Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gwizdek do 50zł dający się ciąć około 2500hz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gwizdek do 50zł dający się ciąć około 2500hz

Jest jakis tonsiol oprócz 11/100 ktory dałby się tak ciąć? A może minnej firmy?

Za te pieniądze to nie sądze. Jakieś Vifki byś znalazł, ale cena trochę nie ta;-) Może poprostu pozbieraj kasę na coś lepszego Pozdro

Skomentuj

Ja przyciąłem GDWK 10/80/7 8 ohm na 2750 i chodzi do dziś.

Skomentuj

pomazyc mozna
        najtanszym i najnizej schodzacym wysoko tonowcem jest 11/100

Skomentuj

każdy możesz ciąc tak nisko ... tylko uważaj na ... zbyt duze moce <lol>

Skomentuj

Jeżeli wierzyć producentowi, to mógłby się sprawdzić np. Monacor DT109
            (http://www.monacor.de/en/produktseit...8&spr=EN&typ=u)
            Mam dwa takie, ale jeszcze nie zdążyłem ich przesłuchać. Nie mogę więc nic powiedzieć o tym jak grają. Kupiłem je po 74,00 zł (+ przesyłka) w GMM (http://www.gmm.com.pl/ )

ALT

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ
              pomazyc mozna
              najtanszym i najnizej schodzacym wysoko tonowcem jest 11/100
              Oj nieprawda jeszcze z tonsili mozna ciąc nisko 8-12/120 i 8-13/120 i zdaje mi sie nawet że nizej od 11/100

Skomentuj

tylko z tego co wiem tonsil nei ma ich w swojej ofercie

Skomentuj

Ale sa w sprzedazy i nie są drogie około 50 zł sztuka.

Znalazłem na dysku noty katalogowe tych tonsili

GDWK8/12/120
                  GDWK8/13/120

Nie moge wysłac załaczników, jak ktoś jest chetny to moge na meila wysłać

Skomentuj

ALT,koniecznie podłącz te głosniki i daj mi znać jak to gra!!! to jest bardzo pilne! najepiej podaj mi gg jak masz.....z resztą inni też sie uciesza jak opiszesz tego monacorka

Skomentuj

Czołem.
                      Spacestar, nie ma takowych co by za 50zł i o srednicy 11/100 dały rade na 2500Hz .
                      Rezonanse ci zniszczą jakośc brzmienia .
                      Moc jaką mozesz dostarczyć do głosnika a tym samym SPL bedzie bardzo małe - podział taki zmusi cię do słuchania o wiele ciszej niz gdybyś przy podziale 3000Hz ( taki sam stopień filtra ) uzyskiwał jakość i głosność .

Skomentuj

kurcze ciekawa firma ten monacor:) czy ktos moze sie wypowiedziec sie co do ich jakosci i wogole bo nie znam tej marki

Skomentuj

8-12/120 i 8-13/120 - mialem ten drugi i po przejsciu na 11/100 odczulem znaczna poprawe..zwlaszcza jezeli chodzi o efekt piaskowy :P hehee... tzn bardziej zanieczyszczony dzwiek a przy 11/100 jest ....poprostu lepszy..

Skomentuj

te dwa modele o których piszecie to napewno głośniki tonsila!? Coś mi stx'em zajeżdża W sumie jednak tonsil ma w swojej ofercie GTC 11/130 więc może...

Skomentuj

gipsy2,
                              sam już nie mogę się doczekać, kiedy złapię trochę wolnego czasu i wreszcie zrobię odsłuchy tych DT109. Muszę nawinąć cewki, zrobić zwrotnice i skojarzyć je z jakimiś midwooferami. (Nie lubię oceniać brzmienia samych tweeterów – zawsze mi brakuje chociaż trochę pasma u dołu). Docelowo mają one grać także z Monacorami - SPH170, ale tych jeszcze nie mam. Mam natomiast ARN 150-73 i 15-to litrową, nadającą się do adaptacji skrzynkę, więc może jeszcze w tym tygodniu? Na pomiary trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, bo aktualnie cierpię na chroniczny brak czasu, a poza tym mój system pomiarowy jest akurat teraz w proszku. GG nie używam, ale jeżeli zrobię pierwsze testy – na pewno to opiszę na forum.
                              paffik,
                              Monacor to rzeczywiście interesująca firma. Mają całkiem ciekawe głośniki (niektóre w niezłych cenach) i pozytywne opinie. Z tego, co wiem sami nie robią niczego, a tylko sprzedają produkty innych firm pod swoją marką (co nie zmniejsza jakości sprzedawanych przez nich wyrobów). Interesuję się nimi już od dość dawna, ... ale ten cholerny brak czasu ... Na stronie www.diyaudio.tk powstaje projekt dotyczący budowy monitorów studyjnych opartych na głośnikach Monacor SPH 165 KEP (http://www.audio.dmkproject.pl/phpbb...opic.php?t=158). W Sieci znajdziesz także i inne udane aplikacje głośników sprzedawanych przez tę firmę.
                              Pozdrowienia,
                              ALT

Skomentuj

ten planowałem wykorzstac tego sph-170...ale wybór padło ostatnio na pewne audaxy :) gdyz je lubie...a my czekamy na opinie ALT'a :)

Skomentuj

Witam,
                                  jestem właśnie w trakcie pierwszego odsłuchu moich Monacorków DT109.
                                  Nie udało mi się znaleźć czasu na złożenie lepszego układu, ale jak na pierwszy raz wystarczy. Gra sobie solo z filtrem 1- go rzędu (kondensator 6,8 uF) na końcówce mocy TDA2020 (wiem, że to zabytek, ale tylko to mam właśnie pod ręką i jak na razie musi wystarczyć) sterowanej z SB Live!. Potem (może już jutro lub pojutrze?) wypróbuję go na docelowym wzmacniaczu (Marantz PM55 – też zabytek, ale jakby lepszy).
                                  Jak to gra ?
                                  Pierwsze wrażenia: w miarę ostro (ale bez przesady) i dość szczegółowo, „sypania piaskiem” nie stwierdziłem. Porównywałem z ARV 104-02/4 i Monacor bardziej mi się podoba. Jest jakby jaśniejszy, bardziej żywy, z niewielką tendencją do nieco ostrzejszego grania (może to skutek pokrycia tytanem jedwabnej kopułki). Damskie wokale i perkusja jazzowa (Diana Krall – The Girl In The Other Room) wychodzą na nim bardzo ładnie.
                                  Ogólnie bardzo przyjemny (tak na pierwsze wrażenie) głośniczek. Nie udało mi się wychwycić jak dotąd żadnych wad, które mógłbym przypisać głośnikowi a nie wzmacniaczowi.
                                  Zdaję sobie sprawę z ułomności sprzętu (szczególnie wzmacniacza), na którym go testuję, ale i tak pierwsze wrażenie jest pozytywne.
                                  Muszę się jednak czegoś przyczepić: jak na głośnik reklamowany jako „top hi-fi” wykonanie płyty frontowej z niezbyt grubego (3 mm) plastiku jest chyba zbyt daleko posuniętym uproszczeniem.
                                  Podsumowując: Monacor DT109 to dobrze wydane 74 zł.
                                  Zaznaczam, że jest to moja prywatna, subiektywna opinia poparta krótkim odsłuchem na niedoskonałym sprzęcie i niezbyt urozmaiconym materiale muzycznym.
                                  Mała uwaga na koniec – nie ma co się spodziewać po tym głośniku czegoś nadzwyczajnego, za 74 zł nie da się zrobić Revelatora, ale można zrobić całkiem poprawny głośnik i taki on chyba jest.
                                  Ciąg dalszy opinii za kilka dni - przesłuchanie już na lepszym sprzęcie.
                                  Pozdrawiam.
                                  ALT

Skomentuj

czekam na dalsze opinie, no to powstaje nam glosnik ktory zapcha luke nastepujaca po gdwk11/100 a przed glosniczkami peerlesa/audaxa :-) no i jest stworzony do niskiego ciecia w 2way:)

sweet

Skomentuj

Czaruję...
                                    X