Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt - kolumny do 12m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt - kolumny do 12m2

Cześć,
    w nawiązaniu do wątku "Sprzęt pomiarowy od A do Z", udało się skompletować komplet narzędzi potrzebnych do pomiarów. Pomyślałem, że trzeba iść za ciosem i najlepsza nauka to praktyka, zatem założyłem ten temat.
    Chciałbym prosić Was o pomoc przy pierwszym projekcie od podstaw. Zaczynając od doboru przetworników, po projekt obudowy, pomiary, projekt zwrotnicy, wytłumieniem, aż do finalnych kolumn.

Zacznę od założeń:
    - pokój 12m2
    - sprzęt towarzyszący: lampa push-pull 35W Fezz Silver Luna, źródło streaming Eversolo
    - muzyka: blues, soul, jazz
    - budżet na przetworniki: 3,5-4k

Zależy mi przede wszystkim na dobrej separacji, muzykalności, przestrzennym graniu, ciepłym dźwięku.

Myślę aby pójść w stronę monitorów 2way. Przeszło mi przez myśl małe 3 way ale raz, że na 12m2 może być za dużo a dwa pomiary jak na pierwszy projekt mogą być dużo bardziej skomplikowane, chyba że mnie wyprowadzicie z błędu.

Po przeczytaniu sporej ilości wątków myślałem o zestawie na wooferze SS 15W (pytanie czy lampa sobie z nim poradzi, bo podobno potrzebuje prądu), co do wysokotonowego mam mętlik. Doradzicie coś co sprawdzi się przy w takim pokoju, muzyce i przy lampie.

Pozdrawiam

Do lampy proponuje MTM.

Skomentuj

No to dość trudny temat jak na początek. Ze wzmacniaczem lampowym będziesz musiał brać pod uwagę jeszcze impedancję. Tzn. jednocześnie z płaską charakterystyką spl zachować płaską impedancję.
      Co do samych głośników to pewnie koledzy coś doradzą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Do lampy proponuje MTM.
        Pytanie jak dużo bardziej skomplikowane są pomiary w przypadku MTM i druga sprawa czy lepiej tańsze 4 woofery czy 2 lepsze. Polecisz jakieś zestawienie głośników, które mogłoby sie sprawdzić i było w miarę przyjazne w filtracji jak na początek ?

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
        No to dość trudny temat jak na początek. Ze wzmacniaczem lampowym będziesz musiał brać pod uwagę jeszcze impedancję. Tzn. jednocześnie z płaską charakterystyką spl zachować płaską impedancję.
        Co do samych głośników to pewnie koledzy coś doradzą.
        Tak zdaje sobie sprawę, że trzeba zapanować nad impedancją. Ale ten wzmak ogolnei dobrze sobie radzi pod tym względem.

Skomentuj

Pomieszczenie 12 mkw... Woofer 15cm w zamkniętej obudowie blisko ściany?

Push-pull 35W pchnie prawie każda kolumnę przy dobranej optymalnie przekładni traf wyjścowych. Wystarczy dodać filtr RLC.
          Last edited by jjurek; 24.01.2025, 14:15.

Skomentuj

To stosunkowo nieduże pomieszczenie, które jakiś wielkich kolumn nie potrzebuje. Z drugiej strony wzmacniacz lampowy lubi łatwe obciążenie i dobrą sprawność, a to może być lekki problem przy 3 way. Dlatego moim zdaniem MTM na 15-17cm midwooferach powinno się sprawdzić. Zwrotnica do takiego układu również będzie prostsza i tańsza od 3 way.

Napisałeś, że lubisz ciepłe granie, to raczej odradzam wszelkie twarde kopułki. Nie dane mi było słyszeć ciepło grających, metalowych tweeterów, szczególnie w układach 2 way, ale może takie istnieją...

Skomentuj

Na 12 m kw. priorytetem powinny być możliwości właściwego ustawienia głośników, ja bym szedł w tę stronę:
              https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ojekt-by-borys
              (małe głośniczki z nisko schodzącym basem) ale do bluesa i jazzu na zwrotnicy wyciął bym środek pasma, tak żeby uzyskać taką charakterystykę:

https://i.imgur.com/Vv6GVib.png

Jazz lubi dużo niskich i fajne cykanie.
              Last edited by dj_flash; 25.01.2025, 09:35.

Skomentuj

Małe monitoruj, z niską sprawnością, z zapadniętym środkiem i do tego lampa. To nie może się udać. :)

Skomentuj

Jak na 8 omów, to sprawność jest zupełnie normalna.
                  Mówimy o pomieszczeniu 12 m2 - tam nie trzeba 120 dB.

A zapadnięty środek... no cóż - to jest kwestia gustu, ale IMO dżezy, gdzie jest kontrabas i męski wokal zawsze brzmią lepiej jak jest trochę więcej basów.

Skomentuj

Zupełnie się z tym nie zgodzę.

Skomentuj

Ok czyli analizując to co piszecie dwie opcje wydają się najbardziej sensowne:

- MTM z 15-18m woferami
                      - 2 way na 15-18cm woferze

Teraz pytanie do Was bardziej doświadczonych. Lepiej 2 way na lepszych (droższych) woferach czy wysokoskuteczne MTM ?

Skomentuj

Niedawno sprzedałem Diamond 30 - były za duże do mojego pokoju (5x4x3m), miały okropnie dużo basu. Zastąpiłem je dwudrożnymi monitorami na SB17NBAC35 - no i na nowo odkryłem muzykę rockową. Lenny Kravitz, którego na Diamondach nie mogłem słuchać, teraz brzmi świetnie, ALE.... żona ciągle krzyczy, że jest głośno.
                        Z jednej strony płaska charakterystyka, do której w projektach DIY się dąży, jest fajna, bo wszystko brzmi dobrze, ale nie da się na takich głośnikach słuchać muzyki cicho, bo dramatycznie brakuje niskich tonów (pewnie wtedy jakiś "loudness" robi robotę, ale ja nie mam).
                        Dopiero przy 80-90 dB ludzki słuch odbiera całe pasmo mniej-więcej jednakowo.
                        IMHO warto wziąć pod uwagę izofony przy dostrajaniu zwrotnicy, jeżeli planuje się słuchać raczej ciszej niż głośno - dlatego ten zapadnięty środek.
                        No ale w sumie wypadało zapytać Dolek93, czy będzie słuchał głośno.

Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta
                          Niedawno sprzedałem Diamond 30 - były za duże do mojego pokoju (5x4x3m), miały okropnie dużo basu. Zastąpiłem je dwudrożnymi monitorami na SB17NBAC35 - no i na nowo odkryłem muzykę rockową. Lenny Kravitz, którego na Diamondach nie mogłem słuchać, teraz brzmi świetnie, ALE.... żona ciągle krzyczy, że jest głośno.
                          Z jednej strony płaska charakterystyka, do której w projektach DIY się dąży, jest fajna, bo wszystko brzmi dobrze, ale nie da się na takich głośnikach słuchać muzyki cicho, bo dramatycznie brakuje niskich tonów (pewnie wtedy jakiś "loudness" robi robotę, ale ja nie mam).
                          Dopiero przy 80-90 dB ludzki słuch odbiera całe pasmo mniej-więcej jednakowo.
                          IMHO warto wziąć pod uwagę izofony przy dostrajaniu zwrotnicy, jeżeli planuje się słuchać raczej ciszej niż głośno - dlatego ten zapadnięty środek.
                          No ale w sumie wypadało zapytać Dolek93, czy będzie słuchał głośno.

Ja również miałem w tym pokoju diamond tylko 25 i tragedii nie było, ale jak usłyszałem je w dużo większym pokoju to wszystko było lepiej, u mnie dzwięk sie zlewał. Teraz zrobiłem przejściowy projekt z tego forum na daytonie+18 stx mcx i w mojej ocenie jest lepiej jeśli chodzi o odbiór dźwięku. Basu jest pod dostatkiem, czasami nawet lekko się ciągnie, nawet przy cichym słuchaniu.
                          Słuchać będę cicho lub średnio. Więc ten aspekt też jest ważny. Zależy mi na jakości i zróżnicowaniu basu, nie musi rozwalać pokoju.

Skomentuj

Scan-Speak 18W/8535 w obudowie zamkniętej albo z membraną bierna strojoną poniżej Fs. Fajna średnica jak na tą wielkość, dosyć zróżnicowany basik, łatwa zwrotka- można stroić od 1,5k do 3kHz. Jeśli ze zwrotką/ pomiarami nie poradzisz sobie sam- jest kilka niezłych, gotowych dostępnych projektów. Można podpatrzeć ostataecznie skopiować.

Oklepany, nudny pewniak.

Wada: przy cichym słuchaniu trzeba słuchać w bliskim polu- jest mało basu. A to trzebaby uwzględnić w zwrotce
                            Last edited by jjurek; 25.01.2025, 21:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
                              Scan-Speak 18W/8535 w obudowie zamkniętej albo z membraną bierna strojoną poniżej Fs. Fajna średnica jak na tą wielkość, dosyć zróżnicowany basik, łatwa zwrotka- można stroić od 1,5k do 3kHz. Jeśli ze zwrotką/ pomiarami nie poradzisz sobie sam- jest kilka niezłych, gotowych dostępnych projektów. Można podpatrzeć ostataecznie skopiować.

Oklepany, nudny pewniak.

Wada: przy cichym słuchaniu trzeba słuchać w bliskim polu- jest mało basu. A to trzebaby uwzględnić w zwrotce
                              Dzięki za odpowiedź. Ciekawa propozycja. Obudowa zamknięta to może być ciekawy temat. A coś z ciekawych, szczegółowych i nie szorstkich tweeterów?

Skomentuj

Doczytałem o pomiarach Twojego wzmacniacza.

https://www.stereophile.com/content/...r-measurements

Ma bardzo wysoką impedancję wyjściową. Na mój "lampiarski" gust za wysoką...Rozczarowany jestem- z tych toroidalnych traf da się wydusić dużo lepsze parametry. Niewydolne sprzężenia zwrotne...?
                                Wzmacniacz ten mocno modeluje brzmienie kolumn. W związku z tym moja powyższa propozycja woofera jest wycofana- to "nie zagra".
                                W tym układzie szukałbym raczej wśód wysokoefektywnych wooferów z wysoką, "przyjazną" impedancją.
                                Last edited by jjurek; 26.01.2025, 11:43.

Skomentuj

Ok, to inaczej. Wzmacniacz zawsze można zmienić. Do tej pory bardziej odpowiada mi dźwięk z lampy ale co dalej nikt nie wie :) Może nie konkretyzujmy modelu.
                                  Dobrze aby ta impedancja nie schodziła nisko i nie powodowała nadmiernego obciążenia wzmacniacza.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X