Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer x 2 pod sufitem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer x 2 pod sufitem

Z wielu powodów powstał pomysł na montaż 2 subwooferów w narożnikach pokoju pod sufitem. System stereo podłogowych monitorów trójdrożnych z niskotonowymi 12' mam zamiar rozbudować o 2 subwoofery 15' Faital 15PR400. Zaplanowałem montaż na ścianie za podłogówkami tak jak widać to na załączonym szkicu. Ściana ma wymiary 4 x 3 m, pokój o kształcie regularnego prostopadłościanu 5 x 4 x 3 m. Czy macie jakieś doświadczenia z takim umieszczeniem subwooferów ? Będą grały z pewnością poniżej 80 Hz, możliwe nawet 60 lub 50 Hz. Widoczne wymiary paneli czołowych są tylko orientacyjne, podobnie jak przyjęte porty bass-reflex (2 x 200mm o średnicy 100mm) zaczerpnięte z projektu http://www.troelsgravesen.dk/Faital-3WC-15.htm . Czyli całkowita długość trójkąta panela czołowego ok. 2000 mm, podstawa przy suficie to ok 600 mm. co daje objętość wewnętrzną ok. 150 litrów. Jeżeli projekt ten ma jakikolwiek sens, to jak policzyć wymaganą objętość obudowy i/lub porty bass-reflex ?

Last edited by kolmen; 19.01.2025, 10:16.

Kolmen, chopie, daj se z takim pomysłem spokój.

"Jeżeli projekt ten ma jakikolwiek sens". Nie ma. W pokoju 20 m mało Ci basu z 3 way na 12 calach? Może one niesprawne jakieś? Pominę kwestie techniczne typu filtracja, napęd, zgranie, sąsiedztwo... Ściany chcesz przestawiać? Jeśli jeszcze Cię nie przekonałem, to patrz teraz.

Konstrukcja zakotwiczona. Przeprowadzasz się, robisz dyskotekę, ktoś pożyczyłby za pieniądze, a tu Fatale przyspawane do ściany. Fatalnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi-fi Zobacz posta

Konstrukcja zakotwiczona. Przeprowadzasz się, robisz dyskotekę, ktoś pożyczyłby za pieniądze, a tu Fatale przyspawane do ściany. Fatalnie.
      Nie widzę powodu aby się tłumaczyć
      Dziękuję pięknie ale nie takich odpowiedzi oczekuję
      Jeżeli nie znasz na żadne z moich pytań odpowiedzi to po co piszesz ?

Skomentuj

Pisząc "Jeżeli projekt ten ma jakikolwiek sens..." miałem na myśli przeciwwskazania techniczne typu: zanikający bas, problemy z fazą, dudnienie, itp

Skomentuj

Może spróbuj chociaż wykonać symulację takiego ustawienia subwooferów w Twoim pokoju.

Skomentuj

A akustyka pokoju jest OK?

Takie dwa głośniki jako suby do stereo, to trochę przesada w 20m*.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Może spróbuj chociaż wykonać symulację takiego ustawienia subwooferów w Twoim pokoju.
              W jaki sposób ?

Skomentuj

Myślałem, że nie będę krytykował, jak ktoś chce dwa suby, to pewnie wie co robi, ale....

przyłączę się do przedmówców.
                Ja mam dokładnie taką samą kubaturę i z dwóch 6,5" jest tyle basu, że wszystko się trzęsie. Zanim wywalisz kasę na głośniki, podjedź do Castoramy*, kup 4 paczki wełny Rockwool Rockslab Acoustic, ustaw w kątach i sprawdź, jak gra.

A potem możesz zwrócić wełnę, albo się zastanowić jak ją upchać w kątach, żeby jako-tako wyglądało.

* jak masz Bricomana w pobliżu, to lepiej kupić Isover Fasoterm

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta
                  Myślałem, że nie będę krytykował, jak ktoś chce dwa suby, to pewnie wie co robi, ale....

przyłączę się do przedmówców.
                  Ja mam dokładnie taką samą kubaturę i z dwóch 6,5" jest tyle basu, że wszystko się trzęsie. Zanim wywalisz kasę na głośniki, podjedź do Castoramy*, kup 4 paczki wełny Rockwool Rockslab Acoustic, ustaw w kątach i sprawdź, jak gra.

A potem możesz zwrócić wełnę, albo się zastanowić jak ją upchać w kątach, żeby jako-tako wyglądało.

* jak masz Bricomana w pobliżu, to lepiej kupić Isover Fasoterm
                  Z 6,5 cala nigdy nie będzie niskiego basu, uwierz mi
                  W planie był jeden Faital18 cali, ale wpadły te 2 15", czyli równoważnik 1 sztuki 18"
                  Doceniam dobre chęci ale przeczytaj mój 1 wpis dokładnie i przyjrzyj się rysunkowi. Nie bardzo rozumiem do czego mi ta wełna ?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    A akustyka pokoju jest OK?

Takie dwa głośniki jako suby do stereo, to trochę przesada w 20m*.
                    Akustyka ok
                    Kiedyś grałem na 24 m2 takimi drobiazgami i wcale nie uważałem tego za przesadę

Od tamtych czasów zawsze brakuje mi najniższego basu

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta

Z 6,5 cala nigdy nie będzie niskiego basu, uwierz mi
                      W planie był jeden Faital18 cali, ale wpadły te 2 15", czyli równoważnik 1 sztuki 18"
                      Doceniam dobre chęci ale przeczytaj mój 1 wpis dokładnie i przyjrzyj się rysunkowi. Nie bardzo rozumiem do czego mi ta wełna ?
                      6,5 cala może bez problemu grać od 35 Hz.
                      Wełna jest do tego, żeby złapać ten bas, który sam się znosi.
                      Jak weźmiesz pod uwagę, że niskie tony słychać w niezaadaptowanym akustycznie pokoju przez ponad sekundę, to znaczy, że dźwięk odbija się 34 razy od ściany przed tobą i 34 razy od ściany za tobą zanim przestanie być słyszalny i w tym czasie nakłada się na dźwięki o innych częstotliwościach, które robią to samo.
                      Ale nieważne...

Subwoofer lepiej jeden i po przeciwległej stronie - tzn. obok miejsca odsłuchu.

Skomentuj

W jaki sposób ?
                        https://www.roomeqwizard.com/help/he.../modalsim.html

Skomentuj

kolmen, kilka porad i pytań:
                          1) Głośnik nie jest za duży, dopóki wchodzi do pokoju przez drzwi lub okno. Tak więc nie przejmuj się brakiem aprobaty dla swojego pomysłu ;-)
                          2) Co to za 12 cali, skoro słabo sobie radzi z najniższymi częstotliwościami?
                          3) Skoro zależy ci na najniższych częstotliwościach, to ten Faital Pro słabo się nadaje - ma za wysoki fs i za niski Qts, żeby sięgnąć nisko. Oczywiście można go zmusić do grania w tych rejonach, np. stosując odpowiednie filtry pasywne, czy też DSP (jak sam piszesz - chcesz ciąć bardzo nisko), ale grając w okolicach i poniżej częstotliwości rezonansowej będzie generował duże zniekształcenia, poza tym grał tam już będzie z niską sprawnością i wymagał będzie dostarczania dużej mocy, więc też nie ma to sensu.
                          Generalnie niemal każdy estradowiec słabo się nadaje do takich zastosowań, bo tego typu głośniki projektowane są z założeniem nieodtwarzania najniższych częstotliwości.
                          Na twoim miejscu tutaj szedłbym w subbasy SBA, np te:
                          https://sbacoustics.com/product/15in-sb42fhcl75-6/
                          https://sbacoustics.com/product/12in...x-s75-6-norex/
                          Ewentualnie w jakieś duże (15-18 cali) Daytony, Eminency z serii Lab (Lab 12, Lab 15).

Skomentuj

Od tamtych czasów zawsze brakuje mi najniższego basu
                            To wina pomieszczenia. Nawet jeśli zrobisz te suby, to i tak będą grały jak im pomieszczenie podyktuje, zwłaszcza jeśli będą narożne. Fale stojące spowodują, że będziesz miał podbicie w, strzelam, 60Hz, a wygaszanie w 40.
                            Pompowanie energii i późniejsze jej wygaszanie za pomogą destruktywnej interferencji to niezbyt dobry pomysł. Trzeba byłoby zająć się przyczyną tego stanu rzeczy. Ogólnie trudna sprawa w tak małym pomieszczeniu.
                            Last edited by Granat; 20.01.2025, 09:41.

Skomentuj

To wina pomieszczenia
                              Dokładnie,mam identyczne wymiary dodatkowo jeszcze KG,minimalne umeblowanie i jest lipa.I jest 4x 8 cali a co ciekawe po przeniesieniu sprzętu do dużego garażu cudownie pojawia się konkret dół.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                kolmen, kilka porad i pytań:
                                1) Głośnik nie jest za duży, dopóki wchodzi do pokoju przez drzwi lub okno. Tak więc nie przejmuj się brakiem aprobaty dla swojego pomysłu ;-)
                                2) Co to za 12 cali, skoro słabo sobie radzi z najniższymi częstotliwościami?
                                3) Skoro zależy ci na najniższych częstotliwościach, to ten Faital Pro słabo się nadaje - ma za wysoki fs i za niski Qts, żeby sięgnąć nisko. Oczywiście można go zmusić do grania w tych rejonach, np. stosując odpowiednie filtry pasywne, czy też DSP (jak sam piszesz - chcesz ciąć bardzo nisko), ale grając w okolicach i poniżej częstotliwości rezonansowej będzie generował duże zniekształcenia, poza tym grał tam już będzie z niską sprawnością i wymagał będzie dostarczania dużej mocy, więc też nie ma to sensu.
                                Generalnie niemal każdy estradowiec słabo się nadaje do takich zastosowań, bo tego typu głośniki projektowane są z założeniem nieodtwarzania najniższych częstotliwości.
                                Na twoim miejscu tutaj szedłbym w subbasy SBA, np te:
                                https://sbacoustics.com/product/15in-sb42fhcl75-6/
                                https://sbacoustics.com/product/12in...x-s75-6-norex/
                                Ewentualnie w jakieś duże (15-18 cali) Daytony, Eminency z serii Lab (Lab 12, Lab 15).
                                1) Takie też jest moje zdanie
                                2) Radzi sobie, ale chcę ich więcej
                                3) Zastanowię się nad tymi SBA

Zależy mi na dobrym jakościowo basie 20 do 40Hz. Jeżeli pozwolą na to wymiary obudowy to nawet OZ

Skomentuj

Zacząłbym od pomiarów akustyki. Jeśli masz możliwość to pożyć od kogoś ze dwa suby i pojeździj po pokoju. Nawet najlepsze i największe suby na niewiele się zdadzą, jak akustyka będzie fatalna. Często lepiej dać 3 mniejsze suby w optymalnych miejscach pokoju niż dwie pokraki, z których pożytku nie będzie żadnego.

Skomentuj

kolmen a jak nisko schodzą Twoje obecne kolumny?

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto Zobacz posta
                                      Dokładnie,mam identyczne wymiary .
                                      Wątpię żebyś miał wysokość pomieszczenia 3m

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta
                                        kolmen a jak nisko schodzą Twoje obecne kolumny?
                                        Nie mierzyłem, ale wystarczająco

Skomentuj

Czaruję...
                                        X