Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.25.300.8.MC_v2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podobny efekt można uzyskać dodając jeden kondensator
    https://sbacoustics.com/wp-content/u...tor-Tuning.pdf

Skomentuj

W tym przypadku jeden kondensator niewiele pomoże.

Skomentuj

A możesz pokazać jeszcze jak teraz wygląda impedancja? Pewnie trochę spadła poniżej nominalnej.

Skomentuj

Nie mam już dostępu do komputera, ale pewnie w okolice 2 omów zejdzie. To tylko przykład działania filtra i trzeba dopasować parametry do konkretnych wymagań. Coś za coś.

Skomentuj

Tak. Trzeba będzie też dać o wiele większą cewkę szeregową, niż normalnie, żeby reszta pasma nie zagłuszyła tego basu.
            W sumie to chyba lepiej użyć eq - o ile jest taka możliwość. Byłoby to wskazane.

Skomentuj

Eq jak najbardziej, ale Eq też nie jest za free :)

Skomentuj

2ohmy z 8?
                A ja chciałem dać dwie sztuki równolegle w jednej kolumnie....
                Chyba nie ma takiego wzmacniacza który by to wytrzymał....

Skomentuj

Gdzie tam masz 8 omów, jak ten woofer ma cewkę lekko powyżej 5 omów?

2 omy spokojnie ciągnie nie jeden wzmacniacz , szczególnie estradowy. Trochę się pozmieniało od czasów unitry i toski 303.

Skomentuj

Rezystancja cewki 5,7 Ohma ale impedancję znamionową producent określa na 8 Ohmów a przecież o impedancję właśnie zagaił Granat.
                    Teraz do rzeczy: połączenie szeregowe dwóch takich samych głośników może w tym przypadku polepszyć trochę sytuację ale czy nie wpłynie to negatywnie na inne parametry? Pewnie trzeba by było powtórnie obliczyć wartosci kondensatora i cewki od tego filtra, prawda? Co w ogóle sądzicie o stosowaniu dwóch W.25.300 w jednej kolumnie? Polepszylo by to coś czy przeciwnie?

Skomentuj

To może inaczej. Tomek, do czego to będziesz podłączał, lub czy masz dostęp do korektora? Może być nawet taki w telefonie, oby tylko sprawdzić jak zachowa się kolumna. Myślę, że tak będzie łatwiej niż budować skomplikowane i kosztowne filtry pasywne.
                      Zwrotnice i tak będziesz musiał zbudować, ale dla podziału w granicach 2kHz elementy nie będą aż tak drogie.

Czy 2 głośniki w jednej kolumnie, czy osobno obok siebie to nie ma znaczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomek_S Zobacz posta
                        Co w ogóle sądzicie o stosowaniu dwóch W.25.300 w jednej kolumnie? Polepszylo by to coś czy przeciwnie?
                        I co?
                        Chcesz mieć jedna kolumnę?
                        Będziesz słuchał w mono?

Oczywiście że subiektywnie basu będzie więcej z obudowy na dwóch wooferach, ale te głośniki (jak już wspomniałem) nadają się jedynie na nadstawki i basu będzie z nich mniej niż z kolumn na GDS-ach.

Łączenie głośników szeregowo to ostateczność.
                        Łącząc szeregowo tracisz na SPL, oraz potrzebujesz mocniejszego wzmacniacza.

Nadal twierdzę że robienie kolumn OD RAZU na głośniku 15" jest lepszym pomysłem, ale zrobisz jak uważasz.
                        Zawsze to jakieś doświadczenie :)

Last edited by marian; 11.12.2024, 10:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                          To może inaczej. Tomek, do czego to będziesz podłączał, lub czy masz dostęp do korektora? Może być nawet taki w telefonie, oby tylko sprawdzić jak zachowa się kolumna. Myślę, że tak będzie łatwiej niż budować skomplikowane i kosztowne filtry pasywne.
                          Zwrotnice i tak będziesz musiał zbudować, ale dla podziału w granicach 2kHz elementy nie będą aż tak drogie.

Czy 2 głośniki w jednej kolumnie, czy osobno obok siebie to nie ma znaczenia.
                          Korektor by się znalazł, taki od Diory FS504 ,poza tym jest też w Foobarze 2000 i w zasadzie to inne aplikacje też raczej mają. Do czego to będę podłączać to narazie nie wiem bo będę się znowu musiał Was poradzić, jak już coś będzie zbudowane. Myślę o jakiejś końcówce mocy (nie musi być nowa). W tej chwili mam tą Yamahę RX 797 oraz Denona PMA560.
                          Last edited by Tomek_S; 11.12.2024, 11:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

I co?
                            Chcesz mieć jedna kolumnę?
                            Będziesz słuchał w mono?

Oczywiście że subiektywnie basu będzie więcej z obudowy na dwóch wooferach, ale te głośniki (jak już wspomniałem) nadają się jedynie na nadstawki i basu będzie z nich mniej niż z kolumn na GDS-ach.

Łączenie głośników szeregowo to ostateczność.
                            Łącząc szeregowo tracisz na SPL, oraz potrzebujesz mocniejszego wzmacniacza.

Nadal twierdzę że robienie kolumn OD RAZU na głośniku 15" jest lepszym pomysłem, ale zrobisz jak uważasz.
                            Zawsze to jakieś doświadczenie :)

Docelowo chciałbym zrobić dwie kolumny ale narazie, dla testów, pokombinuję przy jednej. Jak będę widział (a raczej słyszał) że mi wystarczy taka ilość basu to dokupię jeszcze dwa takie głośniki i zrobię drugą. Jeśli nie, to poprostu dam sobie spokój z tymi głośnikami i albo kupię jakieś estradowe używki albo zrobię coś z gotowych projektów z forum lub ze strony STX-a.
                            jesli chodzi o doświadczenie to,to jest bezcenne .

Skomentuj

Możesz sobie kupić taki wzmacniacz: https://sklep-behringer.pl/sceniczne...653090360.html
                              Trochę za mocny, ale będzie na zaś. Najważniejsze zalety, to że ma zintegrowane dsp w którym możesz ustawić ograniczenia mocy dla podłączonych kolumn, korekcje, filtry itd. Kolejna zaleta jest taka, że nie męczysz sprzętu domowego.

Skomentuj

Fajny wzmacniacz ale jak dla mnie to chyba przerost formy nad treścią. 3kW to już dla profesjonalistów raczej. Ma sporo bajerów z których większości pewnie bym nie korzystał. Słyszałeś może jak to gra? Podobno klasa D to duża efektywność ale gorsza jakość dźwięku.
                                Tak w ogóle to jak na moje potrzeby to zapas mocy byłby tak z 80%.,
                                Last edited by Tomek_S; 12.12.2024, 13:24.

Skomentuj

Mylisz się. To idealny wzmacniacz dla Ciebie.
                                  To taka powiedzmy średnia półka. Jest stosunkowo niedrogi i ma zintegrowane dsp z przejrzystym interfejsem. Na pewno będziesz z niego korzystał, jeśli nie samodzielnie, to z naszą pomocą. Napiszemy Ci jak to ustawić pod dane kolumny.
                                  Z tą mocą to nie przesada. Ten wzmacniacz ma około 450W przy 8 omach na kanał. Ani za dużo ani za mało.
                                  Używałem go wielokrotnie. Jeśli zamierzasz korzystać z niego w takim zastosowaniu jak piszesz to jego jakość jest aż za dobra.
                                  Last edited by Granat; 11.12.2024, 21:38.

Skomentuj

Do niego trzeba mieć jeszcze mikser czy mogę podpiąć np.komputer, odtwarzacz cd lub sieciowy który nie posiada wyjścia XLR?
                                    Wracamy do tematu moich paczek. Otóż będzie to obudowa zamknięta dla dwóch wooferów.
                                    1.Lepiej będzie oddzielić je od siebie, czy zamknąć w jednej ,komorze' ok. 60l ?
                                    2.Robić jakieś pochyłe ścianki wewnątrz? Jesli tak to mniej więcej jaki kąt pochyłu?
                                    3.Pewnie trzeba będzie to jeszcze wytłumić. Co proponujecie jako materiał do tego?

Skomentuj

Możesz podpiąć cokolwiek, wystarczy odpowiedni kabel np. rca-xlr.
                                      1. razem, byle paczka była sztywna
                                      2. nie.
                                      3. standardowy materiał tłumiący

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                                        Możesz podpiąć cokolwiek, wystarczy odpowiedni kabel np. rca-xlr.

O! To w takim razie wciągam go na listę faworytów do zakupu. Zastanawiam się tylko,czy nie wystarczyl by mi ten z symbolem 1000D....

Skomentuj

Nie opłaca się. Jest dużo słabszy, a niewiele tańszy. Jakiś zapas mocy warto mieć, tym bardziej że zmienisz paczki na inne za jakiś czas.
                                          Możesz poszukać używanego. On się dawniej nazywał inuke 3000d (ważne żeby był z dsp).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X