Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pięciocalówki do obudowy zamkniętej- które?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pięciocalówki do obudowy zamkniętej- które?

Jakie polecalibyście woofery do małej, 2-drożnej OZ? Mogą grać od 80 Hz. Warunek- czarująca (niekoniecznie neutralna) średnica.

Monacor sph-135c

Skomentuj

Zależy w jakim budżecie. Jeśli niedrogie to Visaton W130S. Droższy to Wavecor WF120CU12, któremu wystarcza prosta zwrotnica 6dB, składająca się z jednej cewki (realna efektywność to 81-82 dB z wata). W podobnej kwocie można jednak celować w Revelatora 15W, który ma większą efektywność jak i powierzchnię membrany.
      Wszystko zależy od tego, czy masz sprzęt by zrobić pomiary głośnika już w obudowie i na ich podstawie chcesz zaprojektować zwrotnicę, czy też chcesz skorzystać z gotowego projektu, który ma taką zwrotnicę, zaprojektowaną przez kogoś z doświadczeniem w tym temacie.
      Z niedrogich głośników można jeszcze polecić samochodowy Audison Prima AP5, który był projektowany do uzyskania dobrej charakterystyki pod dużymi kątami, oraz do pracy bez zwrotnicy (gdzie tylko tweeter jest filtrowany).

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Monacor sph-135c
        Ten głośnik to było moje pierwsze głosnikowe DIY. Jeszcze z papierowej wersji K&T. Jak grał- nie pamiętam. Gazetka uchowała się.
        https://diyaudio.pl/i/14720/be893246...1686205251.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez BrodaWawa Zobacz posta
          Zależy w jakim budżecie. Jeśli niedrogie to Visaton W130S. Droższy to Wavecor WF120CU12, ...).
          Ten Wavecor podoba mi się, jednak niektóre 15tki Scana mają parametry bardziej pasujące do obudowy zamkniętej- nawet ta z serii Discovery. Nie słyszałem żadnego z nich. Z pomiarami i zrobieniem zwrotnicy jakoś sobie ( słabiutko i powoluśku) radzę.

Obecnie bawię się Aurum cantus AC130f1, taka wariacja na temat:
          https://audiokarma.org/forums/index....uum-ii.929181/
          Zaraz dopłynie wersja kewlarowa- trudniejsza w aplikacji.
          AC130F1 gra bardzo fajnie w 8 litrach ale chętnie spróbowałbym coś innego.

Skomentuj

Monacor to już leciwa konstrukcja lecz nadal mocno się broni dźwiękiem. Niestety jego cena ostatnio mocno poszła w górę. Wada Monacora to konieczność użycia filtrow wyższego rzędu. Nie zamieniłbym go za żaden z rodziny sba 15.

Jego zalety to bdb średnica, bez śladu agresji, naturalna i żywa, no i ten bas, którego trudno szukać w innych, podobnych głośnikach. Oczywiście są świetne Revelatory, czy Wavecor ale to już znacznie większe pieniądze.

Skomentuj

Monacor to już leciwa konstrukcja lecz nadal mocno się broni dźwiękiem. Niestety jego cena ostatnio mocno poszła w górę. Wada Monacora to konieczność użycia filtrow wyższego rzędu. Nie zamieniłbym go za żaden z rodziny sba 15.

Jego zalety to bdb średnica, bez śladu agresji, naturalna i żywa, no i ten bas, którego trudno szukać w innych, podobnych głośnikach. Oczywiście są świetne Revelatory, czy Wavecor ale to już znacznie większe pieniądze.
              Daawno temu kosztowały 200 zł...
              Z innej beczki- zastanawia mnie, dlaczego konstruktor wkłada średnio dopasowane do obudów zamkniętych woofery do tak supermałej skrzynki:
              https://www.grimmaudio.com/hifi-prod...speakers/ls1a/

Skomentuj

Bo to aktywne glosniki, a do tego maja opcje subwoofera.

Skomentuj

Bo to aktywne glosniki, a do tego maja opcje subwoofera.
                  Podobno dobrze grają bez subwoofera- nigdy ich nie słuchałem. Skrzynki mają objętość ok. 20 litrów. Przy tej objętości f3 dla Seasa U22 to ok. 80Hz.
                  Kolumny maja mocne podbicie basu za pomocą DSP. Nie znalazłem danych fabrycznych. Podobno to wygląda mniej więcej tak:
                  https://diyaudio.pl/i/14720/03a679f9...1686223710.jpg

Skomentuj

Dołączając się do tematu: czy ktoś miał okazję słuchać Scan-Speak 15W/8534T00z serii Classic? Głównie chodzi mi tutaj o średnicę.

Skomentuj

Średnica tego głośnika to 15 cm

Skomentuj

Czaruję...
                      X