Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MTM 2x7" w niskim budżecie ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MTM 2x7" w niskim budżecie ?

Szybkie pytanko - czy składanie kolumn MTM na głośnikach 6,5-8" i założonym budżecie ok. 1200 pln na przetworniki (4 woofery i 2 wysokotonowe) ma sens? Miałem kiedyś w pracy CANTON KARAT 950 DC (albo coś podobnego) - woofery 2x180mm i grało to całkiem fajnie. Ostatnio nawet pojawiły się takie Karaty do kupienia u mnie w mieście - ale szybko zniknęły z portalu...
    Tak mnie naszło, że może by coś sklecić. Mam na półce 2 x Visaton W 200 S (8 OHm) i mógłbym dokupić kolejną parkę. Inne rozwiązanie to kupno 4 szt Visaton W 170 S (8 OHm) - koszt ok. 750 zł. Te mniejsze Visatony nawet niżej schodzą (i w mniejszych obudowach) od W200S. Czy w ogóle porzucić Visatona i kupić inne woofery? Nie bardzo widzę coś fajnego w rozmiarze 6,5-8" w cenie do 200zł/szt...
    Jaki wysokotonowiec do kompletu (i czy z Waveguide czy bez)?
    Czy to w ogóle pomysł bez sensu w takim budżecie (ok. 1200 zł na komplet przetworników)?

Nie napisales nic o przeznaczeniu takiego zestawu. Gdzie i z czym ma grac.

W tej cenie za przetwornik raczej bym odrzucil 8 calowe midwoofery, poniewaz ciezko bedzie znalezc sensowny glosnik. Wiekszy wybor bedzie do max 6-7 cali.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Nie napisales nic o przeznaczeniu takiego zestawu. Gdzie i z czym ma grac.

W tej cenie za przetwornik raczej bym odrzucil 8 calowe midwoofery, poniewaz ciezko bedzie znalezc sensowny glosnik. Wiekszy wybor bedzie do max 6-7 cali.
      To ma być taki system B - ale nie tylko do plumkania, żeby nieco głośniejsze granie nie męczyło. Pędzony wzmacniaczem Allo Volt+ D (Dual TI TPA2116, 2x60W/4) poprzez DAC Topping e30.

A może STX W.18.200.8.MCX_v3 czy nawet W.22.200.8.MCX_v3? Było by więcej budżetu na wysokotonowca do niskiego podziału (w Waveguide ). Myślę że podział w okolicach 1,6 KHz byłby możliwy. Widziałem projekt MTM z Peerless XT25TG-30-04 z podziałem 1,65 KHz. Ma to sens?
      Last edited by niezniszczalny; 27.01.2025, 09:14.

Skomentuj

Trudno mi polecic cos, czego nie mialem w rekach, a tym bardziej nie mialem mozliwosci wykonania jego pomiarow.

Co do podzialu, to nie potrzebujesz az tak nisko jak 1,6 khz.

Pierscieniowa Vifa gra bardzo wasko, a w WG to juz w oogle. Czasami to moze byc plus, jesli pomieszczenie ma fatalna akustyke.

Skomentuj

Trudno mi polecic cos, czego nie mialem w rekach, a tym bardziej nie mialem mozliwosci wykonania jego pomiarow.

Co do podzialu, to nie potrzebujesz az tak nisko jak 1,6 khz.

Pierscieniowa Vifa gra bardzo wasko, a w WG to juz w oogle. Czasami to moze byc plus, jesli pomieszczenie ma fatalna akustyke.

A co z wysokotonowych (tak do 300 zł/szt) polecisz do niskich podziałów - takie 2-2,2 KHz było by ok? XT25TG-30-04 podałem jako przykład. Wolę dość szeroką propagację. Tu wspomniany projekt. Oczywiście cena wooferów sporo poza zakładany budżet.

Skomentuj

Jesli masz mozliwosc wydruku 3D, to proponowlabym wybrac tweeter, do ktorego sa opracowane waveguide. Po katem pomiarow aluminiowe i "ceramiczne" będą bezkonkurencyjne, ale czy przypasuje Ci ich brzmienie? Tego nie wiem.

https://www.somasonus.net/waveguides

Skomentuj

Pogromca mitow jakie są korzyści z falowodów? Twitter nie gra wtedy bardziej kierunkowo?

Skomentuj

Zamieszczone przez niezniszczalny Zobacz posta
                Szybkie pytanko - czy składanie kolumn MTM na głośnikach 6,5-8" i założonym budżecie ok. 1200 pln na przetworniki (4 woofery i 2 wysokotonowe) ma sens? Miałem kiedyś w pracy CANTON KARAT 950 DC (albo coś podobnego) - woofery 2x180mm i grało to całkiem fajnie.
                Myślisz że te kolumny fajnie grały bo miały układ MTM?
                Ja uważam że to dzięki barwie tonalnej Tobie się spodobały, a nie dlatego że tam były dwa woofery.

Inne rozwiązanie to kupno 4 szt Visaton W 170 S (8 OHm) - koszt ok. 750 zł. Te mniejsze Visatony nawet niżej schodzą (i w mniejszych obudowach) od W200S. Czy w ogóle porzucić Visatona i kupić inne woofery?
                Odpuść sobie te leciwe głośniki.
                Lepiej zagra SB15NRX od tego W170S.

A najważniejszy jest dopracowany projekt.
                Skoro samemu nie jesteś w stanie dobrać głośników, to co dopiero zaprojektować zwrotnicę i złożyć to do kupy.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Myślisz że te kolumny fajnie grały bo miały układ MTM?
                  Ja uważam że to dzięki barwie tonalnej Tobie się spodobały, a nie dlatego że tam były dwa woofery.

Odpuść sobie te leciwe głośniki.
                  Lepiej zagra SB15NRX od tego W170S.

A najważniejszy jest dopracowany projekt.
                  Skoro samemu nie jesteś w stanie dobrać głośników, to co dopiero zaprojektować zwrotnicę i złożyć to do kupy.

"Lepiej zagra SB15NRX od tego W170S" - z pewnością, to nowsza kostrukcja i kosztująca sporo więcej.

Tak - myślę że to również dzięki dwóm wooferom grały fajnie. Miałem kiedyś monitory na jednym wooferze i męczył się (AVANCE OMEGA 501 - cicho graly bez życia, przy pewnym poziomie było fajnie ale jeszcze ciut glośniej już puchły i dźwięk zaczynał męczyć). Dla mnie nisko efektywne kolumny działają dobrze tylko w dość ograniczonym zakresie głośności i niestety rzadko grają fajnie cicho.

Dopracowany projekt MTM z głośnikami 6,5-8 cala - to jak Yeti. Nie wspominając o aspekcie budżetowym.
                  Racja - nie umiem dobrać głośników - jakoś nie testowałem wszystkiego co można kupić, a na domiar złego nie mam dekad doświadczenia. Jak bym wszystko w temacie koncepcji MTM z większymi wooferami wiedział - to chyba nie pytałbym na forum.
                  Dzięki za komentarze - zapał do majsterkowania mi przeszedł - kupię jakieś używane ELAC'e EL 65 lub coś podobnego (może się trafiąCANTON KARAT 950 DC)...nawet przed wydaniem kasy usłyszę za co płacę.

Wystarczyło od razu odpisać, że to pomysl bez sesnu (biorąc pod uwagę zakładany budżet) i już.
                  Dziękuję za wypowiedź.
                  Last edited by niezniszczalny; 27.01.2025, 20:43.

Skomentuj

Dzięki za komentarze - zapał do majsterkowania mi przeszedł
                    Kopiowanie gotowego projektu to też jest majsterkowanie :)

Piszesz, że masz budżet 1200zł na głośniki.
                    Kupując "jakieś" głośniki, nie masz projektu zwrotnicy, a to są kolejne koszta (oprócz samych elementów zwrotnic).

Tu masz tanie podłogówki na dwóch wooferach w konstrukcji 2,5way:

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...n-a#post512963

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...n-a#post646993

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta
                      Pogromca mitow jakie są korzyści z falowodów? Twitter nie gra wtedy bardziej kierunkowo?
                      - dopasowanie promieniowania tweetera do midwoofera
                      - bardziej rownomierne promieniowanie tweetera poza osia (dzieki temu dostajemy mniejszych wplyw dyfrakcji obudowy)
                      - mniejsze znieksztalcenia
                      - dopasowanie centrum akustycznego tweetera do midwoofera lub sredniotonowca

Skomentuj

Odpalaj projekt Pogromcy , w zakladanej kasie sie zmiescisz raczej
                        https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ego#post663036

Skomentuj

Czy w 2025 roku warto jeszcze sklecić taki projekt: http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html ? Cena głośników to nieco ponad 1300 zł, zwrotnica ma tylko 5 elementów...

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Kopiowanie gotowego projektu to też jest majsterkowanie :)

Piszesz, że masz budżet 1200zł na głośniki.
                          Kupując "jakieś" głośniki, nie masz projektu zwrotnicy, a to są kolejne koszta (oprócz samych elementów zwrotnic).

Tu masz tanie podłogówki na dwóch wooferach w konstrukcji 2,5way:

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...n-a#post512963

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...n-a#post646993
                          Wąskie podłogówki to nie bardzo mój gust. 2,5 drogi to z kolei droższa zwrtotka i wyższa efektywność tylko w basie. Niektóre głośniki STX z tych projektów to już zdaje się mają dwie generacje następców w stosunku do tych z projektu - czy to nie wymusza żadnych zmian?

Zamieszczone przez Domin79 Zobacz posta
                          Odpalaj projekt Pogromcy , w zakladanej kasie sie zmiescisz raczej
                          https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ego#post663036
                          Super projekt - szkoda że nie na SB Acoustics SB16PFCR25-8 (różnica w cenie do SB13PFCR25-8 to cena pączka)

Skomentuj

2.5 Way będzie miał taka sama efektywność jak MTM, lecz droższą i bardziej skomplikowana zwrotnice.

Z niektórymi STX jest taki problem, że maja niski Re cewki jak na głośnik 8 omowy, co w przypadku łączenia równoległego może stanowić problem dla niektórych wzmacniaczy. Minimum modułu impedancji może spaść znacznie poniżej 3 omow.

Skomentuj

2.5 Way będzie miał taka sama efektywność jak MTM, lecz droższą i bardziej skomplikowana zwrotnice.

....
                              Nawet przy uwzględnieniu kompensacji baffle step?

Skomentuj

Oczywiście.

Skomentuj

Projekt bez sensu będzie na głośnikach Dayton DA215 i Wavecor TW030WA11. Czyli taki Zaph na sterydach.
                                  Jaki podział zastosować - taki jak w projekcie czy ciut wyżej? Czy to dopiero po pomiarach głosników w obudowie?
                                  Dayton DA215

Wavecor TW030WA11

Pytanko o B-R: jakie najmniejsze średnice bass refleksów można zastosować do tych głośników (Sd=211cm2)- wystarczą rury 66mm (34cm2)? Po jednej na głośnik. Przy grubszych długość staje się problematyczna i trzeba by łamamane szukać.
                                  Last edited by niezniszczalny; 15.02.2025, 17:43.

Skomentuj

Zaprojektowanie zwrotnicy do tych głośników nie będzie łatwe. Będzie tu kilka rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę. Ogólne ma szansę to zagrac.

Co do portów BR, to ich wymiary dobiera się w symulacji. Bazując na parametrach TS głośników, sprawdzamy jaka moc głośniki przyjmą w danej obudowie i strojeniu, zanim przekroczą swój zakres wychylenia X max. Turbulencje powietrza portu nie powinny przekraczać 17 metrów na sekundę. Teraz należy tak manipulować długością portu i jego średnica, aby osiągnąć optymalne rezultaty. To istotne ponieważ zbyt mały port szybko wpadnie w kompresję i się "przytka".

Skomentuj

Żeby nie przekroczyć tych 17 m/s przepływu w porcie B-R rozwiązaniem są dwa porty o średnicy wewnętrznej 7,4 cm (pole ogółem 86 cm2, długość 26,75 cm przy stojniu 40Hz i pojemności 50 dm3 netto), albo jeden port o średnicy 10 cm i długości 22cm, ewentualnie 11 cm i długość 27,5 cm.
                                      Last edited by niezniszczalny; 16.03.2025, 09:40.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X