Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie jest strojenie tej obudowy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie jest strojenie tej obudowy?

Witam, chcę zrobić projekt tak jak z poniższego zdjęcia, ale chcę wiedzieć jakie jest strojenie tej obudowy. Jak widać wlot bass reflex w środku jest mniejszy niż ten na zewnątrz, nie mam pojęcia jak to obliczyć.

Last edited by Pavelo2311; 15.01.2024, 15:37.

W programie Hornresp możesz zrobić symulację takiej obudowy do konkretnego głośnika. Sprawdzisz nie tylko strojenie, ale czy taka obudowa w ogóle będzie pasować do posiadanego głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      W programie Hornresp możesz zrobić symulację takiej obudowy do konkretnego głośnika. Sprawdzisz nie tylko strojenie, ale czy taka obudowa w ogóle będzie pasować do posiadanego głośnika.
      W AP w Hornresp którą powierzchnię portu wpisać? Tą wewnątrz czy zewnątrz?

Skomentuj

Z tego co pamiętam długość portu dzielisz na dwie długości o różnych powierzchniach...

Skomentuj

Ile czasu zajmuje wykonanie takiego projektu? I jakie programy, narzędzia są niezbędne do tego?

Last edited by Kruchan; 18.03.2024, 12:50.

Skomentuj

To akurat prosty projekt. Można go obliczyć i narysować w jeden dzień, a później wykonać i ewentualnie skorygować.
            Dużo trudniej jest z dłuższymi tubami, gdy trzeba pozwijać kilku metrowy falowód w zgrabny graniastosłup. Na przykład projekty naszego krajowego producenta Draus to skomplikowane w budowie tuby, których powierzchnia przekroju rozchodzi się jednocześnie, nie w jednym, a w dwóch kierunkach.

Żeby lepiej zobrazować co mam na myśli, wrzucam filmik gdzie narysowałem przykładowy sposób zwijania tuby. Wymiary są kompletnie z głowy. Chodzi tylko, żeby pokazać zamysł.
            https://youtu.be/h3N41GF3AQg
            Last edited by Granat; 29.01.2024, 15:50.

Skomentuj

Czaruję...
            X