Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak mierzyć tunel bass-reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak mierzyć tunel bass-reflex

Kwestia może dla wielu oczywista, ale mi sprawia trudność i nie znalazłem jasnych odpowiedzi.

Jak liczyć wymiar tunelu B-R? Tzn. nie chodzi mi o sam proces jaki zastosować, bo wylicza go WinISD , ale o fakt, że zdecydowania większość tuneli w sprzedaży nie jest walcem, tylko bardziej stożkiem z uciętym wierzchołkiem.
    Producenci wymiary też różnie podają - jedni średnicę na środku tunelu, inni wlot od strony środka kolumny, inni kołnierza itp.
    Reasumując:
    - który wymiar do obliczeń - wlotu, na środku, wylotu (przed wywinięciem kołnierza).
    - długość liczymy całości, czy tylko do ścianki przedniej bez jej grubości?

Konkretny przykład - klon kolumn STX FX-200. Po odjęciu objętości głośnika niskotonowego i samego tunelu B-R wychodzi około 33l pojemności.
    Teoretycznie WinISD wylicza tunel o średnicy 6,8cm i długości 21,9cm, czyli idealnie podpasował by HP 900018A wew. 68 dł.220mm - ale średnica tam podawana jest na zewnątrz tunelu, bo od środka kolumny ma 57,35mm.
    Znów na rysunkach STXa tunel jest ewidentnie krótszy
    i mniej więcej z podawanych informacji dot. otworu i wyfrezowań podpasował by skrócony z ich oferty 101x185, który na środku swojej długości ma podany wymiar 59mm.

Są programy, które potrafią liczyć porty o zwężającym się przekroju. Oczywiście można to sprawdzić, przeliczyć, ale jeśli mogę doradzić — to nie zawracaj sobie tym szczególnie głowy. Kup dłuższy port i w razie potrzeby dotniesz na odpowiednią długość. Jeśli możesz podeprzeć się pomiarami (wystarczy pomiar modułu impedancji) to jesteś w domu. Jeśli nie, to dobierz długość na bazie odsłuchu.

Pamiętaj, ze kluczowym znaczeniem będzie akustyka Twojego pokoju.

Skomentuj

Czaruję...
    X