Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SS: D2010/852100 + 15M/8631G00, proszę o krótką opinię zgrania.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SS: D2010/852100 + 15M/8631G00, proszę o krótką opinię zgrania.

W planach 3 drożna konstrukcja,

średniotonowy Scan Speak- 15M/8631G00 ,

wysokotonowy też SS - D2010/852100,

podział np. 4kHz,

Pytanie, wg. Was to dobre połączenie? Chodzi mi o mezalians dźwiękowy.

Dół narazie nieistotny, mam teraz stare Seasy , 26cm, jeszcze dwucewkowe.

Całość z Hypexami FA253.

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
    W planach 3 drożna konstrukcja,

średniotonowy Scan Speak- 15M/8631G00 ,

średniaka posiadam w swoich trzech drogach i robi robotę !!!!!! sparowany z satori TW29-R, a na dole z Wo24-P

Skomentuj

Na to liczę, bo już średniaki jadą, ale nie kupiłem jeszcze "cykaczy" albo "gwizdków" . (nie mogłem się powstrzymać...coś mnie naszło bo kiedyś się mówiło ...cykacze)

A tak poważnie, miałem kiedyś TW29R-B 4ohm, nie miałem zastrzeżeń, ale nie zachwycał, może o to chodzi w sumie. O SS D2010 pomyślałem ze względu na możliwość wysokiego podziału, mniejsza kopułka
      lepsza kierunkowość.

Skomentuj

Będzie problem z podziałem na 4kHz przy tym średnio-tonowym. Moim zdaniem to za duży głośnik do takiego podziału.

Skomentuj

Mała kopułka to nie jest wcale lepsza kierunkowość tylko szerszą kierunkowość, a to wcale nie musi oznaczać, że tak będzie lepiej. Moim zdaniem revelator zasługuje na lepszy tweeter, a podział na 4 khz może być trudny, tym bardziej, że nie wiadomo jak stromym filtrem chcesz to uzyskać.

Skomentuj

Filtrowanie postaram się zoptymalizować, narzędzia Hypexów są dość korzystne .
            ​​​​​​Zacznę od tego podziału 4 kHz bo Scanspeak się tym chwali.
            Oczywiście, chodziło o szerszą kierunkowość.
            Ale przekonałeś mnie Pogromco mitów co do lepszej kopułki.

Skomentuj

Ja nie wiem co wybrać pomocy...do 2000 za parę

Skomentuj

Miałem Crescendo Seasa w Bifrostach, ładnie grająca delikatna kulturalna kopułka...ale ta cena!
                Miałem TW29RN-B-8 w innych kolumnach, le coś mi tam nie pasowało do końca...jestem za ale nie do końca.
                Miałem Scan Speak Discovery D2608-913000 ...fajnie szczegółowy, ale też coś mi nie pasowało (10 lat temu)
                D2010 też był tak naprawdę do bani.
                Vifa XT25 grała nieźle, dobra aplikacja była.
                Seasy DXT właśnie sprzedałem, nie polubiły Hypexów.
                27tbfcg już nie chcę, nie pasował mi, tylko niekiedy wybadał dobrze, dla mnie.
                Stary SS Clasic 9500 grał ładnie, ale później słyszałem coś lepszego nie pamiętam co.
                Excel szmaciany był nudny
                Tytan był za ostry i jasny
                co tam jeszcze było...a KT27...2 x . Ładnie grał w jednych kolumnach, marnie w drugich...odpada.
                Morel, nie pamiętam modelu, miał to coś ale za krótko miałem okazję, i niewiem.

...czuję się jak baba w ciąży.

Polećcie coś do revelatorka , macie doświadczenie wielkie, szanowni forumowicze, do 2000zł za parę.

Na stronie B.D.Audio mają 156 pozycji wysokotonówek... jak tu żyć?
                Last edited by Ananas; 25.04.2024, 20:20.

Skomentuj

Duży revelator 990000? Z tysiaka od sztuki można wyrwać.

Skomentuj

Dzięki, czeszę internet w poszukiwaniu.

Tak, na ebayu są...szkoda , że "smarta" brak ale z przesyłką 2200...właśnie drapię się po głowie...brać nie brać...
                    Last edited by Ananas; 25.04.2024, 20:40.

Skomentuj

Kup głośnik, który ma najszersze i równomierne pasmo, resztę 'doprawisz' zwrotnicą.

Skomentuj

Gra zespół zgrany, trąbka i organy.
                        Revelator 15M w duecie z dużym 9900 , jak zaproponował Pogromaca mitów.

Panowie i Panie, bajka, to super duet. Kultura grania świetna, neutralność , energia, super. Hypexy są zadowolone i ja też. Dziękuję.

Skomentuj

Ten dziadek tweeter revelator, to nadal jeden z najlepszych miękkich kopułek jakie można kupić :)

Skomentuj

Gdy Ci się znudzi 9900 rozejrzyj sie za jakimś AMT. Granie jeszcze słodsze od jedwabnych, jednocześnie "dzwoneczkowate".
                            Mundorfy albo tańsza alternatywa np:
                            https://www.parts-express.com/Aurum-...440?quantity=1
                            https://www.parts-express.com/Dayton...096?quantity=1
                            Last edited by jjurek; 03.05.2024, 08:10.

Skomentuj

Jurku, te głośniki niestety nie są w żaden sposób zamienne. Miałem AMT Daytona i przy scanie to on tylko cykal i nic więcej. Scan daje Ci ultra niskie zniekształcenia, możliwości mniemal dowolnie niskiej częstotliwości odcięcia (jak na tweeter oczywiście) oraz bardzo szerokie i równomierne promieniowanie. Tego z AMT nie dostaniesz.

A na koniec najważniejsze - ten tweeter porostu znakomicie integruje się dźwiękowo z głośnikami scan speak. Jak to mówią - tworzą ze sobą synergie, a uzyskanie tego wcale nie jest takie proste stosując głośniki z kompletnie różnej bajki.

Skomentuj

Oczywiście- masz rację. Ale zapytam się przewrotnie: jakiego głosnika słuchałeś w swoim systemie dłużej niż rok? Jesteśmy w Klubie Poszukiwaczy Przygód :)

Ze zniekształceniami AMT nie jest tak źle:
                                Last edited by jjurek; 03.05.2024, 11:05.

Skomentuj

Od wielu lat nie mam swojego systemu. Słucham tego, co robię dla znajomych i klientów więc przemiał jakiś tam jest. Poszukiwaczem raczej już nie jestem. Mam swój ulubiony dźwięk, a co człowiek, to inne potrzeby.

Skomentuj

Czyli krócej niz rok :) Słuchałeś jakiś porządnych AMT? Wg mnie grają fajnie- ale stały dostęp mam tylko do monitorów Eve- raczej średnia pólka.
                                    Co do gustów- wiadomo V8 rządzi ale czasami jakieś ekonomiczne R5?

A poza tym czasami trzeba dopasować brzmienie do wzmacniacza. Hypexy, szczególnie te starsze modele, maja nieostrą, wręcz misiową górę. Zero agresywności.
                                    Last edited by jjurek; 03.05.2024, 11:39.

Skomentuj

Jurek - nie pytaj inżyniera czego słucha, tylko czy parametry się zgadzają :)
                                      Swoją drogą Pogromca zaskoczył mnie wypowiedzią, że 9900 gra lepiej od amt Daytona. Przecież na wykresie ten drugi wypada lepiej. Ok, może ma węższe pasmo od dołu, ale za to bardziej równomierne.

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
                                        Czyli krócej niz rok :) Słuchałeś jakiś porządnych AMT? Wg mnie grają fajnie- ale stały dostęp mam tylko do monitorów Eve- raczej średnia pólka.
                                        Co do gustów- wiadomo V8 rządzi ale czasami jakieś ekonomiczne R5?

A poza tym czasami trzeba dopasować brzmienie do wzmacniacza. Hypexy, szczególnie te starsze modele, maja nieostrą, wręcz misiową górę. Zero agresywności.
                                        Budowanie kolumn głośnikowych to od paru lat moja praca, więc rzeczą naturalną jest, że przechodza przez mnie ręce różne głośniki, dzięki czemu mogę sobie wyrobić własne zdanie na podstawie odsłuchu i aplikacji niż spoglądania na wykresy. Ale jeśli chcesz porównać Scana 99000, to zerknij na https://hificompass.com/en i sprawdź jak wypada scan na tle różnych AMT czy wsteg.

U mnie raz jest na tapecie stx za 30 zł, a raz beryl czy Ellipticor za 3 tysiące, dzięki czemu można zachować dystans do różnych produktów i rozwiązań.

​​​

​​​​​​​

Skomentuj

Czaruję...
                                        X