Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Membrana bierna Peerless XLS 12 Vs. Scan Speak 30w/4558t00

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka¿
Clear All
new posts

Membrana bierna Peerless XLS 12 Vs. Scan Speak 30w/4558t00

image_8862.jpg image_8863.jpg Buduje 2 moduły subniskotonowe na głośniku/mb z tytułu tematu.

Zrobiłem obudowę testową 50l, kombinowałem z strojeniem 21-24hz, zmniejszaniem litrażu itp. Zdecydowałem, że chce 42l@23hz.
    Na testy głośnik dostał prawdziwe 250w (docelowo bedzie to 200w na strone) Częsciowo muzyka, częściowo sinusy, no i trochę muzyki "rebassed" z bardzo niskim basem.

Przy konfiguracji 50l@21hz, podczas odtwarzania okolic 22hz na prawie pełnej mocy wzmacniacza membrana dostała ogromnych wychyleń. Było widać, że skończyła się mechanicznie. Natychmiast zciszyłem.

Po wyciągnieciu zaobserowałem, że resor dolny odkleił sie troche od membrany. Zdjęcie poniżej.

Co o tym myślicie? Kolega, który też siedzi dosc dlugo w audio mówił mi, ze zdarzało mu sie to w głośnikach kiedy osiągnęły swój xmech i używał ich potem jeszcze latami i nic sie nie działo. Włożyłem ją spowrotem i słuchałem i to nie cicho, ale na te powiedzmy 80% mocy i pracowała prawidłowo i problem sie nie pogorszył.

Jednak zastanawiam sie jak to bedzie wyglądac na dłuższą mete. Kiedyś jak robiłem pierwsze testy z membranami biernymi i dobrałem do nich zbyt mocny głośnik to wyrwało je z dolnego zawieszenia i tak wypchało membrany, że aż je połamało. Ale z drugiej strony przy membranie Peerless'a to one wyglądały jak zabawki.

Myślę, czy by tego nie podkleić, ale boje się, że rozpuszczalnik zawarty w kleju moze zacząć rozpuszczac stary klej i w ogóle ją popsuje, albo jak to skleje to przy xmech zrobi sie to samo w jednej i w drugiej membranie i tak po prostu juz bedzie.

Niestety seria XLS nie jest juz produkowana od wielu lat, także te membrany to białe kruki. Bardzo rzadko występują i raczej za granicą. Jedyne co moze je zastąpić to membrany Scan Speak'a, ale z powodu uszkodzenia jednej MB wydać 1500zł na dwie nowe to jak dla mnie dużo. Za tyle wyrwałem 2 używane 30w/4558t00
    Last edited by BioCannabis; 10.12.2023, 19:39.

Nie wiem jak Ty to zrobiłeś… miałem a nawet dalej mam subwoofer na xls z tym że u mnie jeden głośnik pracuje z dwoma membranami biernymi w jednej obudowie i takie rozwiązanie podobno jest lepsze - powierzchnia membran biernych dwukrotnie większa od głośnika plus do tego sub300 Irka. Niemniej dostawał nieraz taki łomot że 2 ulice dalej było słychać :) i nigdy nawet nie zbliżyłem się do xmax… czym to napędzasz ? Szczerze to nie wiem czy takie odklejenie to powód do zmartwień. Po prostu używaj i sam zobaczysz czy kiedyś puści. Nie wiem jaki masz ten xls dokładnie ale ja miałem ten do mniejszych obudów i 35l to szatan jest.

Skomentuj

Myślałem nad 2xMB, ale zeby w tak malej obudowie zestroić to w okolice 20hz to wychodzi tak duze dociążenie, że obawiał bym sie o zdeformowanie zawieszeń po dłuższym czasie. Do tego dochodzi kwestia finansowa - 2 moduły to by były 4 membrany. Gdybym miał kupować to co nowe i dostępne to wyszło by około 3000zł za same membrany. A 2szt. używek udało mi sie na niemieckim ebayu za 100 euro kupić.

Wzmacniacz to Reckhorn A-401, 250w@4ohm. Jak zbuduje 2 moduły to je zepne w 2ohm i bedzie szło z niego 400w@2ohm. Głośniki to Scan Speak 30w/4558t00, tak naprawdę to najnowszy głośnik z rodziny XLS'ów. Troche ulepszony XXLS, ale sprzedawany już pod marką Scan Speak.

Jeśli sie to by miało po prostu rozkleić bez większych szkód to nie problem. Najgorszy scenariusz to jeśli przy duzej glosnosci, po odklejeniu dolnego zawieszenia uszkodzilo by membrane/górne zawieszenie.

Też mi się wydaje, że nic nie powinno sie stać, ale wolę się upewnić zanim tym bede grał na codzień.
      Last edited by BioCannabis; 10.12.2023, 21:56.

Skomentuj

Membrana bierna musi być większa od woofera. Zwykle stosuje się dwie membrany, aby właśnie nie dochodziło takich sytuacji.

Aby nie dochodziło do deformacji zawieszenia membrany, należy ja co jakiś czas przekręcać.

Skomentuj

Wiadomo, że najlepiej gdyby powierzchnia membrany była większa, wtedy mniej by była obciążona.

Ale stwierdziłem, że skoro jest wiele oryginalnych "sklepowych" konstrukcji na XLS+ 1szt MB, sporo udanych konstrukcji DIY z jedną membrana - to też spróbuję.

No i w sumie gdybym od razu zaczął od 42l to by nie było problemu. W takiej obudowie 200w wytrzymuje - mniejsza obudowa to i mniej wzbudza membranę przy częstotliwości rezonansowej.

Może dlatego podają dla tego głośnika i wielu XXLSow moce rzędu 150watow, żeby nikt nie miał pretensji jak rozwali membrane.

W małej zamkniętej ten głośnik wytrzyma spokojnie 300w i więcej.

Skomentuj

Wytrzymalosc mechaniczna czasami trudno okreslic. Nie da sie jednoznacznie powiedziec, ze membrana sie rozklei przy takie, a nie innej mocy. Trzeba zakladac jakis bezpieczny zakres operacyjny dla danego ukladu. Dlatego w profesjonalnych produktach stosuje sie wlasciwie dopasowane elementy, z pewnym zapasem, aby producent nie mial problemu z powtarzajacymi sie usterkami, wynikajacymi z bledu konstrukcyjnego.

Skomentuj

Czarujê...
            X