Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nieporządana praca BR

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nieporządana praca BR

Witam!
    No wiec zaczołem zabawe z GDN AP. Buda 47l, zestrojona na 40Hz. BR średnicy 11 cm koniec 10cm, długość 24cm.
    Wstepnie troszeczke mnie zniesmaczył. Narazie bez odsłuchów w aucie tylko w domu i na dworze. Ale wyraźnie daje sie odczuć nieprawidłową prace BR, cos jak by furkotanie....(takie troche dziwne) BR jest przedłużony PCV-ka i jest skok jakies 2,5mm. Ale we wczesniejszych konstrukcjach równiez miałem skoki w BR i nie spotkałem sie z takim zjawiskiem.

Co o tym sądzicie?? Zestrojenie go wyżej(a tym samym skrócenie BR) da jakies efekty??

hehe mam podobny problem ale w samochodzie tego nieslychac

Skomentuj

wszystkie b-r furkocza, szczegolnie przy glosnikach z duza amplituda.
      Masz duzej srednicy b-r moze juz jakies rezonanse rurowe w nim powstaja.
      kiedys Bose w bass-reflax-ach stosowalo cienka rurke (zatkana, szpic) ktora miala niby likwidowac turbulencje. Mozesz sprobowac cos wsadzic do srodka, kij od szczotki czy cos :)

Skomentuj

irek, hehe, nie dało rady, nie działa

Zwiększyłem strojenie, obecnie jest na poziomie ok. 44Hz, skrucenie BR troche poprawiło sprawe, ale i tak nie jest tak jak bym chciał..:/

Narazie tyle,zobaczymy po testach w samochodzie, ale jakos narazie mam mieszne uczucia co do tego głośnika :| (taki troche mułowaty i rozlazły, mimo eksperymentów ze zmniejszeniem budy), nie wiem dlaczego ale na dzien dzisiejszy w domu go nie widze

Skomentuj

AP jest mulowaty to nic nowego, na pewno do rocka sie nie nadaje ale jego zaleta jest to ze w malych objetosciach potrafi nisko zamruczec. Do lomotu w samochodzie sie nadaje i do kina domowego tez.

Skomentuj

Czaruję...
          X