Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na Usher 8948A i 9950-20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na Usher 8948A i 9950-20

Cześć,

Stałem się, trochę przypadkiem, posiadaczem kolumn - samoróbek - z głośnikami jak wyżej, z pochyloną przednią ścianką. W trakcie odsłuchu zauważyłem, że mają problem ze środkiem pasma ( i trochę z dołem). Niemniej w wypadku środka jest to dość rażące - po prostu niektóre instrumenty mają nienaturalne barwy, są jakby zbyt jazgotliwe. Jedna sprawa - w środku jest bardzo chaotyczne wytłumienie sklejane z różnych kawałków grubej watoliny (? chyba tak się to nazywa). Niemniej mnie bardziej zainteresowała zwrotnica. Nie jestem pewien jak wstawić załącznik toteż napiszę co tam jest.

W torze 8948A jest cewka 1,8 mH

W torze 9950-20 są najpierw dwa kondensatory, połączone równolegle, o pojemnościach 4,7mikroF i 0,068 mikroF. Potem jest rezystor 2 omy

To wszystko jest łączone na "pajęczynkę".

Głośniki są podłączone w odwróconej fazie.

Znalazłem dwa schematy zwrotnicy jaka tam powinna być, niemniej koszt to kilkaset zeta a ja w tej chwili nie mam takiej kasy na zbyciu. Tzn będę miał ale nie na szybko.

W tej sytuacji miałbym pytanie - czy w jakiś tani sposób można choć trochę poprawić brzmienie w sensie względnego dodania środka i basu/odjęcia góry?
    Załączone pliki

Żeby to zrobić dobrze to bez pomiarów się nie obejdzie. Natomiast istnieje jeszcze opcja jako-tako.
    Mianowicie: robiłem kiedyś zwrotnicę do podobnych głośników, 8945a i 9550. Musiałbyś wysłać zdjęcie frontu kolumny. Jeśli są podobne to jest duża szansa, że moja zwrotnica będzie działać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
      Żeby to zrobić dobrze to bez pomiarów się nie obejdzie. Natomiast istnieje jeszcze opcja jako-tako.
      Mianowicie: robiłem kiedyś zwrotnicę do podobnych głośników, 8945a i 9550. Musiałbyś wysłać zdjęcie frontu kolumny. Jeśli są podobne to jest duża szansa, że moja zwrotnica będzie działać.
      Wiesz, docelowo ja zrobię według projektu Yoshiego. Natomiast fajnie by było zrobić oś jako tako (właśnie - jako tako a nie optymalnie) zasadniczo na bazie tego co jest

Skomentuj

Wg projektu Yoshiego gra dobrze bo takie mam. Jak rozmieszczenie głośników masz takie jak w projekcie to nie ma co się zastanawiać, zrobić zwrotnice i po kłopocie. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
          Wg projektu Yoshiego gra dobrze bo takie mam. Jak rozmieszczenie głośników masz takie jak w projekcie to nie ma co się zastanawiać, zrobić zwrotnice i po kłopocie. Pozdrawiam.
          No dobra ja todoskonalerozumiem,. Ale czy w tym co mam jest jakiś słaby punkt, który można łatwo poprawić? Żeby grało nie doskonale ale choćby przyzwoicie?

Skomentuj

Tłumaczył ......... krowie na rowie !!

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
              Tłumaczył ......... krowie na rowie !!
              Chyba chodzi o jakąś bardzo prostą modyfikację na szybko, typu dołożenie kondensatora w zwrotnicy... Ale w ciemno.

Skomentuj

Zamieszczone przez kiszuriwalilibori Zobacz posta
                ...czy w tym co mam jest jakiś słaby punkt, który można łatwo poprawić? Żeby grało nie doskonale ale choćby przyzwoicie?
                Nie da się.

Tylko gotowe zwrotnice do tych głośników spowodują że głośniki zagrają poprawnie.

Zrobiłem 2 konstrukcje na tych głośnikach i zwrotnicy Yoshiego.

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...8a-t9950-wenge

Mimo prostego frontu grało to bardzo dobrze.

Nie ma co wymyślać. Zbieraj kase i rób tą zwrotnicę od Yoshiego.
                Dla zmniejszenia kosztów cewkę na basie 1,4mH możesz kupić rdzeniową.

Last edited by marian; 18.02.2025, 18:45.

Skomentuj

Wrzuć jeszcze zdjęcia tej konstrukcji i zwrotnic.
                  Jak kupisz elementy na nowe zwrotnice, to te stare cewki 1,8mH możesz zawsze sprzedać.

Skomentuj

Czaruję...
                  X