Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 kolumny w jednej do dzwieku surround?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 kolumny w jednej do dzwieku surround?

Czy ktos z was widzial jakis gotowy projekt DIY kolumny, ktora w jednej obudowie zawierala by glosniki dla kanalu lewego, prawego i centralnego? Konkretnie chodzi o cos takiego jak na zdjeciach;

Wiem ze moglbym wykorzystac jakies trzy niewielkie monitorki przewrocone na bok, ale podejrzewam ze zwrotnice w nich nie sa przystosowane do pracy na lezaco.
    Nie chodzi mi o budowe ambitnego kina na bazie tego glosnika, ale raczej o poprawe dzwieku w pokoju telewizyjnym. Mam do tego combo receiver/dvd Toshiby, ktory moze pracowac bez glosnikow surround. Taka kolumna ladnie by sie wpasowala w stolik pod TV, znikly by kable i glosniki stojace po pokoju.

Yamaha zrobila cos takigo system kina domowego w jednej skrzyni, z tym ze jest tam chyba 40 przetwornikow

Skomentuj

Akurat Yamahy nie chce kopiowac

Skomentuj

jak zrobić... normalnie zrób budę pod 6 arn150 i 3 dowolne wysokotonówki, jeśli zależy ci na małych gabarytach to zrób zamkniętą obudowe a jeśli masz możliwość trochę dołożyć to zrób z BR, dla każdego zestawu 2*arn + tweeter osobne komora i zwrotnica, od spodu terminale i jazda :]

[ Dodano: 2006-05-14, 17:31 ]
        bo bym zapomniał ja jakoś nie ma przekonania do tkich zestwaów ze względu na bliskość kanałów może to nie dawać zbyt dobrych efektów przestrzennych

Skomentuj

W takich kolumienkach sa takze kombinowane odtwarzania fazowe (szczegolnie przy tym Yamahy) zeby powstawaly kontrolowane wiazki wygaszania i palki promieniowania dzwieku.
          Ze wzgledu na bliskosc przetwornikow da sie zatem sterowac 3ma strumieniami dzwieku, w pewnym stopniu.

Skomentuj

Czaruję...
          X