Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do subwoofera >150 zl do ok. 7m^2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do subwoofera >150 zl do ok. 7m^2

Poszukuje jakiegoś głośnika do subwoofera do swojego pokoju ok. 7m^2. Nie wymagam nie wiadomo czego i mam do przeznaczenia ok. 150 zł (na sam głośnik). Miałem niedawno pożyczonego suba na alphardzie chyba cw1002 (taki z błyszczącą membraną i czarną kopółką)
    i był zasilany tda 7294 i że tak powiem robił u mnie masakre za bardzo buczał, grał monotonnie ale za to było go cholernie czuć, siedział w obudowie ok. 40- 50 l zamkniętej.

Zależy mi na tym aby głośnik:

-był "muzykalny" grał zróznicowanie
    -nadawał się sporadycznie do kina domowego
    -miał "przyzwoite" zejście wprost proporcjonalne do ceny
    -nie zamulał sie
    -nie buczał
    -nie musi przestawiać ścian
    -pod względem mocy wystarczy aby gral jak ten alphard przy 50W
    -no i cena do 150 zl (nie da rady więcej...)

Tak czytając forum wydaje mi się, że nie mam zbyt dużego wyboru...
    Myśle nad tonsilem 20/80/2 i jak by on wyglądał w porównaniu do tego alpharda czy zejście bedzie podobne itp.( to jedyny mój punkt odniesienia co do dzwieku).

Jakieś inne alternatywy?? Bardzo proszę Was o porady.

Dobrze myślisz,tylko postaraj się o nowy,orginalny.Nie łaszcz się na kilka zł taniej.

Skomentuj

Tak sie zastanawiam,,,, a moze STX 18 ??
      Mala paczuszka by byla.
      Nawet gra to jako tako :)( bo mialem :] )
      Cena niska:)
      No i 7294 wydaje mi sie wysmienity do niego :]

Niestety nie mam porownania bo Jedyny sub jaki mialem to tylko na tym STX 18, Na GDN 20/60/11 TVM ARN 226 ... i jakis oryginal Tonsila od ktorego ten STX gral lepiej :)

Skomentuj

do 7 m2 tonsil bedzie idealny, ja mam dwa w 12m2 i jest miło:) nie zawiedziesz sie nadaje sie do kazdej muzyki

Skomentuj

hellrider, czy ta 18 stx bedzie bardzo odstawac od 20 tonsila? bo jej cena jest 3 krotnie niższa:>. Oryginalnego tonsila z gwrancja moge kupić za 154 zł natomiast 18 stx za ok. 45-50 zł. Aha jak ta 18 gra w porównaniu do tesli 226?

Skomentuj

ekichi, ja robiłem (w tym tygodniu skończe w końcu:)
            suba na 18 stxa :
            http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...ghlight=18+sub
            Buda jest mała bo tylko 15l około.
            Wiadomo - sub na tonsilu będzie lepszy i to dużo,
            ale niestety dużo droższy będzie :/
            Na samym głośniku 100zł rożnicy, a do tego przydałby się do niego mostek tda...
            STXowi styka jeden tda i trafo 50-80va 2 x 24vac.
            Jeśli masz mało kasy i nie masz możliwości dozbierania lub po prostu nie chcesz dozbierać to stx, jeśli masz wyższe wymagania/aspiracje i więcej keszu to bierz bez mrugnięcia okiem tonsila.

Skomentuj

Chyba jednak skusze się na tego stx , a za rok moze jakies bsw 10" .

Skomentuj

Bez urazy ale sub na 18 stx to chyba paranoja ? nawet jak do 7m2. Jak już to polecam jednak tego GDN20/80/2 ew GDN22/120/8SC z stx (tańszy jednak tonsil jest znacznie lepszy)

Skomentuj

ALTON, u mnie grał w 10mkw i szczerze mówiąc to zastosowania podobnego co 2.1 komputerowe starczał...
                  Zejścia super nie ma, ale za to całkiem spory spl więc w sumie nie jest źle...
                  Choć kwestia tego co ma uzupełniać...

Skomentuj

Tymczasowo miałby współgrać z zestawem creativa p5800. Jeżeli ta 18 będzie za mała to moge wziąść od razu 32-150-4 sx tylko pytanie czy jest sens? Pokój ma 7m^2 i jest w nim duzo mebli powiedzmy, że są może 3m^2 wolnej przestrzeni na podlodze .

Skomentuj

Zamieszczone przez ekichi
                      Tymczasowo miałby współgrać z zestawem creativa p5800. Jeżeli ta 18 będzie za mała to moge wziąść od razu 32-150-4 sx tylko pytanie czy jest sens? Pokój ma 7m^2 i jest w nim duzo mebli powiedzmy, że są może 3m^2 wolnej przestrzeni na podlodze .

"32-150-4 sx" ????? do 7m2 ? to ja nie wiem gdzie Ty to postawisz:)))) moze zamiast krzesla :)))) powiem tak bierz GDN 20/80/2 ja mam takowego w pokoju ok 10m2 i naprawde nie trzeba zrobic glosno zeby poczuc to na sobie :)) taki glosnik zrobi ci kongo w tak malym pomieszczeniu tylko musisz mu dac jakies minimum 100w wtedy pokazuje co potrafi :))) a jezeli chodzi o stx to nie mowie ze zly ale takiego wielkiego do takiego malego pomieszczenia to chyba od natezenia basu bys sie udusil

ja osobiscie ine moge porownywac Ci tych 2 glosnikow bo nie mialem z stx do czynienia ale podchodze tu czysto z praktycznej strony po co jakas nowa szafke dawac do pokoju :)
                      chyba ze to jakis wyjatkowy glosnik i pracuje w minej niz 30 litrach ;] bo GDN wlasnie w ok 33-35 chyba sprawuje sie najlepiej :) i tez w sumie sporawe pudelko jak porownywac z ta mala skrzynka od CREATIV'ow ;]

Skomentuj

To teraz pare słów odemnie apropo 20/80/2, miałem przyjemność słuchać go w różnych obudowach i z moich doświadzeń wynika, ze jeżeli to ma być subwoofer to najbardziej pasuje mu buda 40 litów lub więcej. Powiecie oszalałem. Nie prawda! słuchałem go w 60 litrach i tam jego gra najbardzie mi sie podobała. Sam w kolumnach mam go w 35-37 litach i jest dobrze. Ale warto dać mu te pare litrów więcej to napweno się bardzo odwidzięczy.

raffal81, tam zastanawiasz się nad 32-150-4, ja mam 8 ohm'ową wersje tego głośnika i napewno niżej zejdzie od tonsila, napewno zagra poterzniej, nawet mógłbym powiedzieć, że zmiecie tego tonsila natęrzeniem ALE w wiekszym pokoju niż 15m2. Moje zdanie jest takie, że tonsil gra napewno ciekawiej i przyjemniej, do robiena bałaganu lepszy ten 32-150.

Skomentuj

Zajarany :))) owszem co do TONSILKA to nie uwazam bys byl dziwny i oszalal ze wsadzasz go w 40 litrowa skrzynke :) ja mam 32 litry i gra ladnie i zastanaqwialem sie by zmodernizowac tz zrobic nowa skrzynie wlasnie ok 40 litrow wierze ze lepiej gra jezeli chodzi o zejscie moze nie jest az taka wielka roznica ale przeciez jezeli w ogole jest to czemu nie wycisnac max z glosnika :))) chyba oto chodzi :) no tak jak ktos ma maly pokoik to wiadomo lodowki tez nie wsadzi ale w sumie 40 litro to nie takie duze :)))

Co do STX wierze ze zejscie ma lepsze wiadomo 32 jka a nie 20 stka :)) ale osobiscie jak dla mnie liczy sie jakosc dzwieku a nie jego natezenie a 20 stka spokojnie do 7m2 wystarcza i to naprawde spokojnie :))

PS. wlasnie zmierzylem moje pudlo suba i wyszlo mi ze mam tego tonsila w 37 litrach caly czas myslalem ze mam go w 32 :)))

Skomentuj

Ja swoje 20-tki mam w 38l i jest miodzio:) Im większą buda tym bardziej robi sieczkę w kinie. Myślę ze ten stx napewno nie zapewni Ci takiej jakości i różnorodności dźwięku, która u Tonsila jest zaskakująca. Tonsil przy 40w już pokazuje powoli pazurki, dasz mu więcej koło znamionowej to jest pięknie Jak ja swoje dwie odpalę to do rogu się nie zbliżam, bo przewraca bebechy i zatyka uszy (uroki małych pokoi i podbić) Tonsil doskonale spisuje się w każdej muzyce, w rocku ma fajna stopkę a w czarnej muzie zaskakujące zejściem

Skomentuj

I drogi też nie jest w stosunku do tego co prezentuje,146zł.

Skomentuj

Explosion nie przesadzaj z tym przewracaniem bebechów to tylko 8cali.

Skomentuj

Bebechy to dopiero przewraca odwrotka na 15 calach ;] Wiem cos o tym :P

Skomentuj

Dwa tonsile w rogu pokoju potrafią wywrócić bebechy:), ale i tak mierze się powoli do większego kalibru, umberto może nie 15”, ale do mniejszego brata bsw 12" :P. Jestem ciekawy czy nie będzie dla mnie za bardzo twardy.

Skomentuj

Spokojnie nic nie jest za twardo, jest tak jak ma być, nie monotonnie i bez życia.

Skomentuj

No wiec jak planowalem na poczatku niech bedzie ten tonsil 20/80/2 obudowa ok. 40 a nad strojeniem sie jeszcze pomysli . Dziekuje za fachowa pomoc :). Aha duza jest roznica miedzy tonsilem 20/80 a 20/80/2?

edit:
                                        Dobra juz wiem to dwa rozne glosniki i 20/80/2 jest lepszy .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X