Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny z pochyłą przednią ścianką i podłączane w odwróconej fazie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny z pochyłą przednią ścianką i podłączane w odwróconej fazie

Cześć,
    Jest na tym forum kilka projektów jw, są gotowe kolumny w ofertach firm. Interesuje mnie jedna kwestia - od razu zaznaczę, że jestem laikiem i to może być totalna głupota. Czy taka kolumn zagra dobrze niezależnie od odległości od słuchacza? Moje rozumowanie jest takie: fazy fal są odwrócone, zatem żeby się "zbiegły" jedna musi być wysłana z troszkę dalszego/bliższego miejsca. Stąd pochylenie płyty przedniej - fale nakładają sie w jednym miejscu, ale przed nim i za nim już nie. Przepraszam, jeżeli to absolutne brednie - ale mimo to prosiłbym o komentarz. Nie ukrywam, że chciałbym zrealizować właśnie taki projekt ale moje pomieszczenie jest bardzo nieoptymalne - kolumny będą musiały stać przy krótkim boku podłużnego pomieszczenia.

Zwykle takie projekty mają pewna minimalna odległość odsłuchu, na której zgodność fazowa jest poprawna. Oddalając się od głośników, zachowując te sama oś odsłuchu, najczęściej sytuacja jeszcze się poprawia.

Takie pochylenie realizowane jest dla ściśle określonych filtrów zwrotnicy, najczęściej są to filtry 1 i 2 rzędu.

Skomentuj

Dziękuję, to bardzo ważna informacja dla mnie

Skomentuj

Czaruję...
      X