Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy ja dobrze robię?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pogromca mitow : Do podstawowego pytania "Czy ja dobrze robię?" przychodzi mi jeszcze jedno - czy powinienem obciąć górkę, która powstała w zakresie twittera, czy podbić woofer na końcu, żeby zrekompensować jego węższe granie?

I jeszcze jedno - REW pokazuje mi spadek ok 0,6 dB na oktawę. Czy.... chyba znalazłem odpowiedź:

Skomentuj

Przede wszystkim musisz wiedzieć o normie pomiarowej ANSI-CTA-2034, która dokładnie opisuje proces pomiarów, jak i algorytmu, który stoi za wyciąganiem targetów, na bazie których można ocenić promieniowanie głośników. O tej normie poczytasz tutaj:

https://www.audiosciencereview.com/f...4-a-pdf.45978/

Stosując zalecenia pomiarowe, opisane w manualu VituixCAD, jestes w stanie wyciagnac te same dane o promieniowaniu glosnikow jak i całego zespołu głośnikowego.

Czasy trochę się pozmieniały, świat ruszył do przodu i techniki pomiarowe używane niegdyś za pomocą sprzętu B&K nie są w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości danych. Dzisiaj referencja jest skaner pomiarowy Klippel NFS.

Dzisiaj amatorzy mają pod ręką potężne narzędzia, o których jeszcze nie tak dawno temu można było jedynie pomarzyć. Jednak nie wszyscy chcą z tego korzystać, ale może to i nawet lepiej. :)

Skomentuj

Pobieżnie znam jeden i drugi dokument, ale to nie rozwiązuje mojego problemu - do jakiego nachylenia wykresu in-room dążyć?

Przycięcie twittera spowodowało, że in-room uzyskałem spadek ok. 0,6 db na oktawę. Gdybym uzupełnił zakres 1-2 kHz i podbił powyżej 8 kHz, to uzyskałbym spadek ok 0,2 db na oktawę. Wydaje mi się, że to byłoby okropnie suche granie.

Wiadomo, że to nie jest estymacja wg. ANSI-CTA-2034, tylko rzeczywisty pomiar, więc pojawia się kolejne pytanie - jaki jest docelowy dobrze brzmiący spadek charakterystyki wg estymacji in-room zgodnej ANSI-CTA-2034?
        Last edited by dj_flash; 03.03.2025, 09:22.

Skomentuj

Do jakiego nachylenia dążyć? Do takiego, jakie sprawdzi się w Twoim pomieszczeniu. Targety to zalecenia i korelacje, ale nie zastąpią one odsłuchu, bo każdy ma nieco inny gust, a pomieszczenie może w nietypowy sposób wpływać na odbiór dźwięku.

Dane pomiarowe dają Ci informacje, gdzie można spodziewać się problemu. Czy głośniki będą więcej promieniować na otoczenie, a jeśli tak, to w jakim pasmie częstotliwości.

Skomentuj

Czaruję...
          X