Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Canton GLX 200 rozmieszczenie głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Canton GLX 200 rozmieszczenie głośników

Witam. Niedawno kupiłem starsze kolumny monitory canton glx200 i zastanawia mnie jedna rzecz - ustawienie głośników średnio i wysokotonowego obok siebie, tj. w każdej z kolumn jest taka kolejność: na górze średniotonowy z lewej strony, obok wysokotonowy z prawej i pod nimi niskotonowy. Przy ustawieniu 2 kolumn w stereo jest niesymetrycznie, tj. 1 kolumna od lewej średniotonowy- wysokotonowy i druga kolumna też od lewej średniotonowy- wysokotonowy. Czy nie byłoby lepiej zamienić te głośniki tak (średnica otworów ta sama) żeby jednak było symetrycznie tj. w 1 średniotonowy i obok wysokotonowy, w 2 wysokotonowy i obok średniotonowy? Czy raczej nie będzie to miało znaczenia?

Tak się kiedyś produkowalo, aby było taniej. Przywrócenie odbicia lustrzanego będzie dobrym pomyslem.

Skomentuj

Zamieniłem głośniki, wydaje mi się, że jest lepiej, może też dlatego, że wymieniłem kondensatory w zwrotnicach. Co ciekawe - wydawało mi się, że przy poziomym ustawieniu głośników wysokotonowego i średniotonowego powinno być lepiej przy ustawieniu kolumn tak, aby wysokotonowe były w skrajnych położeniach, ale jednak lepsza scena i stereofonia jest przy ustawieniu kolumn tak, że skrajnie z obu stron są średniotonowe, a wysokotonowe są w środku.

Skomentuj

Czaruję...
      X