Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar fazy głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar fazy głośników

Cześć,

Jak zmierzyć fazę za pomocą programu REW. Chce zmierzyć fazę jednego głośnika wysokotonowego i później niskotonowego. Mikrofon 1m od kolumny. Faza mi tak szaleje a bym chciał zobaczyć czy jest różnica w fazie między jednym a drugim głośnikiem. To jest pomiar dla jednego z głośników. i bym porównał fazy np od 2kHz dla jednego i drugiego głośnika. Tylko tu jest co chwilę skok o 180. Odpowiedź impulsową zrobiłem dla tego pomiaru.
    Załączone pliki
    Last edited by MRXXX; 25.07.2025, 18:23.

Obawiam sie, ze nie tylko z faza jest tu problem.

Moze napisz, jakim dokladnie sprzetem mierzysz, jak mierzysz i do czego ten pomiar fazy glosnika potrzebujesz.

Skomentuj

UMIK1 i REW
      Robię sobie testy głośników i chcę zobaczyć opóźnienie fazowe jednego względem drugiego. Później zrobię sobie zwrotnicę. Chciałbym wiedzieć jak zmierzyć fazę w REW. SPL mam zmierzony i jest jak w datasheet głośnika od 400Hz niższych częstotliwości nie zmierzę w domu.

Pomiar sweep i później usuwam odbicia od pomieszczenia. Do pomiaru wykorzystuje drugi głośnik jako referencje w trakcie pomiaru. Może tu jest coś źle ustawione? A jak mierzycie fazę głośników które są umieszczone w kolumnie?
      Last edited by MRXXX; 25.07.2025, 22:59.

Skomentuj

To do takich pomiarow, kupiles kiepski mikrofon. Umik nie potrafi mierzyc fazy rzeczywistej, bo ten mikrofon pracuje w trybie jednkanalowym, czyli nie dostaje informacji czasowej z kanalu referencyjnego.

Pomiar ponizej 400 Hz nie jest problemem w warunkach domowych.

Jesli mierzysz Umikiem zestaw glosnikowy, aby zaprojektowac zwrotnice, to musisz z pomiaru wyciagac minimum phase, wykonac pomiar referencyjny dowoch glosnikow polaczonych rownolegle i juz w programie do projektowania zwrotnic manipulowac opoznieniem jednego z glosnikow, aby uzyskac przesuniecie czasowe odpowiadajace rzeczywistemu pomiarowi.

Kiedys tak sie projektowalo zwrotnice, ale dzisiaj to czysty masochizm. Umik jak i inne mikrofony USB nie sa zaprojektowane do pracy z pomiarami glosnikow, ktore pozniej beda wykorzystywane w zaawansowanym projektowaniu zwrotnic.

Pozornie wydaje sie, ze mikrofon USB to prostota i funkcjonalnosc, ale jest zupelnie odwrotnie. Powinies miec system pomiarowy zbudowany na podstawie mikrofonu XLR.

Skomentuj

Czaruję...
        X