Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Single Warrior SB20FRPC30-8 Szerokopasmowy aplikacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Single Warrior SB20FRPC30-8 Szerokopasmowy aplikacja

Jest sobie ten głośnik czyli szerokopasmowy dość tani ale z potencjałem SB Acoustics SB20FRPC30-8 , jest mało wymagający użytkownik w (chyba) trochę wymagającym akustycznie pomieszczeniu, jest winyl, jest gainclone.

Jest pytanie:
    Jaka najlepsza paczka wolnostojąca do tego głośnika? Nie chcę brnąć w super skomplikowaną stolarkę i jakieś gigantyczne obudowy typu horn ale kąt ostry umiem ciąć. Nie mam bladego pojęcia o projektowaniu tego typu obudów (ale szybko się uczę )

Wiem, że pojedynczy głośnik ma ogromne ograniczenia, wiem że może po miesiącu sluchania będę chciał mu dać jakiś filtr, może za pół roku ożenię go ze wstęgą a za rok (jak żona pozwoli) z dwoma 38cm subami. Ale na początek chciałbym z niego wycisnąć ile się da akustycznie. I sprawdzić dlaczego ludzie stawiają go wyżej niż niektóre Fostexy.

Podobno te głośniki montowane w "składaną Voigt pipe" grają ponadprzeciętnie, ale mnogość różnych projektów, różnic w wymiarach i chyba problemów z nazewnictwem wśród amatorów DIY na zagranicznych forach (Tqwt, dtqwt, voigtpipe, mltl...), sprawia, że się lekko zgubiłem. Nie mam pojęcia jak to zaaplikować.

Mój najprostszy pomysł na ten moment to
    1. TQWT z otwartym tunelem w dół na regulowanych nóżkach (można się bawić wysokością od podłogi nieco to "dostrajać" już w pomieszczeniu. Troels Gravesen dużo takich rzeczy robi.
    2. klasyczne TQWT z wylotem w przód (możliwe że to u mnie zadziała, możliwe że nie).

Będę dźwięczny za podpowiedzi, wybicie mi z głowy durnych pomysłów i może nawet jakieś sprawdzone albo z dobrego źródła "gotowce". Jeszcze raz napiszę: nie mam żadnego doświadczenia i zbyt dużego pojęcia o tego typu obudowach. Do tej pory robiłem B-R, odgrody, zamknięte.

Głośnik jak najbardziej użyteczny. Jeśli ma być obudowa wykorzystująca rezonator ćwierćfalowy, to najprostsza będzie MLTL, ale nie wolnostojąca, co duży monitor, ponieważ w obudowie wolnostojącej nie da się uzyskać odpowiedniego offsetu głośnika (tunel MLTL jest krótki).

TQWT nie polecam, TQWT ML może być ok, ale ten głośnik nie jest zbyt dobry do takiego rozwiązania.

Tak czy owak, wymaga on dużej obudowy 40-70 litrów.

Zapomniałbym dodać — bezwzględnie konieczny będzie dodatkowy filtr korygujący baffle step i wznosząca charakterystykę odtwarzania. Na samym drucie to nie zagra.
    Last edited by Pogromca mitow; 20.02.2025, 12:55.

Skomentuj

wolę wolnostojące. Z jakim (i czy dużym) kompromisem się to wiąże?
      TQWT ML masz na myśli coś takiego?

Skomentuj

TQWT i TQWT ML wiaze sie z wiekszymi nierownomiernosciami pasma przenoszenia, szczegolnie jesli obudowa jest slabo wytlumiona, a port ma duze Sd, lub w ogole go nie ma jak w TQWT.

Druga sprawa, to umieszczenie glosnika na samej gorze przedniej ścianki, które jest nieoptymalne pod kątem zjawiska baffle step.

MLTL:

TQWT ML z takim samym portem jak MLTL i ta sama objętością:

Wariant MLTL ma po prostu wiecej korzysci.

Skomentuj

zamartwiasz mnie. Miało być proste, bezpośrednie, łatwe w budowie i bez dodatkowych elementów typu zwrotnica. I wolnostojące. A tu widzę że mają być wielkie monitory (nie przejdzie to u mnie), z filtrem dla korekcji baffle step (czytam o tym).
          No to teraz: przednia ścianka może być szeroka. Właściwie to nawet lepiej. bo im bliżej ściany będę to mógł ustawić tym większe szczęście.
          Czy ja dobrze kumam, że:
          1. szersza ścianka da mi przesunięcie w dól
          ł opadanie charakterystyki tego glośnika w tej obudowie i zjawisko dyfrakcji (małego podbicia) też idzie w dół?
          2. w związku z powyższym czy w ten sposób da się bardzo sprytnie równać charakterystykę przetwornika dobierając odległości do krawędzi góra/boki/dół tak jak działa to w odgrodzie?
          3. czy ja dobrze widzę, że w obu zaproponowanych przez ciebie symulacjach ten głośnik F3 ma w okolice 40Hz prawie?! Bo to by było ogromne WOW! I nie spodziewałem się takich zachowań po szerokopasmowcu.

Szperając po necie znalazłem jeszcze coś takiego ciekawego. Do jakiego typu można zaliczyć taką obudowę i czy przynisi to co myślę czyli poszerzenie ścianki?

Skomentuj

Prosto, to się lezy w trumnie :) Zestawy głośnikowe to wbrew pozorom skomplikowane rzeczy, które tylko na przysłowiowe oko wyglądają nieskomplikowanie.

1. Szersza ścianka niewiele pomoże. Częściej jest źródłem problemów niż korzyści. W tym przypadku promowanie poza osia głośnika będzie gorsze niż w wąskiej obudowie.

2. Dyfrakcja dla odgrody i zwyklej obudowy rządzi się podobnymi prawami, przy czym w odgrodzie dochodzi nam zjawisko zwarcia. Oba warianty wymagają przeprowadzenia symulacji dyfrakcji, dla osiągnięcia optymalnego wyniku w konkretnej aplikacji głośnika.

3. To żaden problem, takie głośniki jak Sba potrzebują dużej objętości, aby osiągnąć w miarę równe pasmo, bez podbicia. Wysoki parametr VAS i przeciętna dobroć Qts wymaga spełnienia konkretnych warunków pracy głośnika (dużą objętość i niskie strojenie).

Obudowa z obrazka to nic innego jak TQWT ML.

Skomentuj

Weź pod uwagę, że im bliżej ściany tym gorsze brzmienie. Chodzi o zakres średnio-niski, powiedzmy 200-1000Hz. Dlatego, że tej wielkości głośnik do kilkuset Hz będzie grał prawie dookólnie. Zagra więc też w ścianę za nim. To co się od niej odbije, wróci z opóźnieniem i nałoży się na dźwięk bezpośredni.
              Załóżmy, że front kolumny będzie 35cm od ściany za nią. Dla basu nie ma problemu, bo długości fal są znacznie większe, więc po prostu będzie go więcej. Natomiast gdy długość fali będzie porównywalna z tymi 35cm, a głośnik nadal będzie grał bezkierunkowo, to zacznie się filtrowanie grzebieniowe. Przykład poniżej:

Skomentuj

Trochę tak, a trochę nie:

Skomentuj

Tzn. nie że co? To co wrzuciłeś potwierdza to o czym pisałem.

Koyote, w pomieszczeniu nie da się uniknąć odbić. Problem jest wtedy, kiedy jedne są dużo silniejsze od innych (tzw. wczesne odbicia). W Twoim przypadku tak będzie.

Skomentuj

Weź pod uwagę, że im bliżej ściany tym gorsze brzmienie
                    To nie jest prawda.

Skomentuj

Dobra, niech Ci będzie.
                      Chodziło mi o ten konkretny przypadek. Wiem, zaraz pewnie powiesz że może zlicować z powierzchnią ściany i wtedy będzie najlepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                        zaraz pewnie powiesz że może zlicować z powierzchnią ściany i wtedy będzie najlepiej
                        no to... duże open baffle by powstało w sumie
                        A to ustawianie blisko ściany musi wystąpić. innej opcji nie ma. Natomiast kkolumby stalyby blisko tej półścianki którą widać i po bokach mają mieć dużo miejsca. Niestety pomieszczenie jest dalekie od choćby poprawnego. Trudno, bloku nie przebuduję.

Natomiast wracając do tematu wątku czyli budowy tych kolumn to skłaniam się coraz bardziej w stronę ML TQWT z wielu względów praktycznych. Muszę zacząć to w jakimś kalkulatorze liczyć.

Last edited by koyote; 21.02.2025, 20:45.

Skomentuj

W tej sytuacji tego nie unikniesz. Dobrze jednak wiedzieć. Dzięki temu konstruując ewentualny filtr unikniesz przebasowienia całości. Inna będzie kompensacja efektu przegrody gdy kolumna stoi blisko pod ścianą, a inna gdy stoi swobodnie.

Skomentuj

Moim zdaniem lepiej zrobić klasyczna TL. Oczywiście bez symulacji się nie obejdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
                              W tej sytuacji tego nie unikniesz. Dobrze jednak wiedzieć. Dzięki temu konstruując ewentualny filtr unikniesz przebasowienia całości. Inna będzie kompensacja efektu przegrody gdy kolumna stoi blisko pod ścianą, a inna gdy stoi swobodnie.
                              nie przebasuję. z racji tego jak dziwne wymiary ma mój pokój, ile mam przejść i pomieszczeń i tego gdzie dokładnie siedzę kiedy słucham to... to jest chyba węzeł fal stojacych dla sporej częsci nizszych częstotliwości. Jak siędę przy bębnach to kontrabas łeb urywa, jak na kanapie ledwo słyszę. Niestety takie mam bazowe wymiary pomieszczenia i takie ustawienie miejsca odsłuchu.
                              Ale jeszcze raz: skupiamy się na jak najlepszej obudowie do tych głośników. Filtry, pułapki, kompensację mogę dolutować potem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Moim zdaniem lepiej zrobić klasyczna TL. Oczywiście bez symulacji się nie obejdzie.
                                1. W czym symulować? Obudowy b-r do tej pory "robiłem" w WinIsd. Coś równie prostego w obsłudze dla linni transmisyjnych, hornów itd?
                                2. cały czas kusi mnie to super proste rozwiązanie Troelsa Gravesena. Jakby nie patrzeć ten gość coś tam wie o budowie kolumn Przy mocno regulowanych nóżkach chyba można by na prawdę sporo zmieniać "strojenie" Przy aplikacji tego jednego głośnika centrum membrany wypada nieco nisko (ok 80cm od podłogi) ale może to nie da aż takiej zmiany kąta przy słuchaniu żeby zginęła całkiem góra? Poza tym zostaje miejsce na jakąś fajną wstęgę na przyszłość. A może zasynuluję coś nieco wyższego, o większej pojemności.
                                3. Tak, na początek ten SB będzie szedł po samym kablu. Chcę sprawdzić czy to mi wystarcza a jeśli nie to czego mi dokładnie brakuje/co mi przeszkadza.

Skomentuj

1. Chyba najbardziej popularnym obecnie programem jest Hornresp. Troche skomplikowany, ale jest do niego wiele tutoriali.

2. Rozwiazanie Troelsa wcale nie jest proste, do tego Troels w temacie TL jest niemal zielony. Jego projekty zawieraja sporo bledow.

3. Sluchanie takiego projektu na samym kablu, to szybka droga do zniechecenia, poniewaz wplyw dyfrakcji i samego pasma przenoszenia glosnika jest tak duzy, ze calkowicie wypacza optymalna odpowiedz glosnika w pomieszczeniu.

Skomentuj

Chyba utknąłem na najprostszym problemie na jaki można trafić.
                                    Jeśli bym chciał strocić tę "rurę Pana Voigta" do jakiejkolwiek częstotliwości to jak mam po jej złożeniu wyliczyć wymiar? który z tych wzorów będzie najlepiej odpowiadał konstrukcji nieskładanej?

P.S. coraz więcej czytam, oglądam jutubów, coraz mniej wiem. Ale już wiem na pewno, że przy pierwszym tego typu projekcie chcę to na maksa uprościć. A "hajend" to może przy dwudziestej konstrukcji. Bo nie wiem czy to zagra w moim pomieszczeniu.
                                    I wiem, że to ma być złożone na pół tak jak na moim rysunku a nie jak u Gravesena gdzie wąska część jest przyklejona do frontowej ścianki. To chyba jeden z tych błędów o którym pisał Pogromca mitow

Skomentuj

Dlaczego upierasz się przy tej obudowie?

Skomentuj

bo po pierwsze to musi być podlogówka, po drugie zawsze interesowały mnie proste, dające radę konstrukcje w kategorii koszty-trudnosć-efekt. A po trzecie ta obudowa to jakby wstęp do jakichkolwiek innych hornów. Nie mówię, że jak ja zrobię to zostawię. Może za chwilę te glośniki będa grać w czymś innym.
                                        Natomiast powtarzam pytanie: czy ktos się orientuje jak obliczyć jaka finalnie glośnik "widzi" wysokość obudowy po jej zlożeniu na pół?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X