Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana kolumn Jamo S526 na coś lepszego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana kolumn Jamo S526 na coś lepszego

Dzień dobry
    Proszę o pomoc . Kilka lat wstecz kupiłem używane Jamo s526 fronty ,centralny + satelity oraz amplituner Denon AVR-1610 . W kinie domowy spisuje się to tak że da się oglądać . Natomiast jeśli chodzi muzykę stereo to jest słabo . Chciałbym zmienić fronty .
    I teraz mam pytanie - na forum widzę do złożenia fajne i w sumie tanie kolumny na STX - zagrają to dużo lepiej od Jamo ?

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...l-s#post656912

Czy może iść w używki STX ,np. na OLX STX Electrino 200 można wyrwać za około 1000 zł - co lepiej zagra ? .

Może jednak dołożyć i zbudować :

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ant#post654518

wiadomo sporo drożej , ale jeśli ma zagrać dużo lepiej , to chyba warto dołożyć. Pokój około 25 metrów . Jeśli chodzi o złożenie takiego rozrysowanego gotowca to nie miałbym problemu , a i pewnie jakiś lepszy wzmacniacz/amplituner musiałbym w przyszłości kupić . Proszę o radę.

Kupno uzywanych kolumn zwykle wychodzi najbardziej oplacalnie, szczegolnie w niskim budzecie. Natomiast jesli chcesz miec satysfakcje z wlasnej pracy i poradzisz sobie z budowa, to jest sporo ciekawych projektow to skopiowania.

Skomentuj

Podłącz swoje fronty pod inny wzmacniacz, najlepiej jakiś dedykowany do stereo. Zobacz jaki będzie efekt. Być może u Ciebie ograniczeniem jest amplituner co bardzo często występuje w kinie domowym.

Skomentuj

Dlaczego oceniasz, że grają słabo? Czego ci brakuje? Może coś cię denerwuje w dźwięku. Napisz coś więcej. Może akustyka pomieszczenia i ustawienie kolumn leży.

Skomentuj

Przede wszystkim nie podoba mi się to że jak słucham wieczorem ,cicho , to praktycznie nie ma basu , słaby sopran , taki totalnie płaski bezbarwny dźwięk , przy głośniejszym odsłuchu jest dobrze , ale nie zawsze się da słuchać głośno , może po prostu za dużo oczekuję , bo za dobrą jakość trzeba wydać sporo kasy .

Skomentuj

Gdy słuchasz cicho twoje uszy inaczej odbierają głośność dźwięków niskich i wysokich w stosunku do średniach. Niskie dźwięki są odbierane jako dużo cichsze, a wysokie jako cichsze. Uczulenie słuchu, które najmniej podlega zmianie wobec różnego natężenia dźwięku przypada na zakres tonów średnich. Newralgiczny jest tu zakres od 2 do około 3kHz, który słyszymy zbyt głośno wobec innych częstotliwości.
            Popatrz na te krzywe - https://pl.wikipedia.org/wiki/Izofona
            Sytuację w pewnym stopniu, lepiej lub gorzej w zależności od implementacji rozwiązuje tzw. kontur - Loudnes - którego zadaniem jest wyginanie krzywej pasma tak, by dopasować ją do zmian czułości ludzkiego słuchu przy różnych poziomach głośności.
            Można też nastroić głośniki według własnych preferencji, tak by dopasować krzywą odpowiedzi częstotliwościowej, do tego jak się lubi, czego i jak się zazwyczaj słucha. Tu w grę wchodzą na pewno spore różnice pomiędzy poszczególnymi ludźmi, ale także zmiany czułości słuchu związane z wiekiem. Do tego dochodzą indywidualne preferencje, rodzaj muzyki jakiego słuchasz i różnice w nagraniach. Są gatunki z bardzo przewalonym basem, czy sopranem. Poszczególne płyty nagrane pod tym względem skrajnie różnie. Zwykle najbardziej płasko nagrywana jest muzyka klasyczna. Jakieś hip-hopy, czy rapy mają najczęściej grubo przewalony bas.

Skomentuj

Czy gdybym złożył któryś z gotowych zestawów które podałem w pierwszym poście zagrały by dużo lepiej od tych jammo ? budżet tak do 2 tyś

Skomentuj

Nie mam pojęcia, jak one grają. Trzeba by porównać do twoich kolumn, słuchając raz jednych, raz drugich w tym samym wnętrzu. Ludzie mają często bardzo różne oczekiwania co do dźwięku. Różne doświadczenia, przyzwyczajenia, oczekiwania... To, co dla jednych jest już super, dla innych może być zaledwie poprawne.
                Wybieranie kolumn na podstawie polecenia ma średni sens. Tylko słuchanie powie ci prawdę. Albo coś ci spasuje, albo nie. Najlepiej znaleźć kogoś, kto je zrobił i wprosić się na odsłuch. Nawet słuchając (nagrań, które zazwyczaj słuchasz) w innym wnętrzu i innym czasie sporo da się powiedzieć, bo człowiek potrafi zapamiętać sygnaturę brzmienia i swoje odczucia co do jakości grania kolumn.

Skomentuj

Ten amplituner to budżetowy sprzęt.
                  Do odsłuchu stereo to minimum AVR-X4xxx lub wyżej .
                  Dopiero AVR-X6xxx zagra jak dobry wzmacniacz stereo ( piszę o amplitunerach tej samej marki co posiadasz ).
                  Dobrym rozwiązaniem będzie zakup amplitunera klasy AVR-X3xxx z wyjściem pre-out i dodanie zewnętrznej końcówki mocy.
                  Wtedy uzyskasz lepszą jakość jak z najwyższych modeli amplitunerów zintegrowanych.
                  Z drugiej strony kolumny to również sprzęt "marketowy" i nie uzyska się z nich rewelacyjnego stereo.

Skomentuj

Wiem ze ten amplituner i kolumny to nic rewelacyjnego , w sumie kupiłem bo potrzebowałem do projektora żeby jakoś grało , amplituner kupiłem w 2019 za 400 zł kolumny za 350 , więc za bardzo nie przepłaciłem . Na razie tak z ciekawości stwierdziłem że złożę sobie kolumny na stx https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ge4#post657059 , dawno niczego nie składałem , nie chcę za dużo wydawać na początek . Te Aplitunery AVR fajne , ale cenowo to zdecydowanie za dużo , może jakiś wzmacniacz stereo używany kupić ?

Skomentuj

Czaruję...
                    X