Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

VituixCad

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

VituixCad

Cześć. Czy ktoś się może podzielić plikami pomiarowymi głóśników aby poćwiczyć sobie w programie (charakterysytka i impedancja) projektowanie zwrotnicy 2, 3 way?
    Mam jeszcze pytanie, czy w SW da się symulować pułapki rezonansowe i inne tego typu rozwiąznia? Pytam, ponieważ po dodaniu do zwrotnicy pułapki nie zmienia się charakterystyka, więc nie wiem czy ja coś robię źle czy SW niepotrafi tego przeliczyć.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Kolego, po co drugi temat, o takim samym tytule?

Skomentuj

W SW da się bez problemu symulować pułapki.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tu znajdziesz plik- symulacje całkiem sensownych monitorków:
        https://www.audiosciencereview.com/f...d.29465/page-6

Skomentuj

Odkryłem w vituixcadzie genialną funkcję - SPL trace. Możesz sobie z grafik wczytać charakterystyki. Super działa, w kilku krokach masz dowolne charki, a je możesz sciągnąć ze strony www.loudspeakerdatabase.com.
          W helpie jest tutorial.

Skomentuj

Geometry Dash Lite
            Zamieszczone przez martinez1975 Zobacz posta
            Cześć. Czy ktoś się może podzielić plikami pomiarowymi głóśników aby poćwiczyć sobie w programie (charakterysytka i impedancja) projektowanie zwrotnicy 2, 3 way?
            Mam jeszcze pytanie, czy w SW da się symulować pułapki rezonansowe i inne tego typu rozwiąznia? Pytam, ponieważ po dodaniu do zwrotnicy pułapki nie zmienia się charakterystyka, więc nie wiem czy ja coś robię źle czy SW niepotrafi tego przeliczyć.
            Z góry dziękuję za pomoc.
            W przypadku konfiguracji dwudrożnej należy zacząć od prostej konstrukcji – jednego głośnika niskotonowego (np. Dayton RS180-8) i jednego głośnika wysokotonowego (np. Vifa XT25). Ustaw częstotliwość odcięcia na 2-3 kHz, filtr 2. rzędu (Linkwitz-Riley 12 dB/oktawę). Dodaj pułapkę separacyjną głośnika niskotonowego (sprawdź dane – zwykle 5–7 kHz).

Skomentuj

Zamieszczone przez Smichal Zobacz posta
              Odkryłem w vituixcadzie genialną funkcję - SPL trace. Możesz sobie z grafik wczytać charakterystyki. Super działa, w kilku krokach masz dowolne charki, a je możesz sciągnąć ze strony www.loudspeakerdatabase.com.
              W helpie jest tutorial.
              Niestety to nie świadczy dobrze o programie i jego twórcy:)

Skomentuj

o twórcy programu to świadczy że umie w programowanie.

A co do funkcji, robienie czegokolwiek na zgrabowanych charakterystykach jest bezcelowe i prowadzi do niczego.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                  o twórcy programu to świadczy że umie w programowanie.

A co do funkcji, robienie czegokolwiek na zgrabowanych charakterystykach jest bezcelowe i prowadzi do niczego.
                  Powiedz to Wilkowi Audio Projekt

Skomentuj

Masa funkcji, dodatków i narzędzi zastała zaimplementowana na życzenie i prośby użytkowników, za co tylko należą się ukłony dla autora programu. Program dysponuje ogromnymi możliwościami, z których korzystają amatorzy jak i profesjonaliści.

Skomentuj

To prawda, program to jest prawdziwym kombajn z masą możliwości. Niesamowicie ułatwia pracę.

Skomentuj

Ciekawe kiedy stanie się płatny.

Skomentuj

Kilka lat była licencja płatna na użytek komercyjny. Od niedawna program stał się całkowicie freeware.

Skomentuj

Czaruję...
                          X