Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwooofer do STX 2x W.18.200.8.MCX_v2 + T.10.150.8.MSX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwooofer do STX 2x W.18.200.8.MCX_v2 + T.10.150.8.MSX

Od ponad pol roku gra u mnie zestaw STX 2x W.18.200.8.MCX_v2 + T.10.150.8.MSX z którego jestem zadowolony. Pojawił sie pomysł na wsparcie dolnego pasma subwooferem, a w związku z tym założenia obudowa maksymalnie 22-25 litorw, konstrukcja br, głośnik o maksymalnej średnicy 22cm. Subwoofer miał by sie znajdywać pod szafka TV. Pierwsza myśl padła na
    STX W.20.300.2x2.MC ale jest niedostępny i producent nie odpowiada. Poszukiwania trwają dalej, w oko wpadł mi Visaton W130X. Może ktoś z forum poleci głośnik w budżecie do 300zl ? Który zagra jako wsparcie w muzyce czasem w kinie. Oczekiwania dynamiczny bas, dość nisko schodzący. Z gory dziękuję za pomoc.
    [url=https://diyaudio.pl/i/11998/a47c46084e3736262a6661d93dc2f712_1723195966.jpg][/url
    Załączone pliki

Nie wiem czy w grę wchodzi sprzęt używany. Jeśli tak to proponowałbym rozejrzeć się za Focal 27, dowolna wersja bez V, V1 czy też V2. Każdy jest dobry, a można je dostać w bardzo sensownych pieniążkach i nie będą to stracone pieniądze. Swego czasu w aucie używałem najstarszą z wersji, w zamkniętej skrzyni 30 l. Kapitalnie się spisywał. Szybki, dobrze kontrolowany bas, z fajnym zejściem. Z ciekawości podłączyłem go kiedyś w domu, zasiliłem go scalakiem TDA 7294 (takie coś miałem akurat po ręką) i na tych śmiesznych 60W zaskoczył pozytywnie. To może świadczyć o uniwersalności głośnika. Nie trzeba mu nie wiadomo jakiej mocy, żeby zadowolił. Głośnik miał już swoje lata, zgniło zawieszenie, niedawno szukałem następcy. Polowałem w 27V2, ewentualnie w 27V1 w zdrowym stanie..... w ręce wpadł mi większy brat 33V2 w skrzyni gotowej do wsadzenia do auta i ze wzmacniaczem w cenie 500 zł, cały komplet.
    Last edited by czarodziej; 11.08.2024, 11:43.

Skomentuj

Dzięki za podpowiedź, niestety trochę ogranicza mnie miejsca, a z tym wiąże się również rozmiar głośnika i litraż obudowy.

Skomentuj

sub 1x20cm do kolumn 4x16-18cm to troche bez sensu :/

wiem ze diy to diy, ale to dobrego efektu nie da

Skomentuj

Musiałby zrobić tak, żeby basem grały zarówno kolumny jak i sub. Wtedy ten sub rzeczywiście byłby tylko wsparciem. Ale jest jeden problem, mianowicie faza.
          Subwoofer musi być odcięty od góry, a kolumny nie. To powoduje, że w miejscu odcięcia będzie problem z fazą. Albo użyje filtrów FIR + odpowiednie opóźnienie kolumn, albo filtra allpass dla satelit, żeby wyrównać fazę z subem. Tak czy inaczej jest to zadanie dla zaawansowanych.

Skomentuj

Na obrazkach przykład z symulacją przebiegów amplitudy i fazy.
            Weźmy przykładową sytuację gdzie i sub i kolumny odcięte są od dołu filtrem subsonicznym 30Hz. Może być też bez, w każdym razie oba zasilane są z tego samego źródła. Następnie sub przechodzi przez filtr dolnoprzepustowy LR 4-rzędu (24dB/okt), a kolumny nie. To ta niekorzystna sytuacja w której powstaje dziura w paśmie wspólnym. Dokładając filtr allpass o odpowiednich parametrach można dopasować fazę do suba i wtedy kolumny jak i sub pracują w zgodnej fazie mimo że jedno z nich ma ograniczone pasmo.
            Na rysunku zapomniałem dopisać, że allpass jest drugiego rzędu.
            W załączniku schemat i sposób obliczania elektronicznego, analogowego odpowiednika.
            obliczenie allpassa drugiego rzędu.xlsx

Last edited by Granat; 14.08.2024, 13:46.

Skomentuj

Dziękuję za sugestie i cenne porady, pożyczyłem od znajomego subwoofer z głośnikiem 30cm. Efekt był dla mnie bardzo zadowalający. Teraz nasuwa mi pomysł o wykorzystaniu głośnika właśnie takiej wielkości lub ewentualnie 25cm, który zagra w obudwie o objętości netto około 25litrow. Mile widziane sugestie dotyczące głośnika :).

Skomentuj

Czaruję...
              X