Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

odleglosc B-r od glosnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

odleglosc B-r od glosnika

Witam
    przeszukalem cale forum i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie.
    Mianowicie mam juz cala obudowe zlozona (przednia scianka jeszcze nie sklejona) i okazalo sie ze tunel b-r jest dosc blisko glosnika basowego (w tym wypadku stx 18) odleglosc miedzy otworami pod br i stxa wynosi okolo 6 cm. Jednak tunel B-r nie moge dac blizej przegrody (nizej) (miedzy b-r a przegroda jest juz okolo 6 cm). I teraz mam pytanko: czy tak mala odleglosc tunelu (fi 6.8cm) od glosnika nie spowoduje sporo slabszego basu ?? dodam ze strojenie jest na 50Hz a buda ma 17.5L.

Z gory dziekuje za odp. i pozdrawiam :)

W sumie zalezy to od strojenia. Czasem ponizej rezonansu glosnik bezefejtywnie sie wychyla, oznacza to podakustyczne emisje zwiazane ze zwarciem akustycznym.Nie przy wszystkich czestotliwosciach to wystepuje, dlategow spomnialem o strojeniu..
    Ogolnie zasada jest taka ze BR najlepiej odsunac lub wyprowadzic na inna scianke ....

Skomentuj

Nic ci sie nie zmieni. Umieszczenie nie ma wiekszego znaczenia dla jakosci dzwieku

Skomentuj

to by bylo fajnie bo juz sie stresowalem ze cos moze byc nie tak dzieki za odp. :)

Skomentuj

bliskosc bass-reflexu powoduje tylko zwiekszone turbulencje przeplywajacego powietrza bo glosnik (czyli tłok) jest bardzo blisko tunelu. Nie wplywa to na charakterystyki i odczuwalny odsluch basu.

Skomentuj

W poblizu glosnika jest wytlumienie, wiec jesli tam bedzie BR jego wlot to bedzie roznica koledzy, minimalna ale bedzie. Jesli tych minimalnych ronic nazbiera sie wiecej to w koncu cos sie jednak uslyszy.

Skomentuj

ale moze jednak nie taka duza jakiej sie obawialem :)

Skomentuj

He pewnie niektore bledy wykonania daja wieksze roznice.
                Najbardziej wg mnie nalezy sie obawiac zwarc podakustycznych. Czasem tak jest ze nie wiadomo czemu glosnik wariuje choc wcale nie ma wiekszej ilosci niskich skladowych w odbieranym dzwieku. Stukanie cewki o uklad magnetyczny itd. nie tylko jest wynikiem zlego zestrojenia ale czasem trzeba zejsc z obranej linii zeby zabezpieczyc uklad wlasnie przed takimi efektami. przy takich przeciazeniach pojawia sie takze zjawisko wytrzymalosci mocowej itd.

Skomentuj

Czaruję...
                X