Witam, chcę zrobić projekt tak jak z poniższego zdjęcia, ale chcę wiedzieć jakie jest strojenie tej obudowy. Jak widać wlot bass reflex w środku jest mniejszy niż ten na zewnątrz, nie mam pojęcia jak to obliczyć.
W programie Hornresp możesz zrobić symulację takiej obudowy do konkretnego głośnika. Sprawdzisz nie tylko strojenie, ale czy taka obudowa w ogóle będzie pasować do posiadanego głośnika.
W programie Hornresp możesz zrobić symulację takiej obudowy do konkretnego głośnika. Sprawdzisz nie tylko strojenie, ale czy taka obudowa w ogóle będzie pasować do posiadanego głośnika.
W AP w Hornresp którą powierzchnię portu wpisać? Tą wewnątrz czy zewnątrz?
To akurat prosty projekt. Można go obliczyć i narysować w jeden dzień, a później wykonać i ewentualnie skorygować.
Dużo trudniej jest z dłuższymi tubami, gdy trzeba pozwijać kilku metrowy falowód w zgrabny graniastosłup. Na przykład projekty naszego krajowego producenta Draus to skomplikowane w budowie tuby, których powierzchnia przekroju rozchodzi się jednocześnie, nie w jednym, a w dwóch kierunkach.
Żeby lepiej zobrazować co mam na myśli, wrzucam filmik gdzie narysowałem przykładowy sposób zwijania tuby. Wymiary są kompletnie z głowy. Chodzi tylko, żeby pokazać zamysł. https://youtu.be/h3N41GF3AQg
Skomentuj