Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Składanie pierwszej kolumny :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Składanie pierwszej kolumny :)

Chciałbym złożyć swoją pierwszą kolumne i miałbym prośbę czy te głośniki będą odpowiednie??.......(będą one do słuchania muzyki takiej jak techno, tranz.....pokój mam 21m^2, nie mam zbyt wiele kasy...a dokładnie tez nie powiem bo sam nie wiem ile na to przeznacze;/)głosniki od stx'a www.stx.pl : GDN-22-120-8-SS -niskotonowy; GDM-14-100-8-SS - średniotonowy; GDWT-8-150-8-PJ - wysokotonowy ....miałbym też prośbę czy zna ktoś jakiś bardzo łatwy w obsłudze program do obliczenia litrażu obudowy??....bo bawiłem się juz trzema programami ale zielonego pojęcia nie mam jak tam coś takiego obliczyc;/

był niedawno podobny temat http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=7527

Skomentuj

WinISD. Chyba najlatwiejszy...

Co do glosnikow:
      -tubke zmien na kopolke
      -z tego co slyszalem gdm sa kiepskie. Zmien na arx od tesli
      -poszukaj w dziale konstrukcji DIY, tam kilka osob zrobilo takie wieksze kolumny.

Skomentuj

Mrcin::, zacznijmy od tego :
        nie za dużo kasy = ile ?

Skomentuj

No to tube zamieniam na tę kopółkę GDWK-9-150-8-PJ...... co do arx'a to chciałbym wydać jak najmniej kasy no a za przesyłke w takim wypadku bym musiał dwa razy płacić ;/ .....bawiłem się juz tym programem WinISD ...ale cos mi to nie wychodzi;/....jeszcze popróbuje :)(wkońcu się nauczę ;])...co do kasy...hmmm....na głośniki wychodzi mniej więcej 120zł(z przesyłką)....deski na obudowe, wkręty, klej no i jakieś inne tego typu rzeczy sądze, że będe miał.....co do zwrotnicy no to nawet nie mam zielonego pojęcia ile za coś takiego można dać.....no ale mniej więcej chciałbym koło 50 zł(niektóre części na nią może będe miał, mam nadzieje że da się w takiej granicy zmieścić) no chyba, że pasowałaby do tych głośników zwrotka stx'a????

Skomentuj

po co chcesz robic 3 wey ??

Nie ma sensu brac sie za 3 wey z ta wiedza cco ty posiadasz i jescze za taka kase

Zrób lepiej jakąś sprawdzona konstrukcje na stx 18+arv,aj,sc10 lub na arn 150 + jakis wysoki.

Skomentuj

Mrcin::, nierob tego!! zbuduj jakies sprawdzone male monitorki i ciesz sie nimi (bo bedzie z czego sie cieszyc) a w miedzyczasie zaglebiaj wiedze. jak nazbierasz wystarczajaco duzo kasy i wiedzy to dopiero wtedy bierz sie za cos wiekszego.

Skomentuj

Mrcin::, jak masz mało kasy to zrób stereo na szerokopasmowcach i do tego suba ;]
                nie potrzeba zwroty...
                za taką kase to nie poszalejesz...
                a już napewno nie z 3 way...

Skomentuj

Poszperałem troche po forum i znalazłem kolumny 2-way z 2x stx 17 gdn17-80-4-sc + arv104-04/8 (konstrukcja brunon71......http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=5929) z tym, że zamiast zastosować arv104-04/8 chciałbym zastosować stx'a GDWK-11-200-8-AJ .......i teraz mam pytanie czy zmieniłby się litraż czy można by pozostać przy takim jaki jest??.......zwrotke postaram się sam skonstruować :)....czekam z niecierpliwością na odpowieź, a może zastosować jeszcze jakieś inne głośniki zamiast tych co są??.....to wsumie Wy już lepiej się na tym znacie ;]......pokój mam 21m^2 a i jakiej mocy wzmacniacz by si przydał??

Skomentuj

rozumiem ze chcesz uzyc tego stx'a w celu zaoszczedzenia na przesylce...
                    skrzynka pozostaje bez zmian a zwrotnica wydaje mi sie ze narazie moglaby pozostac ta sama tylko niewiem jak z tlumikiem..

Skomentuj

nie lepiej zamiast 17 użyyć 18sw które mają wyższy SPL i przy okazji masz już zaprojektowane zwroty ?

Skomentuj

ale chodzi CI o złożenie głosników na przetwornikach 1x czy 2x stx 18sw i do tego stx'a GDWK-11-200-8-AJ ????....zwrotki jeszcze nie mam......;]

Skomentuj

prawdopodobnie jeden bo niewidzialem jeszcze zwrotki na 2 stx'y. po niedzieli bede wiedzial jak to gra i napicze Ci czy warto...

Skomentuj

No to super.....ja akurat wyjeżdżam na sobote i niedziele, więc poczekam. A i czy taki głosnik wystarczyłby do nagłośnienia pokoju 21 m^2 ( 1x stx 18 sw i do tego stx GDWK-11-200-8-AJ )????

Skomentuj

witam tez sie dolacze do tego postu i postaram sie pomoc :)
                              powiem Ci tak... jesli chcesz do pokoju 21m2 to z takich malych monitorkow mozesz miec niedosyt, ja mam zrobione dwudrozne kolumienki na arn-188 i arv-104 i kolumny 3-way na stx gdn-22-120 gdm 17-150 i GDWT-9-150 i powiem tak basu w pokoju ok 30m2 mam sporo szczegulnie w kinie, ale wysokie to musze zmienic i z tego co wiem stx wysokie ma denne, ja Ci bym radzil zrobic cos na teslach na poczatek, bo po pierwsze arn graja wg mnie bardzo ladnie, niskie np. 188 czy 150 tez sa niczego sobie jak za swoja cene...
                              zwrotnice masz do nich gotowe na http://amplion.wz.cz/tp-vyhybky2.htm
                              a jak dozbierasz sobie kaski troche w przyszlosci to subik sobie do tego dorobisz, np na ap z stx

Skomentuj

te wysokie stxa co masz nadaja sie bardzo dobrze do estradowke,ale do HA juz niezbyt.

Skomentuj

Pokój spory,zaryzykował bym http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...691344#2691344 i ewentualnie dalej bym myślał nad subem.
                                  Oczywiście takie podejście ma sens jedynie jesli szukamy jako takiej jakości za małe pieniądze.Choć natężenia to to robi piekielne...

Skomentuj

umberto, ja jestem strasznie napalony na te horny ale co z projektem??

Skomentuj

Tez sie napalilem, moj kumpel tez... Jest jeszcze jakas szansa??

Skomentuj

a ja mam pomysl.... w temacie o hornie jest jedno zdjecie skrzyni bez scianki bocznej, a w dziale konstrukcji sa rozpisane wymiary desek na ta tube... wiec beda puzle 3d!! :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X