Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny do klasyków

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze kolumny do klasyków

Witam
    Jestem Mariusz,dzis zarejestrowałem się na forum bo potrzebuje pomocy w doborze głośników,kolumn. Mam wzmacniacz Sony TA-1150 do którego potrzebuję fajne kolumny,szukałem klasyków ale nie wiem czy to dobry pomysł?Jestem w stanie stolarsko ogarnąć projekt. Jest też amplituner Sony STR-DA5200ES który gra z zestawem 5.1 Pascal 835 ED. Myślałem o zakupie Tonsil Maestro III,lubię kiedy tony wysokie nie gubią się w średnich. Mogę liczyć na Waszą pomoc w dobraniu,zrobieniu głośników lub kolumn?
    pozdrawiam

Cześć.
    Aby Ci coś doradzić musisz jeszcze uzupełnić podstawowe informacje takie jak jaki metraż , jaka muzyka i jakie brzmienie preferujesz.
    Głośników raczej sam nie zrobisz .
    Tonsil Maestro III to porażka . Znajomy kupił kilka miesięcy temu . Głośniki różnią się od siebie , różne membrany jedne z delikatnym połyskiem drugie matowe.
    Kolumny grają fatalnie . Wysokie tony zupełnie wyciszone i nad wszystkim dominuje ciągnący się bas.
    Jeśli masz możliwość wykonania obudów to w cenie tych Tonsil Maestro III kupisz niezły set głośników i jeszcze zostanie na zwrotnice.
    Z używek w cenie tych Tonsil Maestro III można kupić Sounddeco Alpha F2 , Pylon Audio Ruby 25 czy Pylon Opal 30 .
    Wszystko to zagra lepiej od wspomnianych Tonsili.

Skomentuj

Slucham delikatnego rocku i popu,lubię utwory akustyczne. Wzmacniacz TA-1150 pomieszczenie 8m2.Amplituner DA5200ES 50m2.
      Dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Mariusz78 Zobacz posta
        Slucham delikatnego rocku i popu,lubię utwory akustyczne. Wzmacniacz TA-1150 pomieszczenie 8m2.Amplituner DA5200ES 50m2.
        Dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam
        To do którego pomieszczenia ?
        Do pomieszczenie 50 m2 to potrzebne są dość duże kolumny i taki amplituner sobie nie poradzi.

Skomentuj

Wzmacniacz TA-1150,do tego wzmacniacza chętnie bym kupił SET głośników i zwrotnice.Zrobił bym obudowy z litego jesionu,będą pasowały do mebli w pomieszczeniu. Amplituner jest w dużym pomieszczeniu,możemy dobrać optymalne kolumny,głośniki do amplitunera pod względem mocy,aby wzmacniacz dobrze dawał sobie radę?
          dziękuję I pozdrawiam

Skomentuj

Czyli rozumiem, że chodzi o 2 odrębne zestawy.
            Powiem tak: mogę pomóc w doborze głośników oraz naszkicowaniu wymiarów kolumn, pod warunkiem, że zwrotnice zamówisz u mnie.
            Czyli taki na w pół gotowiec. Dostajesz wykaz głośników i szkic paczki, robisz sobie obudowy. Potem przywozisz lub dostarczasz kurierem jedną sztukę do pomiarów. Ja robię zwrotnice, ewentualnie montuję też głośniki i odbierasz gotową kolumnę.
            Jeśli jesteś czymś takim zainteresowany to napisz wiadomość prywatną.
            Last edited by Granat; 01.11.2023, 10:29.

Skomentuj

Witam
              Słuchałem Melodavid BE28 znajomego i byłem pod wrażeniem ich brzmienia. Wygląda na prawdziwy beryl.
              Polecam posłuchać.
              Last edited by Evgeny; 07.11.2023, 20:18.

Skomentuj

Heco GT 702 zagrają dobrze z moim Sony DA5200ES? Co do głośników, kolumn które chcę do TA-1150,potrzebuję jeszcze chwilę czasu. Dziękuję i pozdrawiam

Skomentuj

Dziękuję wszystkim za chec pomocy. Kupiłem kolumny HECO metas 300 do TA-1150. DA5200ES zagra z HECO Clean GT 702.

Skomentuj

Witam
                    Mniejsze kolumny kupiłem w oryginalnej czarnej okleinie. Kolumny,okleina była w złym stanie,przepalenie u gotowy od świeczki,optarcia i rysy. Same głośniki są w Ok. Kupiłem fornir Orzech,wymieniłem okleinę,wykończyłem lakierem mat g10.
                    dziś tak wyglądają.
                    Pozdrawiam

Załączone pliki
                    Last edited by Mariusz78; 05.01.2024, 21:46.

Skomentuj

Ładnie wyszło. Wklejales do środka obudowy jakiś wzmocnienia?

Skomentuj

Dziękuję. Nie,nic nie wklejałem. Przymierzam się do zrobienia nowych kolumn,samej obudowy do Heco clean GT. Obudowy zrobię na wzór oryginalnych,moje są białe a chce okleić fornirem,zamontować kolce.Płyta mdf 18mm będzie ok?

Skomentuj

Zmiana obudowy chyba niewiele wniesie poza aspektem wizualnym. Białe obudowy można zeszlifować i okleić fornirem na klej kontaktowy.

Skomentuj

Białe chciałem zostawić. W oryginalnych kolumnach mam gumy od dołu, czy kolce mają wpływ na dzwięk? Sprzęt mam średniej klasy dla lzwykłego Kowalskiego,słuch też nie specjalnie wyczulony.

Skomentuj

Dobre podkladki antywibracyjne moga poprawic brzmienie. W przypadku stosowania kolcow, czesto trzeba zrobic dodatkowe platformy antywibracyjne. Ja generalnie nie polecam stosowac kolcow, bo jest z tym dodatkowy problem. Lepiej zainwestowac w specjalnie platformy antywibracyjne do kolumn.

Skomentuj

Klocki pod kolce aby chronić podłogę,nie powinno się podkładać?

Skomentuj

Podkładki pod kolce są konieczne jeśli nie chcesz zniszczyć miękkej podłogi jak panele, a zwłaszcza parkiet. Nie wiem jak w przypadku płytek czy betonu, ale myślę że mogą powstać wykruszenia. Generalnie kolce są dobre wtedy, gdy stawiasz kolumny na grubym dywanie bo poprawiają stabilność.
                                  Same w sobie raczej nie tłumią drgań, do tego są dedykowane rozwiązania, np. podkładki antywibracyjne.

Skomentuj

Trochę nie na temat,nie będę zakładał nowego wątku. Często na aukcjach wystawione kolumny mają wyblakłe głośniki,nie są czarne a brązowe,to wpływ słońca,brak maskownic?

Skomentuj

Czaruję...
                                    X