Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gale 3040 wymiana głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gale 3040 wymiana głośnika

Witam wszystkich na forum.

Kupiłem używane kolumny gale jak w temacie. Problemy:
    1. W jednej kolumnie jeden z głośników niskotonowych lekko charczy przy pewnych częstotliwościach.
    2. Obie kolumny mają bardzo zamuloną górę, tweetery niby grają. Mam je podłączone do amplitunera a amplituner do PCta. Kiedy w generatorze tonów ustawiłem np. 12kHz albo więcej, to dźwięk był ale podczas słuchania muzyki góra jest po prostu fatalna, wycofana, głucha, niewyrazista. Niby nie charczą ani nic ale np. w porównaniu do podstawkowych Wharfedale Diamond 8.1 czy Quadral Quintas 6500 to te diamondy i quadrale mają o wiele lepszą, czystą i wyraźną górę.

Niestety nie zauważyłem tego podczas odsłuchu przy zakupie a nie mam możliwości zwrotu. Kolumny kupiłem w komisie za 330zł. Zastanawiam się, czy jest sens je ratować i wymienić ten głośnik niskotonowy (albo wymienić dwa, symetrycznie w obu kolumnach)? Co do tej góry to może kondensatory w zwrotnicach są już uwalone? Wysokotonowe nie charczą, niby grają ale top jest taki muł i wycofanie że głowa mała.
    Trochę mi ich szkoda, bo średnicę i dolne pasmo mają bardzo ładne, podoba mi się i fajnie uzupełniają te diamondy, którym brakuje dołu.
    Nawet już ta góra mogła by zostać taka jak jest, bo te gale stoją po obu stronach biurka z monitorem a na biurku obok monitora mam te diamondy 8.1 i one ładnie grają górą ale znowu brakuje im basu, dlatego kupiłem gale. I wszystko by było ok, gdyby nie ten charczący czasem niskotonowy.

Jeśli chciałbym wymienić ten głośnik w gale, to nawet nie wiem dokładnie na jaki. Na stronie producenta jest tylko taka specyfikacja:
    Power rating 120 Watt
    Impedance (nominal) 4-8 Ohm
    Sensitivity for
    2.83 V
    90 dB
    Frequency response 39 - 20 kHz
    Driver details
    LF Driver 2 x 5.5" paper type w/shielded motor assembly
    HF Driver 25mm soft dome with new half moon front plate
    Crossover 3 Way 1st Order
    Shielding Yes
    Cabinet
    Dimensions mm H910 x W177 x D240
    Ports 2 Front
    Terminals Bi-wire gold
    Finish (vinyl) Black Ash or Beech
    Natomiast z tyłu głośnika znajdują się takie informacje jak zdjęciu:
    https://ibb.co/twG4xDjp

Rozumiem że głośnik musiałby mieć impedancję 8 omów, czułość 90dB ale jaką moc? To jest głośnik niskotonowy, czy średnio niskotonowy?
    Gdyby ktoś był tak uprzejmy i rzucił linkiem do jakichś zamienników, to byłbym bardzo wdzięczny.

Czy lepiej dać sobie spokój i wywalić je do PSZOKu?
    Załączone pliki

https://www.altmuligbutikk.no/produc...kt-pris-pr-stk
    PROSZSZSZ...
    Więcej przydatnych informacji ma wujek Google .
    Albo oryginał naprawić, albo kupić z tej aukcji dwa, wymienić i mieć spokój.
    Last edited by YasiekCorp; 24.02.2025, 19:42.

Skomentuj

@YasiekCorp
      Widziałem to ogłoszenie, ale to też jest używka i nie mam chyba pewności czy będą sprawne.
      Za dwa z przesyłką wychodzi 225zł. Jak uważasz, jest sens?
      Na olx gość ma też używki - całe kolumny w cenie 350zł +przesyłka - może lepiej w ten sposób?

A nie da się podmienić tego głośnika na jakiś inny, nowy? Czy wtedy kolumna nie zagra poprawnie albo będą jakieś inne problemy? Przepraszam, jestem zielony w takich tematach.

Skomentuj

Wymieniając jeden głośnik w jednej kolumnie masz pewność, że nie będzie stereo, tylko nie wiadomo co. Jak się wymienia to tylko w obu kolumnach i koryguje się obie zwrotnice.
        Ale zrobisz jak uważasz.
        Co do zamienników to jest dziś na tyle dużo "producentów", że nie sposób wskazać, który głośnik jakie ma zbliżone do oryginału parametry, bo tych nie znamy. Wymontuj jeden sprawny mid/woof i daj komuś na pomiary TS, dopiero tak poznasz zamiennik.
        Ale zrobisz jak uważasz.

Skomentuj

No tak chciałem zrobić - wymienić dwa, po jednym w każdej kolumnie. Tylko się zastanawiam czy jest sens. Ile taki pomiar i późniejsza korekcja zwrotnic może kosztować?

Skomentuj

Czaruję...
          X