Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki do budżetowego projektu 2-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki do budżetowego projektu 2-way

Dzień Dobry,
    Chcę dla kolegi zrobić budżetowe monitory/większe monitory (do ok 30l), czy ktoś z Was może polecić jakieś przetworniki, żebym się zmieścił w ok 1000pln za zestaw na dwie drogi?
    Średnica do 17 cm. Jak to w takich projektach, "żeby był bas".
    Z góry dziękuję za pomoc.

Ja zacząłem od https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...b26stcn-c000-4
    moim zdaniem brzmią świetnie. 30-kilka Hz jest zupełnie w ich zasięgu. W 1000 zł zmieścisz się ze wszystkim.

Skomentuj

2x https://blackdotaudio.eu/sb-acoustic...,250,9888.html
      2x https://blackdotaudio.eu/sb-acoustic...,243,9850.html
      +zwrotnica na zamówienie pod Twoje paczki
      ale 30L to będzie za dużo dla tego głośnika, raczej tak do 15-20L około
      Last edited by Granat; 27.11.2024, 21:13.

Skomentuj

https://stx.pl/projekt-electron-220-m-diy.html

Skomentuj

Serdecznie dziękuję za polecenia. Każda z opcji jest ciekawa, zobaczymy co kolegar wybierze. A ja sobie zapiszę te głośniki, fajne na jakieś niedrogie projekty.
          W międzyczasie jeszcze polceono mi takie coś:
          SB Acoustics SB17NBAC35-8
          SB Acoustics SB26ST-C000-5

Coś z tego ustrugamy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Smichal Zobacz posta
            Serdecznie dziękuję za polecenia. Każda z opcji jest ciekawa, zobaczymy co kolegar wybierze. A ja sobie zapiszę te głośniki, fajne na jakieś niedrogie projekty.
            W międzyczasie jeszcze polceono mi takie coś:
            SB Acoustics SB17NBAC35-8
            SB Acoustics SB26ST-C000-5

Coś z tego ustrugamy.
            Jest pewna zasada w projektowaniu 2 way. Najpierw wybierasz najlepszy tweeter, na jaki Cie stać, a dopiero pozniej dobierasz to tego midwoofer. Tutaj jest przyklad odwrotnego podejscia. Czyl bardzo dobry midwoofer do tweetera przecietnej jakosci. Jak juz, to trzeba dolozyc do SB26ADC.

8 omowa SB17 nbac w duzej pojemnosci bedzie zamulac, szczegolnie w BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              . Jak juz, to trzeba dolozyc do SB26ADC.
              Masz jakiś ranking głośników wysokotonowych?
              Co myślisz o Vifa XT25BG60-04?

Skomentuj

Nie mam takowego. Za Vifa XT nie przepadam, choc do glosnikow bliskiego pola, czy monitorow studyjnych moze byc bardzo dobry.

Skomentuj

Nie mam takowego. Za Vifa XT nie przepadam, choc do glosnikow bliskiego pola, czy monitorow studyjnych moze byc bardzo dobry.
                  A jakieś ulubione w cenie do 300 zł?

Skomentuj

Nie mam ulubionych glosnikow w tym zakresie cenowym. Kiedys ponizej 300 zl mozna bylo kupic HDS'sa, obecnie produkowanego jako Scan Speak Discovery. Aluminiowe Sb26 tez sa bardzo dobre, szczegolnie ze jest do nich wiele plikow do wydrukowania waveguide roznej wielkosci.

Skomentuj

Nie mam ulubionych glosnikow w tym zakresie cenowym. Kiedys ponizej 300 zl mozna bylo kupic HDS'sa, obecnie produkowanego jako Scan Speak Discovery. Aluminiowe Sb26 tez sa bardzo dobre, szczegolnie ze jest do nich wiele plikow do wydrukowania waveguide roznej wielkosci.
                      Obydwa mam w zakładkach...
                      btw. dlaczego napisałeś, że Vifa XT nadaje się do "glosnikow bliskiego pola, czy monitorow studyjnych"?

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta

Obydwa mam w zakładkach...
                        btw. dlaczego napisałeś, że Vifa XT nadaje się do "glosnikow bliskiego pola, czy monitorow studyjnych"?
                        Poniewaz te glosniki maja swietna liniowosc pasma na osi odsluchu, lecz powyzej 10 khz znacznie bardziej zawezaja promieniowanie niz tracyjne kopulki 25mm. To moze byc problem w wiekszych pomieszczeniach, szczegolnie takich, o nieco wiekszym tlumieniu. Dzwiek tych glosnikow po prostu zgasnie. Osoby ktore lubia dzwiek napowietrzony detalami, z dzwieczna i wyrazna gora powinny tego glosnika unikac.

Skomentuj

Czaruję...
                        X