Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

membrana bierna + glosnik = rozwazania teoretyczne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

membrana bierna + glosnik = rozwazania teoretyczne

Tak jak w temacie... ..czy macie moze jakies informacje o tego typu konstrukacjach. Chodzi mi o sytuacje w ktorej MB dziala jako wieksza siostra membrany glosnika.
    Band-pass 4th ktory zamiast br ma MB.
    Cos podobnego o ile sie nie myle stosuje w swoich subach logitech. MB ma 25 a za nia znajduje sie glosnik ktory ma 20cm.
    Rozumiem ze wychylenie glosnika w tych konstrukcjach jest zamieniane na mniejsze wychylenie ale za to MB o wiekszej powierzchni.
    Jakies sa tego plusy i minusy? Obliczenia? Wstepne zalozenia co do glosnikow itd.

Pozdrawiam

Co do logitecha to on stosuje max 13cm głośnik. MB działa podobnie jak br, ale jej rezonans musi być bardzo nisko, najczęściej poniżej słyszalnego pasma. Wtedy dopiero strojenie wypada odpowiednio nisko. Jedyne sensowne rozwiązanie to małe obudowy niskostrojone, gdzie tradycyjny br nie mieści się. W Elektronice praktycznej były 2 arty na temat MB. Jak uda mi się załatwić te gazety to zrobie skan.

Skomentuj

cursor, to ja wszystko wiem... ..mi chodzi o sytuacje w ktorej glosnik jest umieszczony wew. obudowy i sluzy on tylko jako naped dla membrany.

Skomentuj

w BP ( jak i czesto w typowych konstrukcjach z membrana bierna) powiezchnia membrany powinna byc 30% wieksza od powiezchni glosnika. powinna, choc nie zawsze tak sie robi, czesto ze wzgledow estetycznych . wszystko zalezy przede wszystkim od strojenia obudowy i wychylenia objetosciowego glosnika, gdyz zastosowanie MB powoduje, ze mamy ograniczona ilosc powietrza jakie jest w stanie przeniesc membrana z powodu ograniczen mechanicznych. przedewszystkim tym wlasnie rozni sie od BR. np dla mojego suba na XLS12 i MB12 290g przy 200W membrana bierna wykorzystuje cale mozliwe swoje wychylenie przy 25Hz. trzeba miec swiadomosc tego zachodzenia tego typu zjawisk przy projektowaniu ukladow z zastosowaniem MB. niewatpliwymi atutami jest mozliwosc niskiego strojeniaw malej obudowie, oraz brak szumow jakie zdazaja sie nawet przy portach o duzej srednicy. osobiscie porownywalem dzialanie MB i portu o srednicy 10cm (heh, dla uzyskania tego samego strojenia BR musialo miec 60 cm dlugosci!). niestety szumy z portu byly bardzo duze juz przy malej glosnosci. wynikalo to przede wszystkim z dlugosci tunelu. pozatym gdyby zwiekszyc srednice portu to dlugosc automatycznie wzroslaby do rozmiarow nieakceptowalnych. pozatym moim zdaniem z membrana bierna sub przy takim samys strojeniu zagral ciekawiej, zwinniej i dynamiczniej niz przy zastosowaniu br.
        takze widze sens stosowania MB w konstrukcjach BP niskostrojonych, choc z drugiej strony w BP raczej nie stosuje sie niskich strojen (ponizej powiedzmy 40Hz) , wiec generalnie montowalbym MB w przypadku malych objetosci komory wentylowanej.
        choc z doswiadczenia wiem ze BP jest raczej wybredne co do pomieszczenia, i dosc ciezko jest je poprawnie dostroic. tu nie wystarcza same symulacje w programach, czasem zeby osiagnac efekt trzeba przerobic pare razy obudowe, co tyczy sie nie tylko strojenia , ale takze objetosci komor. takze impreza staje sie dosc droga. mialem kiedys taki przypadek, ze sub ktory super wygladal w symulacjach, wogole w pomieszczeniu nie gral. wszystko drzalo, bas bylo czuc, ale nie bylo slychac... na glosniku 38cm... dopiero kilkukrotne zmiany objetosci i walka ze strojeniem przyniosly jako taki efekt. a wedlug zmierzonych parametrow glosnik idealnie sie nadawal do BR.

takze podsumowujac, ja widze sens stosowania MB w BP, ale musisz byc swiadomy co chcesz tym osiagnac. bo mi sie zdaje , ze to ze logitech ma w swojej konstrukcji MB 25 cm, przede wszystkim spowodowala komercha, ludzie predzej kupia wiekszy glosnik niz mniejszy. bo co jak co, ale mysle ze w takim logitechu to nie pracuja zbyt dobrzy ludzie od glosnikow, bo nie slyszalem jeszcze chocby przyzwoicie brzmiacego zestawu od nich. typowa masowka dla tych co lubia miec markowe zeczy i najlepiej za darmo

Skomentuj

djrobo, czy nie brałes pod uwagę dociążenia membrany.
          U mnie jest tak samo z tym ze ja mam 10 cali i aż 400 gram masy.
          Symulacje wskazują ze dociązenie obniza zejcie i sprawia ze przy 25 Hz mozna wiecej watów wpompować bez przekraczania x-max.
          Pytam bo nie wiem czy to rzeczywiście sensowne (105dB przy 25 Hz) i jak sie do tego zabrać (coprawda sam cięzarek jest przykręcony imbusem ale co jest z drugiej strony - pod nakładką przeciwpyłową). Czy jak wykręcę śrubę to jakaś nakrętka mi nie odpadnie i juz tylko odrywanie nakładki będzie w stanie cokolwiek zrobić.
          Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
          X