Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny stereo

Witam proszę kolegów o pomoc przy zmianie nagłośnienia.
    Obecnie słucham w stereo na Heco Victa 200 4 omowe 60 Wat
    Wzmacniacz Iamp dysponujący mocą ok.300W dla 4 om. (przygotowany do późniejszych podłogówek w nowym domu (salonie)
    Pokój w którym stoi sprzęt ma około 18m2.
    .
    Last edited by Fanaudio22; 07.05.2023, 10:44.

Od nowego zestawu oczekuję podobnego brzmienia (bądź lepszego) oraz większej mocy,lepszego basu.
    Materiał muzyczny różny od lat 90 do współczesnych nagrań (techno,disco polo itd)

Zastanawiałem się nad :
    Heco Aurora 300 Trochę większe od moich tylko sęk w tym że nie wiem czy będą spore zmiany oczywiście na +.

Skomentuj

Obecnie w kolumnach głośnik basowy ma 14cm a membrana 12cm w powyższych jest już 17cm.
      Ew.Tannoy Mercury M2
      Tylko propozycje gotowych konstrukcji,nie mam czasu na DIY.
      Dziękuje za pomoc.

Coś jest ze stroną nie idzie pisać w jednym poście.

Skomentuj

Może coś z rodzimego STX? STX F-360 n albo STX F-200 n?

Skomentuj

A kolega Fanaudio22 przeczytał swój pierwszy wpis?
          300W/4R w lampie to już spora "oszczędność prądu", nawet w klasie AB. A 60W do nich podpięte, to kolejna "oszczędność".
          W/G mnie strata czasu na zmianę kolumn, te są ok do tego pokoju, nawet jeśli pracują z 30W/4R, a nie na 300W/4R. Należy zbadać i poprawić akustykę wnętrza.
          Moc RMS dla głośnika nisko-tonowego określa maksymalną wytrzymałość kolumny, przy założeniu dobrej konstrukcji zwrotnicy pasywnej. 5x większa moc wzmacniacza, to conajmniej 4x za dużo do tych kolumn. Choć w konstrukcjach aktywnych też spotykana.

Skomentuj

Wzmacniacz zastąpił stary amplituner kolumny zostały do testu,to że wzmacniacz dysponuję sporą mocą w niczym nie przeszkadza.Nie oczekuję że nowe kolumny będą go w pełni obsługiwać.Jeszcze nie ten czas.Kolumny widzę jako tymczasowe później do nowego salonu będzie coś podłogowego solidnego.

Skomentuj

też coś sobie planuję kupić bo stare już straciły zdecydowanie na jakości

Skomentuj

Czaruję...
              X