Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX za 100 zł vs Satori i Purifi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX za 100 zł vs Satori i Purifi

Widzieliście ten test?
    https://audiohorn.net/test/woofer/8inch/

Jak to jest z tymi STX'ami?
    Pierwszy głośnik, który robiłem to był centralny na W.12.100.8.MC + T.10.150.8.MS i w wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że twitter generował prawie 30% THD.

Na tej stronie mieli podobnie, bo w teście mid-wooferów STX W.18.140.8.MCX generował 50% zniekształceń.
    https://audiohorn.net/test/woofer/6-7inch/
    Załączone pliki

Jeszcze by wypadało dodać, jak model 8 calowy pokonał znacznie droższe woofery, legitymując się niższymi zniekształceniami :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Jeszcze by wypadało dodać, jak model 8 calowy pokonał znacznie droższe woofery, legitymując się niższymi zniekształceniami :)
      No tak, tak...
      Już samo ustawienie w tym samym rzędzie topowych marek i STXa powinno być odbierane jak duże osiągnięcie, a to że przy okazji zostały z tyłu ScanSpeaki i Wavecory 10 razy droższe, to już szok.

Ale przy tej okazji chciałem zapytać o coś innego - czy STX ma problemy z powtarzalnością / kontrolą jakości?

Skomentuj

Z tymi niższymi zniekształceniami to nie jest tak do końca. Warto starannie przeanalizować wykresy. Ale rzeczywiście- jak na blaszaka za stówę jest super. Taki trochę odpowiednik blaszanej Vify z lat 80-tych.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta

No tak, tak...
          Już samo ustawienie w tym samym rzędzie topowych marek i STXa powinno być odbierane jak duże osiągnięcie, a to że przy okazji zostały z tyłu ScanSpeaki i Wavecory 10 razy droższe, to już szok.

Ale przy tej okazji chciałem zapytać o coś innego - czy STX ma problemy z powtarzalnością / kontrolą jakości?
          Monkey Mart Game
          Sam kiedyś zaczynałem od zestawu z STX-ami i choć to była dobra lekcja, dziś wiem, że w dźwięku naprawdę widać za co się płaci.

Skomentuj

Prawdę mówiąc nie do końca rozumie metodologię tego testu gdzie raz badają przy 95dB a raz przy 98dB tak jakby nie można było tego ustandaryzować ale OK, niech będzie. Po drugie STX nie wypada jakoś super w porównaniu do Purifi czy Satori bo są miejsca gdzie dzieli je absolutna przepaść a tylko miejscami SXT jest gdzieś w pobliżu tego co zmierzono na dwóch pozostałych. Po trzecie wykres jest w skali logarytmicznej linie które są niedaleko siebie może dzielić 2krotna różnica zniekształceń a to mimo wszystko dużo.
            Po czwarte pomiar zniekształceń nie jest sprawą prostą i trudno powiedzieć czy nie było tu dodatkowych czynników jak np wpływ montażu głośnika, obudowy/odgrody. Wszelkie rezonanse pudła będą widoczne w zakresie kilkuset Hz i zainfekują nam rzeczywisty poziom zniekształceń na tyle, że mogą zrównać wyniki wszystkich przetworników biorących udział w teście.
            Zobaczcie pomiar H3 dla 95dB gdzie STX i Purifi w zakresie od ~100 do ~300 Hz mają dokładnie tą samą obwiednie a jedynie różnią się tym że STX ma 3..5x więcej zniekształceń. No ale sama obwiednia, przypadek ? Nie sądzę. Ja bym widział tu pewien wpływ stanowiska testowego. Dlaczego nie ma tego na Satori? Bo ma inny rozmiar, musiał mieć inną obudowę / front i może w tym przypadku całość działała inaczej. A jestem przekonany, że Purifi i STX korzystały dokładnie z tej samej obudowy bo mają podobne wymiary a wiadomo jak to jest, jak można sobie gdzieś robotę uprościć to się upraszcza.

Także, ja bym się tym za bardzo nie podniecał. Jak STX trafi na pomiary do Vance'a Dickason'a to wtedy będę traktował te wyniki poważnie.

Skomentuj

Czaruję...
            X