Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer. Mam obudowę - brakuje głośnika. Proszę o pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer. Mam obudowę - brakuje głośnika. Proszę o pomoc.

Witam!

Ponieważ jest to moj pierwszy post chciałem pozdrowic serdecznie wszystkich forumowiczów. Przed założeniem wątku poczytalem forum ale dalej nie wiem jaki głośnik będzie dla mnie optymalny. Z tego co widze to najgorsze sa STX i Alphard, troche lepsze sa buszmany a wyzej stoja Vitasony , hertz. Co tu wybrać ?

ZAŁOŻENIA:
    Celem jest zrobienie subwoofer aktywnego.
    - głownie do muzyki
    - żadziej do kina domowego

CZYM DYSPONUJĘ
    - pokoj ok 10m2

- Transformator TST 300W 2X28V

- mostek + filtr 2x10mF 50V
    - Filtr dolno przepustowy AVT 1281 (wymienione troche cześci m.in. Wzm op. i pare kondensatorów)
    - wzmacniacz mocy (w budowie) oparty na schemacie Jabel J-23. Wymienione tranzystory - sterujące BD911/BD912, tranzystory mocy 2sc5200 przymocowane do radiatora 165x75 z żebrami 3cm ze starego wzmacniacza Diory

- Dysponuję budową jak na rysunku choc nie wiem czy sie do czegos nadaje :)

- Do wytlumienia zaopatrzylem sie w watolinę dzwiękochłonną

PROBLEMY i PYTANIA
    - Czy mozna dobrac jakis sensowny głośnik do tego czym dyspomuję w cenie ok 200 zł albo co trzeba zmieniec aby to jakos zagrało?
    - Jaka moc wyciagnie ten wzmacniacz ?

Piszesz o visatonach, hertzach a masz tylko 200zl.
    Glosnika nei dobiera sie do obudowy, obudowe dobiera sie do glosnika.

Skomentuj

najgorsze nie są STX są gorsze następnie alfredy a STX w swojej cenie aż tak zły nie jest.

Skomentuj

juunior, primo - najniższa półka to alphard, nieco wyższa to buszmen i stx,
        jeśli chodzi o głośniki strikte do suba to visaton ma mało ciekawych propozycji, tym bardziej w tej cenie...
        secundo - nie preferuje robienia od drugiej strony...

Skomentuj

napisze ulubiony zwrot który towarzyszy takim akcjom:
          DLACZEGO ZACZYNASZ OD DUPY STRONY?;]

Skomentuj

^^ Po prostu jestem w posiadaniu takiej obudowy. Zrobienie nowej to sa niestety koszty. Wyraznie napisalem ze jesli sie nada to bylo by OK ale jesli nie to trudno. Wtedy zaczne od głosnika potem obudowa itd.

Dzieki dj zibi mysle wiec o STX GDN-27-150-4-SS

Skomentuj

masz 200zł i chcesz stxa 27 150 ? :|

Skomentuj

Jak bym miał 200 zł to nigdy bym nie kupił 27 :)

Moja propozycja to stx 30/300 AP

Twoja obudowa ma ok. 34-35 l troche za mała ale nie powinno być żle. W tej cenie to chyba najlepszy wybór. Chyba ze ustukasz wiecej kasy i kupisz BSW 124II

Ale nie wiem co to za wzmka i czy uciągnie tego potworka.

Pozdro

Skomentuj

moim zdaniem zbyt duża średnica głośnika pasuje do tej obudowy jak na pokój 10m
                  będziesz słuchał odbić od ścian , wszystko będzie dudniło itp.
                  lepiej zrobić obudowę na głośnik (kosz max 18cm) np: GDN 18/60
                  na Allegro można trafić głośniki Heco nie pamiętam dokładnie symbolu
                  kiedyś na nim coś zrobiłem HECO W..170 60-70 pln/sztuka od modelu HECO Xenon 400
                  niskie zejście basu , dobra efektywność idealnie wyszło do małego pomieszczenia

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                  X