Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który przetwornik na suba do muzyki ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który przetwornik na suba do muzyki ?

Chciałbym zbudować subwoofer do muzyki i stoję przed wyborem przetworników.Jak dotąd zawęziłem wybór do nastepujących i tu proszę forumowych speców o
    opinie na ich temat a szczególnie tych od STXa czy mogą one konkurować z zagranicznymi produktami.

2 x STX W.32.500.8.MC w BR ( czy ktoś mierzył zniekształcenia tych przetworników lub prawdziwe parametry T-S ? )

2 x STX W.30.200.8.MC w OZ ( jak wyżej )

2 x Peerless by Tymphany SLS-P830668 10" w BR

1 x Dayton Audio DSA315-8 12"

1 x 12” SB34NRX75-6 w OZ

1 x 12″ SB34NRXL75-8 w BR

Która z powyższych opcji da mi najlepszy muzykalny bas aż do 200 hz ? Max litraż obudowy to 120 l .
    Nie ukrywam , że moim faworytem jest SB34NRXL75-8 ale byc może dwa stxy mu dorównają za 1/3 ceny ? :)

2x sb29nrx75-6, zmieścisz się w 100L netto biorąc pod uwagę litraż głośników i kanału br.
    Mam polecam.

Skomentuj

dzieki , ale podobno sb 34 jest duzo lepszy niz 29 , tak przynajmniej twierdzą na zagranicznych forach.

Skomentuj

A tak konkretnie to co twierdzą? Pod jakim względem lepszy?
        Do niższego zejścia może być lepszy, ale w muzyce to się chyba nie przyda. 30Hz wystarczy.

Skomentuj

Jesli masz miejsce i zalezy Ci na mozliwe najlepszej jakosci basu, to robilbym 4 suby na STX.

Skomentuj

niestety miejsce jest tylko na 1 obudowe z 1 lub 2 glosnikami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
              A tak konkretnie to co twierdzą? Pod jakim względem lepszy?
              Do niższego zejścia może być lepszy, ale w muzyce to się chyba nie przyda. 30Hz wystarczy.
              Z tego co pamiętam to chodziło o większą responsywność,lepszy napęd i niższe zniekształcenia jeśli chodzi o sb34 , a 29 pisali że schodzi nisko ale jest zamulony i powolny.Może to tylko subiektywne gadanie a może coś w tym jest.

Skomentuj

To zapomnij o graniu do 200Hz z jednym subem. Do takiego podzialu musisz miec dwa subwoofery, a nie jeden.

Skomentuj

miałem bardziej na myśli możliwości przetworników niż rzeczywisty podział. Sub by stał w linii kolumn na samym środku ,uciety na ok. 100 hz.

Skomentuj

No właśnie, podział 200Hz? Coś mi się to dziwne wydaje. Po co tak?
                    Może nie chodzi o podział 200Hz tylko, żeby bas tam sięgał pasmem, bo jak wiadomo filtry nie odcinają aż tak stromo. Ważne jest co się dzieje mniej-więcej oktawę przed i za punktem podziału. Są takie obudowy w których szerokie pasmo jest ciężko uzyskać.
                    W każdym razie co do mojego suba na sb29nrx75-6 to nie mogę powiedzieć, żeby był powolny. Jest rzeczywiście nieco ocieplone brzmienie, ale pasmo ma szerokie i równomierne w górę, także nie ma problemu.
                    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3719634.html

ok. to już odpowiedź na moje pytanie jest powyżej. czyli tak jak myślałem. słusznie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X