Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przymiarka do budowy zestawu kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przymiarka do budowy zestawu kina domowego

Witam

Od jakiegoś czasu przymierzam się do budowy kolumn. Jednak studiując to forum mam coraz większe wątpliwości co do wyboru głośników.

Napiszę może to czego oczekuję i co juz posiadam oraz to co juz rozważam do zmontowania.

Oczekiwania:
    Zestaw do kina domowego kompletowanego na raty ze względów finansowych do częstego słuchania muzyki (od dance do poważnej). Na początek fronty + centralny. Później jakies efektowe.
    Fronty wizualnie o smukłej i prostej linii. Podłogowe. Myślałem nad wymiarami ~18cmx18cmx110cm.

Posiadam:
    Amplituner Denon 1603, który wg specyfikacji oddaje 100W na kanał przy 6Ohmach, lub 80W przy 8

Ohmach.
    Pokój do nagłośnienia to ~22m^2 przy 2,5m wysokości.

To co wpadło mi w oko to fronty na STX 18-120-6SW + sc10n lub 2xARN 150-03/4 + sc10n
    czyli ogólnie kolumny 2 drożne.

Na centralny nie mam zupełnie koncepcji. Potrzebne bedą napewno głośniki ekranowane magnetycznie.

I teraz troszkę o obawach.
    Wyrosłem już z takiego słuchania muzyki aby słyszano mnie na całym osiedlu, ale jednak czasem gdy mi się coś podoba lubie podkręcic głośnośc. I tu moja obawa o wytrzymałośxc mocową zastosowanych głośników. Niestety w WinISD nie wygląda ona za ciekawie. Poza
    tym czy nie są to za małe kolumny do takiego metrażu pomieszczenia.

Jeśli chodzi o odtwarzanie tonów niskich, mam jeszcze do dyspozycji głośnik boshmann zx122pro, na którym można zmontowac subwoofer, którego pasmo przenoszenia przy sensownym group delay (~15ms) zawiera sie w przedziale 40Hz w górę (f3 przy ~36Hz - piszę z pamięci).

Co do kosztów konstrukcji muszą się one zamknąc w cenie 200zł za głośniki do frontów (płytę mdf i fornir mam za darmo)

Czekam na sugestie i porady, za które z góry serdecznie dziękuję

To co wpadło mi w oko to fronty na STX 18-120-6SW + sc10n lub 2xARN 150-03/4 + sc10n
    18sw ma lepszą średnice, na arn 150 będzie łatwiej smukle kolumny zrobić :)
    Ogólnie można polecić zarówno jeden jak i drugi zestaw. Bas z 18sw jest szybszy,
    nie muli choć arny może niżej zejdą, choć nie ma to znaczenia jeśli będzie sub.
    Z 18sw basu jest wystarczająco do muzyki absolutnie :)
    Na centralny nie mam zupełnie koncepcji. Potrzebne bedą napewno głośniki ekranowane magnetycznie.
    ja zaproponuje arn 116 - firmowo ekranowane, jeśli nie chcesz się w to bawić osobiście i do tego taka sama kopułka jak we frontach.
    I tu moja obawa o wytrzymałośxc mocową zastosowanych głośników. Niestety w WinISD nie wygląda ona za ciekawie.
    Oba zestawienia mają dość spory SPL więc nie sądze aby mogły być z tym problemy, aczkolwiek stx oferuje mniejszą wytrzymałość mocową niż dwa ARNy, za to ma wyższy spl...
    Poza
    tym czy nie są to za małe kolumny do takiego metrażu pomieszczenia.
    wyżej napisałeś że:
    Wyrosłem już z takiego słuchania muzyki aby słyszano mnie na całym osiedlu
    więc nie powinno być problemu :)
    Jedynie dół może wymagać wspomagacza :)
    Jeśli chodzi o odtwarzanie tonów niskich, mam jeszcze do dyspozycji głośnik boshmann zx122pro, na którym można zmontowac subwoofer, którego pasmo przenoszenia przy sensownym group delay (~15ms) zawiera sie w przedziale 40Hz w górę (f3 przy ~36Hz - piszę z pamięci).
    nie trzymaj się tak kurczowo symulacji :)
    Daj jakiś link do głośnika bo nie jest zbyt popularny.
    Co do kosztów konstrukcji muszą się one zamknąc w cenie 200zł za głośniki do frontów (płytę mdf i fornir mam za darmo)
    nie zapominaj o częściach do zwrotnic...

Skomentuj

dane głośnika niskotonowego do sub'a pobrane ze strony http://www.audiosklep.pl/Parametry_T_S_Boschmann.htm

w zalaczniku plik dla WinISD

Osobiscie bardziej jestem przekonany do konstrukcji na STX'ie i stad pytanie jak je stroic zakladajac, ze sub bedzie w zestawie ?
      Załączone pliki

Skomentuj

15l strojone na 50hz.
        Ten sub nie wygląda źle :)
        wydaje się że w całkiem małej budzie może zagrać o ile dane są prawdziwe :)

Skomentuj

a nie lepiej 15l@55Hz ?

btw. masz jakies sugestiee co do budowy sub'a zakładając, ze te dane są prawdziwe ?

głośnik wygląda i gra konkretnie (dałem za niego ~200zł 2 lata temu i przez jakiś czas używałem w aucie)

Skomentuj

a nie lepiej 15l@55Hz ?
            nie :)
            to już nieco za wysoko ;]
            ja sam mam 48hz :P

posymuluj go ;]
            na oko to ze 35-40l, br na ucho strojony :)
            (zapuszcze potem winisd to powiem dokładniej

Skomentuj

to jeszcze jedno pytanie

czy jest jakas recepta na wytłumianie takich kolumn czy tego już trzeba dokonać metodą prób i błędów ?

ps.

jak tylko coś zmontuję nie omieszkam podzielić się efektami...jednak nie będzie to prędko :/

Skomentuj

Najlepsza jest metoda właśnie prób,
                bo o błędach mowy być nie możę - nie pasuje tak jak jest to zmieniasz ilość wytłumienia aż będzie pasowało :)
                Jesteś po prostu skazany na sukces :)

Skomentuj

Radze nie traktować centralnego jak piąte koło u wozu.
                  Wg mnie to w kinie najważniejszy głosnik i polecam wykonanie go z komponentów jakie sa w pozostałych głosnikach.
                  osobiście mam centrala na ARN (chyba 150 zato napewno ekranowanych magnetycznie) i w porówaniu do starych tonsili "jakichśtam" wypadają blado co namniej pod wględem efektywności.
                  na pewno nie siegne po nie więcej.
                  Ideałem byłoby skonstruowanie pięciu identycznych monitorów na markowych głosnikach, coś na kształt Tannyów m2.
                  pieknę brzmienie w stereo i rewelacyjne kino w zgodzie z zalceniami Dolby.
                  Trochę sie rozmarzyłem :-)
                  W kazdym razie jak zmęcze suba to właśnie będzie moim kolejnym zajęciem.

Skomentuj

To ja moze pokarze pare fotek z budowy mojego kina....

Tak beda wygladaly fronty ( 2xW170 + G20 od Visatona )

Tutaj sa glosniczki do kina ( 1 sztuka W170 i G20 jest w piwnicy do przymiarek. Reszta na zdjeciu )

Plany ogolne:
                    Front 2xw170 + G20
                    Tyl W170+G20
                    Centrala 2XW130 + G20
                    Na suba narazie zbieram fundusze :)

A ogolnie to narobie wam smaka i powiem ze robie cos na sale kinowa. Wytmumianie scianek, projektor, te glosniczki itd...

Jakby co moge podac kosztorys itp...

Skomentuj

Bardzo fajnie.
                      W130 jest mniejszy odW170?
                      Jesli tak to (orzynajmniej ja) nie budowałbym na nim centrala do pracy w tym towarzystwie.
                      Ale ogólnie to pozazdrościć.
                      pozdrawiam

Skomentuj

A czemu bys nie robil?

W130 ladnie oddaje srednie, ma dosc duza efektywnosc....

Skomentuj

a ja popieram ditomka. center powinien byc na tych samych glosnikach co reszta.

Elminster czym bedziesz to zasilal i jakie masz pomieszczenie??
                          kolega tez chcial robic sobie "sale kinowa" na poddaszu...

Skomentuj

Jak narazie bedzie to amplituner pionieera 5x30W dla 8ohm. Moze ma te 30W ale musze przyznac ze radzi sobie z duzymi kolumnami. Tonsile maestro 2 ( maja chyba 100W ) graly z nim cudnie. A jak nie bedzie dawal rady to trudno... trzeba bedzie kupic nowy. Myśle jednak ze spokojnie da sobie rade :)

Pomieszczenie to prostokatny pokoj. Powierzchnia ok 16-18m2 :) Przynajmniej tak pamietam ( kiedys mierzylem ). Na podloge mysle dac grubszy dywanik, na scianki boczne i sufit nad kolumnami dac panele akustyczne. W naroznikach walce albo cwierc walce.

Do subow bedzie wzmak stereo 2x150W dla 8ohm. Mysle nad zrobieniem 2 subwooferow.
                            Czytalem ze bass jest lepszy, lepiej sie rozchodzi itp :) Pozatym to rozwiazanie stosowane przez JBL w systemach synthesis i pracownie projektujace pro sale kinowe w domu.

Filmy beda szly z DVD na przetworniku audio 24bit :) Jakby co moge podac wiecej danych.

Projektor... tutaj jedna wielka niewiadoma... jesli macie jakies doswiadczenia z nimi to licze na wasza pomoc.

Uff... to chyba na tyle :) Koszt wszystkich tych zabiegow to jakies 7-8k pln :)

[ Dodano: 2006-05-06, 13:53 ]
                            Chcialbym sie jeszcze zapytac jak powinny byc umieszczone tylnie kolumny w kinie? Czytalem ze nad glowa o jakies 0.5 metra.... prawda to?

Skomentuj

hej, tez jestem na podobnym etapie z tym ze mam juz projektor, jak chcesz moge ci kilka rad dać, moze nie popełnisz moich bledow

[ Dodano: 2006-05-07, 15:53 ]
                              z tymi radami to mogą dotyczyc tylko projektora, bo kolumny robie na bazie wiedzy innych forumowiczów (stx18 i sc10n) tez nie wiem jak rozwiazać centralny

Skomentuj

wlasnie tez znow zaczalem sie wahac jesli chodzi o kombinacje stx 18 + sc10n skoro z centralnym moga byc pozniej przejscia.

Mysle teraz nad kombinacja 2*arn 150-03/4 w szereg + sc10n i takie samo rozwiazanie na centralny ale w obudowie zamknietej.

Skomentuj

robie 2 kolumny stx18 i sc10n z b-r i dwie zamkniete, wtedy porównam i najwzyej dołoże do tych dwóch b-r, albo wymienie przednie scianki i zrobie tylko zamkniete.
                                  mam suba tonsila i mysle ze on mi zrekompensuje spadek niskich tonów w przypadku zamknietych bede miał lepsza dynamike.
                                  nie wiem wlasnie tez co zrobic z centralnym. czy zrobic 2+1 czy kolejnego monitora

Skomentuj

jak to closed do 18sw :|
                                    i co to za problem z centralnym ?
                                    chyba taki że będzie inaczej wyglądał ;]

Skomentuj

zastanawiam sie po prostu dlaczego wiekszość centralnych ma taką konstrukcje 2+1,
                                      a dla mnie problem bo wiem juz jak zrobic zestaw stx18 plus sc10n, mam juz obliczenia, zwrotke wymiary itp, ale do konstrukcji 2+1 niczego nie mam, to moje pierwsze kolumny wiec początki są zawsze trudne. jeyeli mozesz powiedziec np czy mogę je po prostu szregowo połączyć, czy nie. czy moge ta samą zwrotke zastosować czy inna, a jezeli inna to jaką, słyszałem ze to powinna być juz 3 drozna itd itd
                                      jezeli mozesz pare rad wrzucic bede wdzieczny

Skomentuj

Elminster, twoje założenia (jeśli można tak powiedzieć) o centralnym sa chyba mylące. Piszesz, że centralny na tych głośnikach bo ładnie oddają średnicę. A co z dołem pasma? Tylko nie pisz ze masz suba :-) bo nie tędy droga.
                                        W niektórych zestawach głosnikowych (kino-domowych) głosnik centralny największy.
                                        Najlepszą idea budowania centrala to jeden głosnik w płackie skrzynce a nad nim w "małym pudełeczku" wysokotonowiec.
                                        A jak uzyjesz tych samych głosników co w przodach ....
                                        Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X