Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[subwoofer] Wavecor SW182BD02

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] Wavecor SW182BD02

Cześć,

kiedyś zakupiłem kilka sztuk SW182BD02 myślę, że już wystarczająco dojrzały przez te 10 lat na półce, czas coś z nimi zrobić.
    Do dyspozycji mam HYPEX FA251, FA122 i 5 sztuk SW182BD02 8ohm, możliwe, że jest jeszcze gdzieś 1 sztuka z porysowana kopułką.
    Plan jest taki żeby zrobić obudowę zamknięta, wprowadzić aktywna korekcje od dołu i zrobić z tego wielogłośnikowego potworka. Subwoofer będzie grał z Monitor Audio Silver 200 6G.

1. FA122 w mostku ma 250 W@8ohm, głośniki planuje spiąć rownolegle dwie pary po 2 głośniki szeregowe. Szeregowo do 16ohm i potem rownolegle 2x16 do 8ohm. Dobrze kombinuje?
    FA251 ma 130w@8ohm, a 250@4ohm, wnioskuje ze to gorszy dla mnie wybór bo w grę wchodzą tylko dwa przetworniki rownolegle do 4ohm.
    Mignęło mi gdzieś ze te Hypexy dają radę z 2 ohm, ale nie widzę tego w żadnej specyfikacji. Ktoś coś gdzieś sprawdzał?

Jedyna realizacja jaka znalazłem z tymi głośnikami to Avantera, ale to kolumny i z wersja 4 odmowa, a ja chce subwoofer dodatkowo podbity od dołu aktywnie hypexem. Może jednak ktos coś "rzeźbil" albo znalazł w necie i podpowie?

Cześć,

A po co szukać w internecie jak można obliczyć, wykonać i zestroić :)
    Dobrze kombinujesz z tym połączeniem głośników, tylko że 250W na 4 głośniki to trochę mało. Choć w obudowie zamkniętej i przy 7mm xmax może się okazać, że te 60W na głośnik jest akurat.
    W czym zatem potrzebujesz pomocy?

Skomentuj

Dwa suby, po dwa woofery na przeciw siebie. Do tego dwa osobne panele.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
        Cześć,

A po co szukać w internecie jak można obliczyć, wykonać i zestroić :)
        Dobrze kombinujesz z tym połączeniem głośników, tylko że 250W na 4 głośniki to trochę mało. Choć w obudowie zamkniętej i przy 7mm xmax może się okazać, że te 60W na głośnik jest akurat.
        W czym zatem potrzebujesz pomocy?
        1. Czy ktoś testował powyższe Hypexy na 2 ohm?
        2. Czy ktoś widział jakiekolwiek realizacje subwoofera na tych głośnikach

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Dwa suby, po dwa woofery na przeciw siebie. Do tego dwa osobne panele.
        brak miejsca, brak kasy na dwa panele, generalnie odpada.
        Last edited by Rhainkraft; 01.04.2024, 10:59.

Skomentuj

Wrzucasz parametry głośnika do winisd i obliczasz wymiary obudowy dla wskazanego litrażu. Inspiracja chyba nie jest potrzebna do tak prostego projektu.
          Potem trzeba zmierzyć rzeczywistą charakterystykę, dodać eq, filtry limiter.
          Last edited by Granat; 01.04.2024, 22:02.

Skomentuj

Czaruję...
          X