i szerokim kącie. Ogólnie dłuższa historia.
        Last edited by Granat; 20.01.2023, 18:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
          15" estradowy woofer będzie mocno bil wysokim basem, a niskiego będzie niewiele. Trzeba by zastosować aktywną korekcję, albo wybrać inny glośnik. Proponowalbym użyć np. 2 lub 3x 8" woofer + środek i tweeter. Takie zestawienie zagra przyjemniej.
          Ci którzy mnie kojarzą, wiedzą, że wywodzę się z pro-audio. Mialem trochę do czynienia z glośnikami estradowymi ;-)

Co do driverów i ich 110dB. Na pewno nie jest to dla fanów wysokich tonów :) Są różne powody, ale przede wszystkim nie jest to 110dB w calym paśmie i szerokim kącie. Ogólnie dluższa historia.

(nie wiem dlaczego nie mogę używać literki L z kreseczką. forum chce wtedy wklejać link)
          Dzięki za propozycję ale zostaje z wooferami które mam.

Czy dobrze rozumiem , że jeśli mam woofer 4 Ohm, mid 8 Ohm, driver 8 Ohm oraz wszystkie np 97 db to mid i driver zagrają ciszej poniewaz mają 8 Ohm i w związku z tym powinny mieć wyższą efektywność żeby poprawnie dopasować głośniki? A może nie zmieni to efektywności tych 2 głośników a podwyższy tylko impedancję całej kolumny?

Skomentuj

No raczej to drugie, ale różni producenci różnie podają efektywność. Np. SB-a mierzy wszystkie głośniki dla napięcia 2,83V, nawet te 4-omowe. Bo jak wiadomo 2,83V daje 1W przy 8om.

Skomentuj

A może jako sredniotonowy Beyma 10mi100 - o 300 tańszy od Faital 10pr300 ?

Skomentuj

Na początek proponowałbym Ci zestaw dwurożny. Jest mniej problematyczny w uruchomieniu.
                Użyj drivera z 3" cewką lub większą.

https://faitalpro.com/en/products/HF...p?id=502020180
                https://faitalpro.com/en/products/HF...p?id=502020185

Rozumiem, że zgodnie z posiadanym stanem wiedzy nt budowy kolumn, zaprojektowanie zwrotnicy zlecisz komuś kto się na tym zna?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomek Zobacz posta

jeśli mam woofer 4 Ohm, mid 8 Ohm, driver 8 Ohm oraz wszystkie np 97 db to mid i driver zagrają ciszej poniewaz mają 8 Ohm
                  Jeśli jest podane że mają 97db, to tak zagrają (oczywiście nie w całym paśmie).
                  Porównaj sobie dwa modele tych samych głośników, jeden 4 ohmowy a drugi 8 ohmowy. Każdy z nich ma inną efektywność.

Dobrze jest gdy średnio i wysokotonowy ma wyższą efektywność od głośnika basowego, żeby mieć możliwość w razie czego zejść z efektywności rezystorem.
                  W przypadku głośnika basowego nie można tego zrobić rezystorem.
                  Jedynie cewka w szeregu obniży efektywność w wyższym paśmie, ale bas zostanie.
                  Więc jeśli będziesz miał woofer o dużo wyższej efektywności niż pozostałe głośniki, to będzie problem.

Skomentuj

Nie jest dobrze, jak sredniak i tweeter ma wyzsza efektywnosc, poniewaz :

1. Tracisz SPL na wooferze w wyniku dyfrakcji.
                    2. Filtr srodkowoprzepustowy dla sredniaka powoduje wybicie SPL w wyniku czego, dla osiagniecia rownego pasma przenoszenia, wymagane jest obnizenie SPL glosnika sredniotonowego. O ile? To zalezy od zastosowanych filtrow.

Wiec jesli woofer ma powiedzmy 90dB, to sredniak i tweeter powinny miec nizsza efektywnosc.

Skomentuj

Wiem, że projektowanie zwrotnicy nie jest proste. Zawsze brakowało mi tej wiedzy. Tym razem nie odpuszczę i poświęcę trochę czasu na zgłębienie tematu. Planuję zwrotnicę zaprojektować z pomocą tego forum. W końcu to DIY audio. Zamówiłem wstępnie interfejs audio i mikrofon pomiarowy.
                      Jeśli okaże się że nie poradzę sobie to zlecę temat komu innemu.

Od kolumn oczekuję brzmienia estradowego i odczuwalnego kickbasu. Jeśli będe potrzebował rejestrów poniżej 35hz to podłączę dedykowany do tego subwoofer.

Chciałbym od razu iść w zestaw trójdrożny. Jeśli teraz zrobię 2way to za jakiś czas będę chciał 3way

Granat, rozumiem że te drivery są dla wariantu 2way . Czy mógłbyś zaproponować sredni i wysoki do trojdroznego wariantu ?

Skomentuj

"Jeśli teraz zrobię 2way to za jakiś czas będę chciał 3way"
                        No i tak by było najlepiej.
                        Nie zrozum mnie źle. Życzę Ci jak najlepiej, ale obawiam się, że porywasz się na zbyt ambitny projekt, jak na pierwszy raz. W dużych trójdrożnych kolumnach nawet ja mam czasem problem, żeby opracować optymalną zwrotnicę pasywną. To nie działa tak, że postawisz mikrofon przed kolumną i zrobisz zwrotnicę na podstawie tych pomiarów. Takie pomiary będą tyle warte, co ściągnięte charakterystyki ze strony producenta. Nie wiem, czy nie gorsze. No chyba, że będziesz to robił w komorze bezechowej.
                        Trochę Ci zejdzie zanim się zorientujesz co z czego wynika.

No a teraz idąc wprost za Twoją prośbą:
                        średni: https://faitalpro.com/en/products/LF...p?id=101010110
                        wysoki: https://faitalpro.com/en/products/HF...p?id=502010305 , https://www.lavocespeakers.com/single-product/?id=144

Skomentuj

Czy średni 5pr160 nie ma za małej efektywności? 93 db vs 97 i 107 reszta...

Jakna razie mamy różne propozycje
                          - Marian - 97, >97, >97
                          - Pogromca - 97, <97, <97
                          - Granat - 97, <97, >97
                          Last edited by Tomek; 21.01.2023, 13:10.

Skomentuj

Nie, skąd. Przecież nie polecałbym czegoś co ze sobą nie będzie współgrało.

Skomentuj

Spójrz na pomiary producenta. Natomiast drivery wysoko-tonowe to konstrukcje tubowe i siłą rzeczy mają dużą efektywność. Tu zwykła kopułka (prawie na pewno) mogłaby sobie nie poradzić.
                              Poza tym przeczytaj post Pogromcy #10, głównie punkt 1. 97dB z całości nie uzyskasz.

Tomek, Twój problem polega na tym, że za bardzo skupiasz się na liczbach, nie rozumiejąc do końca skąd się one biorą.
                              Last edited by Granat; 21.01.2023, 13:28.

Skomentuj

Tomek, Twój problem polega na tym, że za bardzo skupiasz się na liczbach, nie rozumiejąc do końca skąd się one biorą.
                                Może tak, może i nie. Jakieś tam podstawy mam ale jak wiadomo nie zajmuję się tym zawodowo. Ważne żeby coś nauczyć się na podstawie tej dyskusji.

W tym momencie stan propozycji głośników wygląda tak:

- woofer - 15FH500
                                - mid - 5PR160
                                - high - HF111

Dołączę jeszcze charakterystyki:

15FH500

5PR160

HF111

A jak inni to widzą? Czy możecie zaproponować jeszcze tubę do HF111
                                Last edited by Tomek; 21.01.2023, 14:04.

Skomentuj

Tubę proponuję ME20 z B&C.

Skomentuj

Tak szczerze to ten średni dość wizualnie mi nie pasuje. Macie jakieś propozycje okrągłego średniotonowca ? Może być też innej firmy

Skomentuj

Widzę, że nikt się nie kwapi do odpowiedzi.
                                      Mogę polecić jeszcze ten głośnik: https://www.lavocespeakers.com/single-product/?id=72

Skomentuj

Dzięki Granat,

Żeby nie było, że nic nie robiłem to w tzw międzyczasie bawiłem się programem VirtuixCad i próbowałem symulować zwrotnicę (pewnie masę błędów tam jest ale kto nie próbuje ten nie ma).
                                        Ściągnąłem sobie pliki charakterystyk spl i impedancji przy użyciu danych producenta i narzędzia SPL Trace z VirtuixCad.

Zauważyłem, że jest problem z impedancją głośnika niskotonowego, która spada poniżej 4 Ohm. W tym momencie jest to około 3.5 Ohm

Skomentuj

Czaruję...
                                        X