Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokość sweetspot/ sceny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adams77 Zobacz posta
    Myślałem o pomiarach w obudowie dla oddzielnych głośników, ale pewnie masz w środku zwrotnicę.
    Nie ma w tym bardzo niepokojących symptomów.
    Może skonfrontuj te kolumny z innymi w tym samym wnętrzu. Może wzmacniacz ma podpięte odwrotnie wyjścia i kolumny grają w przeciw-fazie. Sam nie wiem.
    Tak, nie chciało mi się zwrotnicy wyciągać. Zauważyłem, że przy rozstawieniu ich bliżej, efekt jest mniejszy. jeszcze sobie potestuję.
    Zastanawiam się, czy to nie kwestia TW i jego budowy.
    Czy są jakieś przeciwskazania za montażem TW pomiędzy WF a MID (zamiast na samej górze)? Wtedy byłby on na wysokości odsłuchu, teraz jest nieco wyżej.

Skomentuj

Mam konstrukcje z TW poniżej MID i jedyne przeciwwskazanie, to więcej dyfrakcji na obudowie (mniej jest jeśli jest na górze, niesymetrycznie umieszczony na obudowie - wszystkie 3 odlełości od krawędzi obudowy, inne - tylko to dziwnie wygląda). Umieszczałem tak TW, by wydłużyć drogę pomiędzy miejscem odsłuchu w stosunku do MID (można też schodkiem, waveguide, albo przesuwać na bok kolumny, by wydłużyć drogę w stosunku do MID). TW nie musi być idealnie w osi odłsuchu, bo kilka stopni nie powoduje istotnych spadków głośności.

Skomentuj

Czaruję...
      X