Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 32-300-8-SS jaki Bassreflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 32-300-8-SS jaki Bassreflex

Witam posiadam złożoną bude do tego głośnika GDN 32-300-8-SS i nie wiem jaki dać bassreflex. Chcę włożyć w przednią ścianke 2 bassreflexy, jakie muszę dać średnice i długości tych bassreflexów wymiary zewnętrzne obudowy to (szer 44cm wys 47cm głebokość 51cm) litraż po odjęciu wzmocnień i puszki na wzmacniacz i głośnika pozostaje 60-63 litry Prosze powiedzcie mi jakie mam zastosować bassreflexy o jakiej średnicy i długości. Dziękuje i pozdrawiam. :)
    Załączone pliki

Za duza buda :P
    Bry sobie policz w winisd...

Skomentuj

srednica najlepiej z 10cm a reszte sam policz w zaleznosci od tego jaki chcesz miesc bas;]

Skomentuj

mam ten sam głosnik w budzie 50l @40Hz, strojenie BR 10/24cm, w twoim przypadku takie samo strojenie uzyskasz wg. WinISD BR 10/17cm lub 2BR 8/26cm
        pozdrawiam

Skomentuj

chciałbym uzyskac bas jakies 35-40Hz ale ja chyba mam za krótka obudowe żeby wsadzić 2BR o dł 26 cm wzmicnienia przeszkadzaja co polecacie prosze o pomoc. :) mi w WinSD wychodzi że przy jednym BR średnicy 10cm wychodzi długość 17 cm strojenie na 40Hz czy to może być prawda ?

Skomentuj

no mi wyszło dokładnie to samo

Skomentuj

a jak myslisz czy moge zastosować ten BR z tyłu obudowy ? bo z przodu nie moge go centralnie umiescic pod głośnikiem bo mi wzmocnienia przeszkadzaja a jak juz dam ten 10/17 cm BR to bedzie jakies 5 cm przed wzmocnieniem skonczy sie BR

Skomentuj

odleglosc BR musi byc rowna conajmniej polowie srednicy BR wiec nie powinno być źle, z tyłu tez jak najbardziej moze być

Skomentuj

a jak bava myslisz czy zastosować SS czy SC z tej seri głośnikó bo narazie jeszcze moge wybrać jaki sobie kupie :) jak myslisz a czym wytłumić chce kupić ten ekran akustyczny od STX niewiem a czy starczy wata mineralna i gdzie ja dać żeby było ok ? widze ze sobie pomożemy :)

Skomentuj

ja mam czarny, zolty ma takie same parametry, pozatym tak jak napisał Maxi masz troche za duzą bude do tego głośnika, zmniejsz ją do około 50l, bedziesz mial lepszy impuls, nie bedzie tego spadku wytrzymalosci mocowej na 60Hz, a SPL i tak sie nie zmieni, proponuje wysuszyc sobie w piekarniku ok 12l piasku i wsypac do budy zeby otrzymac te 50l albo ewentualnie cukier jak polecają niektorzy forumowicze, ja nie mam zadnego tłumienia
                    pozdrawiam

Skomentuj

no jak ma 60l i do tego dojdzie objętość br-a, głośnika i np wzmacniacza to będzie nieco ponad 50l - +-10% nie odczuje się przeca...
                      Buda nie jest zła...
                      Jak będzie coś niepasowało to wtedy zmniejszysz o jakieś 20%, albo strojenie zmienisz...
                      Pozatym akurat ilość brów i ich umiejscowienie to akurat nie ma aż takiego kluczowego znaczenia- pomijając skrajne sytuacje, ważna jest częstotliwość strojenia.

Skomentuj

wiec tak bude jak odejme wzmocnienia i puszke gdzie bedzie sie znajdował wzmacniacz to zostaje jakies 60l jeszcze musze odjąć od tych 60 głośnik i tunel BR czyli wyjdzie jakies mysle 55 l wiec chyba dobrze i stroje ja na 40 Hz dam BR srednicy 10cm i dł około 17 cm wiec powinno być ok co na ten temat myślicie ?

Skomentuj

powinno byc dobrze
                          pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                          X