Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt szafki z wbudowanymi głosnikami

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt szafki z wbudowanymi głosnikami

Witam wszystkich, jestem tu nowy i jeśli to nie odpowiednie miejsce na ten post to proszę o przeniesienie.
    Wracając do tematu, chciałbym stworzyć szafkę pod TV z wbudowanymi głośnikami, nie mam doświadczenia w dziedzinie audio stąd moja wizyta tutaj. Doświadczenie w stolarstwie mam duże i mam dostęp do każdego rodzaju maszyn do obróbki wiec z każdym kształtem sobie poradzę. Moje pytanie jest takie czy ktoś jest z tu obecnych w stanie zaprojektować mi wnętrza "kolumn" i doradzić jakie głośniki kopić? Budżet na głośniki mniej więcej 1000zł (jeśli da się cos sensownego w tej kwocie kupić). Nie jestem audiofilem, sprzęt ma grać czysto i dawać przyjemne brzmienie.

Cześć,

Masz jakiś szkic tej szafki? Albo chociaż pomysł jak to ma wyglądać?
    Od tego będzie zależeć jak duże głośniki można w niej upchać.

Skomentuj

Kiedyś oglądałem jakiś filmik Johna Heisza w którym coś tam opowiadał o kolumnach i stwierdził, że jedyne które brzmiały źle, to te które były szafką pod tv. Jak mnie pamięć nie myli, to tłumaczył to tym, że nie było fizycznej separacji prawego i lewego kanału, bo całość była umieszczona na jednej płaszczyźnie w jednej szafce.

Ja mam głośnik centralny zbudowany dokładnie pod wymiary szafki i brzmi zupełnie inaczej gdy się go włoży na miejsce i inaczej gdy stoi obok na standzie.

Zastanów się jeszcze...

Skomentuj

Nic dziwnego. To tak jakby zbudować dwie kolumny na tych samych głośnikach ale o różnych wielkościach przegrody i dziwić się, że grają inaczej
        Jeśli zrobi to dobrze i całość szafki podda pomiarom to powinno zagrać.

Skomentuj

Szafka ma mieć wymiary 140cm szerokości, 50cm wysokości i 40cm głębokości. Nie chce by wyglądała jak ta na zdjęciu
          https://diyaudio.pl/i/32778/3a6ba7fd...1736279193.jpg
          https://diyaudio.pl/i/32778/9c5295f4...1736279193.jpg
          może umieścić jedne głośniki na górze jak w tych kolumnach, czy coś takiego ma sens?

Skomentuj

Głośnik dookólny, ten u góry nie sprawdzi się w szafce bo będzie grał bezpośrednio w ścianę.
            Nie chcesz żeby wyglądało jak to ze zdjęcia, to może naszkicuj jak chcesz żeby wyglądało. Może zrób ładną maskownicę i wtedy głośników nie będzie widać.
            Last edited by Granat; 07.01.2025, 20:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez MichałM Zobacz posta
              Szafka ma mieć wymiary 140cm szerokości, 50cm wysokości i 40cm głębokości.
              Wymiary już mamy, to krok w dobrą stronę.

Kilka pytań na temat szafki:
              1. W jak dużym pomieszczeniu ma grać?
              2. Ma być do odsłuchu muzyki czy bardziej multimedialnie?
              3. Z jakim wzmacniaczem ma docelowo pracować?

Jak wspominał Granat - nawet luźny szkic się przyda jeśli masz już jakąś wizję na to. Dobrze by było gdybyś nam opisał pomieszczenie w którym ma stać lub wrzucił fotkę. Warto ustalić na jakim dystansie będzie punkt odsłuchowy.

W Twoim budżecie można już spokojnie wykonać bardzo zadowalającą konstrukcję :)
              Last edited by Cyprian W.; 08.01.2025, 02:50.

Skomentuj

To ma być stereo czy rozrośnie się do KD ?
                Czy w tym stoliku ma być miejsce na sprzęt ?
                Ja kiedyś robiłem stoliki z wbudowaną centralką i subwooferem.
                Było to w czasach gdy królowały kineskopowce i dociążały szafkę .
                Last edited by toopcool; 09.01.2025, 20:37.

Skomentuj

Pokój ma 3m x 5.5m, sprzęt ma być bardziej do multimediów. Wzmacniacz będzie umiejscowiony na środku szafki, jeszcze nie mam nic wybranego to będzie kolejny etap jak będę wiedział jakiej mocy będzie potrzebny.
                  Miejsce do odsłuchu będzie mniej więcej 2,5m przed szafka.
                  https://diyaudio.pl/i/32778/80463323...1736888077.jpg
                  to taki szybki szkic szafki, wykonana będzie z czarnego MDF-u z dodatkiem forniru dębowego.

Skomentuj

Czaruję...
                  X